Водата от яз. "Белмекен" пълни резервоара за центъра на Перник

95% от нея достига до жителите на града
16 апр 2020 12:01, Анисия Иванова
6
Водата от яз. "Белмекен" пълни резервоара за центъра на Перник
Снимка: БГНЕС, архив

Водата от яз. "Белмекен" пълни резервоара за центъра на Перник. Деветдесет и пет процента от тази, която се подава за Перник, достига до жителите на града, каза изпълнителният директор на "ВиК" Борислав Иванов.

По думите му това са около 295 л/сек. С тях през деня се захранват най-големите пернишки квартали - "Изток", "Мошино" и "Тева", както и селата Големо Бучино и Люлин.

Нощем със софийска вода се пълни резервоарът за централната градска част и останалите населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена".

Към днешна дата водният обем на язовир "Студена" е 10 705 000 куб. м при капацитет 25 519 100 куб.м. Притокът е 2380 л/сек, разходът - 298 л/сек., съобщи БТА.

От "ВиК" съобщават също, че поради установени лоши качества на питейната вода за бл.1, бл.3 и бл.5 на Бучински път, водата може да се ползва само за битови нужди. Дружеството е осигурило водоноски с питейна вода пред засегнатите жилищни блокове.

Екипи на "ВиК" работят по отстраняването на проблема.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При посочения секинден дебит на водата 0,3 м3/сек, месечният дебит на водата е 777600 м3/мес., т.е. това количество, което трябва да се взема от София. Г-н министър, разберете се с журналистката: според нея всико е ОК! А вие се оплаквахте, че яз.Студена ще пресъхне през лятото, защото от него се черпят 700 хил.кубика на месец... Лелеее, аман от хидроинженери-икономисти и ВиК-журналисти!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не зная как е написала публикацията г-жа Анисия, но излиза, че централната част на Перник и няколко села са на 12-часов режим, което не е вярно, защото мин.Димитров заяви пред Цв.Ризова, че ако не се лъжа, 700 хил.кубика вода се черпят от яз.Студена. Тази вода е основният източник за захранване на града, а не 300-те хил.кубометра от софийската вода. Г-жо Иванова, като пишете нещо, напишете го така, че да стане ясно кое как е!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Буквално преди дни Ревизоро се оплакваше пред Цв.Ризова, че поради затруднения с високото налягане на водата от долнобучинския водопровод, се налага да се черпи по 700-800 хил.м3/месец вода от яз.Студена и 300 хил.м3 вода от новия водопровод. Говореше за нов резервоар, който се изгражда и след 20 дни с него ще се реши проблема на Перник. Сега чета,че такъв резервоар има и с него се решава проблема за водата за центъра... Кой не е прав: министърът или пернишкото ВиК? Стигат ли 300хил.м3 или не?
2
2
 
2
 
! Отговори
Daft Wullie преди 2 месеца
Пак някой е насътворил оксиморон.

Обективно погледнато, няма начин вода от яз.Белмекен да се използва във водоснабдителната система на София и оттам и в Перник.
Причината е тривиална - липсата на изградени съоръжения за тази цел. Водата, която се улавя е от деривациите захранващи яз.Белмекен и се пренасочва към Рилския водопровод.
1
3
 
13
 
! Отговори
браво преди 2 месеца
Супер, най чистата вода от Белмекен ще отиде за мафиотите от Стомана Перник.