За страховете покрай коронавирусната епидемия

Как да опазим психичното си здраве, обяснява психотерапевт
21 апр 2020 21:55, Петя Славова
4
За страховете покрай коронавирусната епидемия
Снимка: Bulgaria ON AIR

Как да опазим психичното си здраве и да преодолеем страховете си, породени от коронавирусната епидемия? Според психотерапевта Христина Богданова ситуацията е изключително трудна от психологическа гледна точка. Неминуемо стресът за всеки един от нас е голям, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да положим грижи максимално да подобрим устойчивостта си. Да се стремим максимално да се придържаме към обичайната си рутина - да си спазваме работното време, да се обличаме все едно отиваме на работа, времето за почивка по същия начин. Много е важно, когато не сме ангажирани с работа, да търсим по-пълноценно общуване с близките и приятелите си. Физическата активност и пълноценното хранене са фактори, които са в посока на укрепване на имунната ни система", обясни Богданова.

По думите ѝ депресиите в този момент са много възможни и затова трябва да се занимаваме с неща, които ни носят удоволствие и радост.

"Максимално много ни помага да живеем тук и сега, в днешния ден. За да избегнем депресивните състояния, е хубаво да имаме някакви цели, които си поставяме в бъдещето. Много е важно да се държим в конкретиката и в детайла", подчерта Богданова в "Денят ON AIR".

Тя посъветва хората с паник атаки да провеждат онлайн срещи със специалисти. Препоръча в такава ситуация да дишаме бавно, като акцентът е върху издишването, за да опитаме да успокоим тази свръхвъзбудимост в нашето тяло. Психотерапевтът посочи още, че е хубаво да броим, за да може импулсът да се прехвърли към рационалното ляво полукълбо на мозъка.

Христина Богданова и колегите ѝ са започнали кампания за подпомагане на медиците на първа линия и ги призовават да се обръщат към тях при нужда.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната уплашена кокошка, консултира себеподобна публика.
А е просто, заемете се с нещо полезно. Спрете да се вживявате в ролята на публика. Тогава и от подобни "експерти" нужда няма да имате.
Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-вече като не слушаме психотерапевти.
1
1
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 месеца
Бат Бойко ни пази !
Всеки ден ни говори, че ще бъдем в Ада, че идват чувалите с трупове, камионите с трупове ...
Имало ги в Италия, в САЩ ...
Сега идват и у нас.