Ако детските градини не отворят, учителите – в неплатен отпуск

Възможно е да се организират дейности за персонала
4 май 2020 17:15, Ния Христова
65
Ако детските градини не отворят, учителите – в неплатен отпуск
Снимка: БГНЕС
Много учители от детските градини скоро ще бъдат принудени да излезнат в неплатен отпуск. Темата коментира Анелия Бодурова, учител от 169 детска градина "Коледарче" в София, пред БНР. 
 
"Огромна част от детските учители започнахме да излизаме в платен годишен отпуск още от декември. Първо беше грип А, после беше грип Б. Затваряха се групи, излизахме в платен отпуск и изведнъж на 13 март окончателно ни затвориха. И всъщност и министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване", разказа учителката.
 
Анелия Бодурова допълни, че ако детските градини скоро не отворят, единственият вариант за персонала е да излезнат в неплатен отпуск. Тя лично казва, че предпочита да се преориентира и да излезе в неплатен отпуск и да получи 375 лева помощ, за да може да си гледа децата. Според нея много млади учители, които имат семейства и кредити за изплащане, са изправени пред подобна дилема. По думите й пред подобна дилема са много млади учители със семейства и кредити за изплащане. "Аз нямам друг вариант, защото имам да изхранвам две деца. Ще ми се наложи да работя нещо друго. Не мога да си позволя варианта да бъда нито в неплатен, нито да не работя", сподели Анелия Бодурова. 
 
Могат да се организират дейности за педагогическия и непедагогическия персонал, за да не се използва неплатения отпуск, уточни Петя Йосифова, директор на детска градина „Братя Грим“ в столицата. В становище на МОН се казва, че дейности, които се извършват онлайн с децата се зачитат за отработени, изтъкна тя. Също така детските градини ще се ситуират дейности, който да се изпълняват на място, поясни Йосифова. Това ще се случва по изработени графици и спазване на всички мерки. "Така че да не допуснем нито един служител да бъде в неплатен отпуск".
 
"Тревогите на обществото са големи, защото хората, които не могат да водят децата си на детска градина, не могат да ходят и на работа. Очакваме да чуем становището на Националния оперативен щаб", подчерта Петя Йосифова. Диркеторът е категорична, че малките деца не могат да спазват противоепидемичните мерки - нито да ползват предпазни средства като маски и ръкавици, нито пък да спазват разстояние помежду си. Йосифова смята, че ще е по-лесно да се работи с децата, ако не всички родители ги върнат обратно в детските градини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянците гласуваха за герб и при предишните избори и сега за кметските избори Първо учителите гласуват основно за герб това е истината те са пряко подчинени на герб и това е истина така че да са мисли ли с главите си когато отиват да гласуват
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До драги Лордевсички учители имат 48 дена платен отпуск и още 8 дена ако са членове на синдикална организация
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LordaБихте ли цитирали закона, където е написано ПЕТДЕСЕТ И ШЕСТ дни платен отпуск???
61
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
До LordaНе работиш в РУО- личи си!
60
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
До LordaНе работиш в РУО- личи си!
59
2
 
7
 
! Отговори
хихих преди 4 години
Лорде, там в РУО-то запетайки не слагате ли? :)))
58
3
 
5
 
! Отговори
драги Лорде преди 4 години
не те знам какъв си в РУО, но аз съм учител с отпуск 48 дни. Нещо да кажеш?
57
2
 
5
 
! Отговори
Питайте и бабите преди 4 години
Може да се започне от по-големичките деца - 5-6 годишните, на които може да обясниш за някакви правила и то да разбере. Предполагам не е проблем поетапно да започнат да работят градините. Но моят внук е на ненавършени 4 годинки...не разбира за какво иде реч, гледаме си го, за да ходят родителите на работа. Не всички обаче имат тази възможност с баби и дядовци. Друг е въпроса с големия риск....
56
5
 
6
 
! Отговори
Lorda преди 4 години
до 55Пиша защото знам. Работя в тази сфера /РУО/. А Вие престанете да манипулирате по този елементарен начин общественото мнение. За дните отпуск /56/много лесно може да се провери в Закона.
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пандемията ще мине и ще се наложи да търсим учители за детските градини, защото тези ще си намерят друга работа, при това по-добре платена. Пазете учителите в детските градини, защото за 650 лева няма да намерите други!
54
2
 
11
 
! Отговори
до лорда преди 4 години
що пишеш като не знаеш? първо - не всички имат по 56 дни, второ - в повечето случаи нямат от минали години, защото са ги изчистили или са взимали дни по времето на други грипни ваканции, трето - скоро на повечето им приключват отпуските. Аман от празнодумци.
53
17
 
11
 
! Отговори
Lorda преди 4 години
Учителите в детските градини имат 56 дена платен годишен отпуск. От минали години са останали поне още 10-15. Това е грубо 4 месеца от началото на годината да не ходят на работа до момента!!!! Хайде без разни сълзливи материали моля.
52
3
 
13
 
! Отговори
логично преди 4 години
логично е щом в училищата не може да има ученици и детските градини да останат затворени, още повече, че там децата са доста по-малки и трудно биха се справили с изискванията. Може да стане страшно.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата да даде субсидиите които дава на детската градина за гледане на дете за този период на родителите на децата и без такси и може да се окаже не толкова лош вариант . Може да сметнат и колко намаляват болничните като не се ходи на градина и да ги дадат и тях на родителите .
50
3
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
"Анелия Бодурова допълни, че ако детските градини скоро не отворят, единственият вариант за персонала е да излезнат в неплатен отпуск"На какъв диалект е "излезнат"?
49
9
 
15
 
! Отговори
май, май преди 4 години
Май някой иска да си прави експерименти, ама на гърба на други.... не е гот така. Ако управляващите имат поне малко акъл, ще забавят това отваряне на детските градини поне до юли. Решението какво да правят с учителите също е тяхна отговорност. Всички трябва да бъдат гъвкави в решенията си, а не да се тъпче по един и същи път.
48
6
 
1
 
! Отговори
до Анна преди 4 години
Споко бе Анче, ти явно не четеш достатъчно, първите изследвания бяха симултативни, направиха нови и немците отзавна писаха, че не можеш да се заразиш от никаква повърхност, даже и до тоалетните стигнаха ама НЕ
47
6
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Гласувахте за ГЕРБ вече 11 години,нали ??? Сега на кого се оплаквате ?! Защитавахте покупката на един гръцки остров!!! Защитавахте покупката на една къща в Барселона,нали ??? Волът рие,рие и всичко на главата му пада накрая...
46
3
 
6
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Сравних именно с Била, защото за разлика от други вериги в кварталната Била не се дезинфекцира нищо. Хората опипват сума ти неща, които не купуват, местят ги. После персоналът ги пренарежда. А вирусът издържал еърху тия найлонови опаковки с дни. Отделно количките, книжните пари и тн. Не мисля че е по-малко опасно, количеството хора, които минават от там за ден е много по-голямо от това в ДГ.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой няма да седи без пари защото се трупат сметки и ще подадат молби за напускане. В банката веднага дигат лихвата ако си в неплатен.Просто се чудят как да ги уволнят без държавата да им плаща 60 на 0.