Отварят Витоша от неделя, но без градски транспорт

Ще може да се ходи по планините на територията на общините
Обновена: 1 май 2020 15:09 | 1 май 2020 15:05, Веселина Йорданова
94
Отварят Витоша от неделя, но без градски транспорт
Снимка: БГНЕС

Планините и природните паркове на територията на общините ще бъдат отворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

С нея той възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Заповедта е следствие от среща, проведена по-рано днес между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб. В рамките на срещата бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, уточняват от МЗ.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че от 3 май, неделя, се отваря за разходка природен парк "Витоша".

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша, уверява Фандъкова.

При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство, става ясно от профила на кмета в социалната мрежа.

В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения, съобщи още тя.

Фандъкова възлага на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Искам винаги при ходене по планините да не се допускат пишман автомобилни туристи."Па аз предлагам такива нагли фaшаги като тебе да ги пратим някъде където се ценят тия качества.
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам винаги при ходене по планините да не се допускат пишман автомобилни туристи. Така хем ще можем планинарите да ходим на чист въздух, хем природата ще се опази чиста. Автомобилистите нека си седят по кръчметата или, в краен случай - да идат на някоя поляна в или около града, до която се стига по шосе.
40
9
 
26
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
А Фандъкова алеи за вход и изход направила ли е? Доброволци, които да шпионират събрала ли е? И КПП ще махнат следващата седмица. Не, защото няма вече зараза! Има и ще върлува с невиждана сила, а защото рейтингът пада! Всяка стъпка се съблядава с рейтингите! Затова отвориха парковете в пика на заразата, затова свалиха маските! България е единствената страна в света с КПП - безсмислена мярка, която няма никакво, абсолютно никакво логично обяснение!
39
4
 
52
 
! Отговори
ььд преди 3 години
Махнете КПП-тата !!! Стига подигравка с хората дето искат да си отидат до вилата !!! Дреме ми, че у долно койнаре ще си отворят парка.
38
12
 
12
 
! Отговори
До ЦИРКАДЖИИ преди 3 години
Като имаш ангина и се лекуваш вкъщи, кой ти плаща лекарствата? Как може изобщо вкиснат мизантроп като Трифонов да ти дава наклон на мисленето?Зарадвай се на слънчицето и белия свят, бъди жив и здрав, не се поддавай на нечии схеми! Играй си твоята игра!
37
1
 
18
 
! Отговори
Здрави крака преди 3 години
То транспорт до Витоша през седмицата и преди нямаше, "много умно" беше и си остава.
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХЕПИЕНД ЗА *** ОТИ. ПЪРВО НАЛАГАТ СТРАХОТНА ПРОСТОТИЯ РЕПРЕСИВНО, А СЛЕД ДИВАНЕН ОТПОР Я ОТМЕНЯТ С ОЩЕ ПО-БЕЗУМНИ АРГУМЕНТИ ОТ ТЕЗИ, С КОИТО СА Я ВЪВЕЛИ
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички пишман туристи с колите - на пикник! Вече мирише от Дендрариума чак тук на скара!
34
2
 
29
 
! Отговори
! искаме природа ! преди 3 години
Аз не разбрах - КПП-тата остават ли?
33
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, май шведския и английския начин са верния начин, язък че е-ха майката на икономиката.
32
4
 
23
 
! Отговори
Без преди 3 години
" За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. " - М даааа, щото иначе градския транспорт в София не си работи и не е пълен в пиковите часове... Дали ще осъзнаят нашите министри и щабаджии, че както мерките, така и отмяната им е полувинчата и безмислена. За противоречията на някои мерки със съществуващи вече закони и конституцията няма и смисъм да говорим.
31
26
 
9
 
! Отговори
До 21 гост преди 3 години
Да, в София са най-много заразените. И се радвайте, че не затвориха града изцяло. Така както става в други градове. Но на столичанци на моренце им се приходило, на виличката и къде къде ли не. Ей ги Алпите и Гърция, хващайте на там.
30
4
 
13
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Наистина ли някой вярва,че отпадането на тези *** мерки е резултат от решение на щаба или там каквото е?!?За един прЕател пак питам,мерсииии?!?
29
5
 
36
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Махайте иди0тските КППта гербави сkoтове. Документите за преминаване през КПП нямат нищо общо с коронавируса.
28
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BOGDANдали е селска телевизия случая нема никакво значение, интервюто е с реален човек и се посочват реални факти, неща които лесно могат да бъдат проверени, неможе да поставиш един човек под карантина на домашно лечение, да му изпишеш рецепта и да го оставиш сам да се снабдява с лекарствата и да ги плаща, и накрая да не му направиш изследване дали се е изчисти от вируса или не.Въобще разбираш ли малоумито на ситуацията, за какво се отделят всички тия пари в случая, наистина са за затвор
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦИРКАДЖИИТова звездите ли ти го говорят или една жена ти го каза на пейката пред блока?
26
19
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
на домашно лечение под карантинаНа домашно лечение под карантина винаги си пращаш лечениетоВажното е, че нашият работодател е сключил Ковид-застраховка и сега ми изплатиха лечението.Ама Слави е стиснат и н и к о г а не се е грижил за персонала си.
25
26
 
14
 
! Отговори
BOGDAN преди 3 години
До ЦИРКАДЖИИ Tи от телевизията на чалга болнавия ли се информираш? По-селска телевизия в БГ не съществува, безработните му сценаристи се самоназначиха за журналисти, освен да мрънкат и плюят за друго не го бива, а по негативизъм и злоба ги бие само Р Радев.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тамън за ден пабедай
23
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после, лъжите на герберастката Шайка лъснаха.Държаха ни повече от месец като затворници в противоречие на Конституцията.Това са престъпници, но няма кой да ги осъди. И съдът, и прокуратурата, и полицията са техни.Оплели са в отровните си пипала Цялата Ни Държава.