Математик: Изгубихме битката с коронавируса, тръгваме по неблагоприятния път

Според проф. Николай Витанов болниците из страната може и да не издържат
Обновена: 24 апр 2020 09:47 | 24 апр 2020 09:37, Нели Христова
435
Математик: Изгубихме битката с коронавируса, тръгваме по неблагоприятния път
Снимка: БГНЕС

"Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден", това заяви пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, член на Оперативния щаб за противодействие на коронавируса у нас.

Още по темата

"Нека направя две кратки аналогии - вие сте автомобил, който тръгва от София за Бургас по магистралата. Пътувате и срещате отбивка за Пазарджик, отбивка за Пловдив и Стара Загора. Тоест, имате области, където трябва да взимате решение на къде да завиете. Втората аналогия е, че сте в планината и сте качили един малък връх. Имате различни пътища - да се върнете долу в долината, където има различни благинки или пътят ви да бъде отрязан и да трябва да катерите следващия голям връх. Нека се върнем към коронавируса - когато се появи преди един месец, какво казах?  Дръжте карантината три седмици и ще получим добри новини. Хората тогава бяха много дисциплинирани, след три седмици стана ясно, че ще има пик около Великден. И аз тогава казах - дръжте карантината, защото има два изхода, приятен и неблагприятен", това обяснява Витанов.

Мерките обаче не се спазиха. От зоните с много заразени излязоха хора и пренесоха вируса там, където го нямаше.

"Тук идва аналогията с планината - тя има много върхове. Единия вариант е да слезете в долината, където е отмяната на извънредното положение. Другият вариант е да си отрежете пътя надолу и да започнете да качвате следващия връх. Същата е и аналогията с пътя - имате право на избор дали да спрете или да продължите. Изборът беше направен по Великден. Ние загубихме битката и влизаме в неблагоприятния вариант", допълни още математикът.

Според първите изчисления, ако това не се беше случило, извънредното положение може да приключи до две седмици. По думите му, огнищата ще започнат да растат, а вирусът ще стане по-силен и медицинските системи извън София може да не могат да издържат.

 

 


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
0
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 месеца
До Анонимен №395 "Имаме 5% дневен ръст, какво искате повече?
В началото имахме 10-12% увеличение всеки ден и заразените се удвояваха на всеки 8 дни."

Има една малка ,но съществена подробност.На 40 заболели в началото,10% са нови 4 болни,а на 1000 заболели 5% са ,нови 50 болни.Както се по проценти го докарваме,но по заболели го преизпълняваме.Когато имаме 7000-8000 болни вследствие на великденските екскурзии,то при 3% заболели ,болните ще са 210-240 реални човека всеки със своите съдби
391
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаме 5% дневен ръст, какво искате повече?
В началото имахме 10-12% увеличение всеки ден и заразените се удвояваха на всеки 8 дни.
Сега удвояването е за 20 дни.
Вие какво искате, да стане чудо и болестта да изчезне като с магическа пръчка ли?
390
1
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 месеца
"": Изгубихме битката с коронавируса, тръгваме по неблагоприятния път""
Когато има някакви мерки,а те не се спазват,а и липсва всякакъв контрол и санкции, то и резултата от мерките ще клони към нула.Българина много обича правилата,но те да се отнасят до другите,а за него да има приятно изключение.Също характерна черна за нашето народа население,че е компетентно по всичко и той най-добре знае.Характерен израз за неговата универсална компетентност е израза"Ба,он,че ми рече,язека дека го знам"
389
0
 
5
 
! Отговори
Тъпанар!!! преди 2 месеца
Никога не бях предполагал, че наслението в България е толова порсташко. Тази криза ни показа много! Толкова ниско ниво...токова голям дял от обществото ... не могат са събреат 2+2....ужасно е да разбереш, че живееш и се мъчиш сред такива неуки, нагли, мързеливи, долни, егоистични, прости, груби, дебелоглави, неподготвени ....и по този начин много опасни за човечеството ...утрепки. Ей Ганьо!!! Годината 2020!!! Като си *** и не знаеш, слушай и изпълнявай! Кое не разбра? Стой вкъщи!..Масакта и 2м!
388
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Витанов: те ми казаха така да направя:-)
387
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В 390 вместо звездичките да се чете с.м.е.ш.н...к!
386
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой е включил в щаба този *** Витанов или той нагло се е вмъкнал? Не разбират ли от ръководството на БАН, че той е вреден за имиджа на институцията?
385
1
 
10
 
! Отговори
До Херодот 377 преди 2 месеца
Основната грешка на "светилата" от БАН е, че са се самообявили за най-знаещи и
най-можещи в съответните области.
Забравят колко хиляди висшисти са завършили същите специалности.
Част от тези хора са наистина много добри специалисти и следят всички научни новости в своята област, без да са работили някога в БАН.
На какво отгоре БАН-ските хрантутници настояват да бъдат зачитани като най-висша инстанция и искат да бъдат уважавани само заради научните си степени, които често пъти нямат покритие?
384
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАН да престане да се излага.
Всички сме притеснени и разтревожени във връзка с тази пандемия и общите приказки, казани назидателно от "експерти", само дразнят хората.
Дали някой ще ни информира след време доколко точен е бил математическият модел, представен от нашите учени и дали е имало практическа полза от него?
383
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Някои ще спат на мека пухена възглавничка и милиарди ще имат, другите ще мрат като мухи.
382
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докога всякакви неграмотници ще дават акъл от измислената трибуна, която са им дали?? Математик, икономист, генерал и проста мутра ще ни обясняват как да живеем здравословно, докато топ вирусолозите са низгвернати да дават интервюта на второразрядни медии...
381
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой вярва ли още,че бандити и калиник ще ни спасят от вируса,
380
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Щаба казва друго. Бойко ни спаси от вируса а този математик е просто поредния злобен комунист.
379
1
 
3
 
! Отговори
Тъжен смях преди 2 месеца
Педи няколко дни този наричан математик без да е и измислен професор в разговор с ченгето Коритаров дефинира пик като интервал от време! Какво още трябва, за да се разбере, че човекът има проблеми?
378
5
 
17
 
! Отговори
Гадателят Витанов преди 2 месеца
Самозванецът "математик" Витанов "прогнозираше, че след 10 април броят на заразените и болните ще намалява и "около Великден ще има добрини новини". Случи ли се нещо такова? Оставете гадателя, а вижте прогнозите за България на Institute for Health Metrics and Evolution и вижте какво пише за вируса професор Yitzhak (Isaac) Ben Israel.
377
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ьь
376
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Изгубихме битката с коронавируса, тръгваме по неблагоприятния път"
---------

За такива приказки във военно време даже не свикват трибунал - направо разстрел пред строя и край на глупостите.

Имаме паникьор и пораженец в самия Щаб!
375
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
божее ще ни слагат по коридорите като в Италия..много сме прости
374
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Професора е *** в този алгоритъм има неизвестни променливи така да се каже тоест социология а тя не е точна наука да ди скъса диполомата
373
23
 
17
 
! Отговори
Херодот преди 2 месеца
Ако един г,лупак не схване какво му обяснява един професор,най лесното е да се обвини професорът,че е г,лупак,за да спи спокойно населението,да си умре бавно,щастливо и необезпокоявано,пиейки си вечерната доза джанкова!!