Празник без гости за милион и половина българи

Броят - събран от началото на извънредното положение
25 апр 2020 01:00, Петя Славова
16
Празник без гости за милион и половина българи
Снимка: pexels.com

От началото на извънредното положение досега 421 934 българи, между които и доста деца са празнували имените си дни в домашна обстановка без да споделя своя ден с гости. Към това се добавят и поне милион рожденици в условията на извънредно положение. По принци ражданията в България са разпределени поравно в годината, като лек превес имат родените през септември и октомври.Тоест ако сегашното население е от 6.9 млн. души бъде разделено на 365 дни в годината, се оказва, че средно за месец поне 500 хил. имат рожден ден, а до края на ограничителните мерки ще са се натрупали поне два месеца, съобщава "24 часа".

Само на Цветница празнуват 367 093 българи според данните на Националния статистически институт за имената на населението към края на 2019 г.

Към това трябва да добавим около 1 млн. българи, чиито рождени дни се падат в дните след обявяване на извънредното положение на 13 март, както и онези, чиито имени дни предстоят в близко време.

От мерките за социална изолация първи пострадаха всички хора, носещи имена като Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и други, които празнуват именния си ден на Благовещение. В момента това са 19 870 българи - 9826 мъже и 10 044 жени.

На 25 март, когато се падна Благовещение, мерките за социална изолация вече бяха въведени и дори някои от тези хора да са правили парти и да са канили роднини, това при всички случаи е било в домашни условия и с минимален брой гости. Засега и споделянията в социалните мрежи сочат, че празнуването на повечето хора се изчепрва с онлайн поздравления или обаждания по телефона.

Сравнително малка - едва 6421 души, е групата на българите, носещи имена като Лазар, Лазо, Лъчо, Лъчезар, чийто празник тази година бе на 11 април. Затова пък на другия ден - Цветница в домашна обстановка се е принудила да празнува най-голямата група именици - 367 093 българи. Мъжете са само 84 344 от тях, но жените с флорални имена са 282 749. Това прави с около 40 хиляди повече от мъжете, носещи най-популярното име у нас - Иван.
На 6 май се задава Гергьовден с малко над 228 хил. именици. На 11 май е денят на св. св. Кирил и Методий с още над 40 хиляди празнуващи българи.

Ако мерките бъдат удължени, може да обхванат и празника на свети Константин и Елена, който е на 21 май, когато имен ден имат над 112 хил. Или общо към 700 хиляди души са принудени да празнуват без гости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празнували са си семейно вкъщи. Чудо голямо, че някой не е отишъл на чалготека
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес чета в един купен сайт,как една "смърт която ходи с косата" където я прати собственикът,за да "реже" главите на всички които лаят срещу Борисов.Улисана в идиотските си помисли,"смъртта" нарече неин колега пенсиониран журналист от старото поколение,който ъкал като говори и миришел на чесън.Чесънът е здравословна храна,жестоко е,когато миришеш на нещо което не диша.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз! Като, че ли не знам какво толкова се случило
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости, който иска си празнува ;) Другото са някакви пропаганди.
11
4
 
10
 
! Отговори
65 преди 4 години
Е по -тъпо нещо не бях чела.Заради извънредното положение пострадали много имена ?, които не могли да празнуват именни дни.И как точно са пострадали?Като не да се напили,или заразили? И такива драскач като теб Славова ,вземат пари и ядат хляб
10
5
 
13
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
9
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Това е такаЧе си нямаш идея нито коло плащат в България нито колко плащат "на Запад", това е така.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да посрещам гости и след карантината като оставам без работа. Напълно излишна статия. Проблемите за които трябва да пишете са много по сериозни.
7
8
 
8
 
! Отговори
какво се чудим преди 4 години
До АнонименТе поповете затова са против карантината ако не се прилага ще им се отвори много работа и ще им процъфти бизнеса
6
12
 
10
 
! Отговори
Колко да повтарям? преди 4 години
Ако искаш да си създадеш празник или просто ако те е стегнала шапката, излез да пееш на балкона и продължавай, докато съседите не започнат да те замерят с подръчни предмети.После благодари на всички, че са те слушали, изпрати им въздушни целувки и се прибери вътре, за да провериш учи ли детето или за да поспиш, да си хапнеш нещо вкусно, да почетеш книга, да гледаш телевизия или да правиш упражнения за хубава и гъвкава фигура!
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, така трябва.ГЕРБ над всичко.
4
2
 
24
 
! Отговори
Това е така преди 4 години
От 10 години..., не е от вирус, а е от безпаричие-то.Дайте на хората по 10 евро на месец заплата и градете икономика, докато в другите държави 10 000 евро на месец не ги смятат за пари вече, отделно инфлация и подобни схеми за намаляне стойността на фият вървят паралелно. Всеки печата и раздава безразборно, койъо усвоил, усвоил! Другите са свидетели :)
3
7
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Важното е за 9 септември да празнуваме победата над монархофашизма !!!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Включете и тези до Василов ден.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво толкоз лошо съм ти направил, че ми идваш на гости.