Десетки мъртви птици са намерени на плаж в Бургас

Птиците са от застрашен вид, а причината за смъртта им не е ясна
4 май 2020 16:27, Ния Христова
42
Десетки мъртви птици са намерени на плаж в Бургас
Снимка: БГНЕС
Бургазлии са притеснени от десетки мъртви птици на плажа, предаде bTV. Подобни случаи зачестиха не само у нас, но и по света. На Егейските острови паднаха хиляди лястовици, а в Дания почти 200 мъртви патици бяха открити по плажовете. 
 
Умрелите птици в Бургас се оказаха от редкия и изчезващ вид на средиземноморския буревестник. Този вид почти не се среща у нас и затова хората трудно не ги разпознават. 
 
Птиците са открити на плажа Атанасовска коса между Бургас и Сарафово. 
 
"Първата реакция беше - една птица, втора птица и когато станаха четири птици, си помислих, че става въпрос за някакво отравяне", разказва Кристина Костова, която случайно се натъква на птиците. 
 
Еколозите веднага са сигнализирани. Не са открити петна от мазут, нито белези от рибарски мрежи по птиците. 
 
"Поне тези, които аз видях, нямаше нито една с видими наранявания", споделя Кристина. 
 
"Те вече бяха в състояние, в което нито можехме да ги вземем за изследване, нито да подадем сигнал на Регионалната инспекция", коментира Радостина Ценова, Фондация "Биоразнообразие". 
 
Този вид птици, средиземноморски буревестник, прекарват по-голямата част от живота си в открито море. Миграционният им поток минава през Бургаските езера. 
 
24 хиляди са средиземноморските буревестници, които са преборили орнитолозите край Бургас. Тези птици са застрашени от изчезване от планетата. Около 100 хиляди екземпляра има в света. 
 
"Нормално е при 24 хиляди птици да има болни индивиди, възрастни индивиди, които умират. Една от най-малобройните птици на земята", каза орнитологът д-р Петър Янков от БДЗП. 
 
Съществува обяснение и за мъртвите лястовици в Гърция. 
 
"Сега лястовиците са по-ицтощени, защото т евече са минали двете най-големи препятствия по техния път от Африка към Европа, Сахара и Средиземно море, те са минали почти 5 хиляди километра, без да се хранят, идват в Гърция, където би следвало да е топло и да се хранят, там е студено - естествено, че ще загинат много от тях", обясни д-р Янков. 
 
В Бургас също са подадени сигнали за мъртви лястовици. 
 
"Прибирайки се у дома, на ъгълъ на двата входа видях 8 мъртви лястовички. Проследихме нагоре да не би да има разрушени гнезда и поради тази причина да не са починали, но видяхме, че всъщност няма гнезда разрушени", разказва Тошко Иванов. 
 
Все още не е ясна причината за смъртта им. За да имат възможност екоинспекторите да направят изследвания, трябва да се подават сигнали на телефон 112, както и на зеления телефон на екоинспекцията. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Кассем преди 3 години
Радиация в следствие на горящите чернобилски гори.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лястовиците да не би да мигрират само в Гърция или пътят им на миграция да е само през нея държава,че за други държави по тоз паралел не се съобщава за мъртви по такива причини на резки климатични промени с изминали от птиците километри през неблагоприятни зони как Сахара,която по дължина и ширина обхваща цяла Средиземнорска Африка.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЗАТОВА ХОРАТА ТРУДНО НЕ ГИ РАЗПОЗНАВАТ"?!?!ЖУРНАЛИСТИ??
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ъгълЪ?И пишете статии и нидавате акъл,неграмотници?!ЪкълБоооже!
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоИмаш право да си резервиран към англоезичната научна литература, и това дори би могло да предизвика уважение. Но да се заяждаш за термини, които в действителност се използват в научните среди, е проява на лош вкус.
33
13
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тази руска дъвка с 5G-то и чипирането с ваксината на Б.Гейтс е толкова смешна, че няма смисъл да се коментира. А сигурно ако направят руска ваксина и 5G, тези същите ще обърнат плочата :)))))))))))))))))))))))))
32
5
 
4
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Кви 5 жи кви чипове и наноботи беей, като една читава батерия за телефон не са измислили още. Некой ползва ли 5ж за да каже как е батерията, на стария му чайник
31
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До Анонимен - Това е терминът в англоговорящите страни, които упорито и доста настойчиво от много години налагат собствената терминология, често значителноразминаваща се с латинската, която е основа в медицината. Да, там е този термин, но той не измества и не омаловажава епизоотологията като наука и термин.Нямам намерение повече да споря с многознайковци, чели само и единствено Гугъл и Уикипедия! Чиста загуба на време!
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоНапиши "Veterinary Epidemiology" в Гугъл и не се излагай.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5G поразява птици щото ходят по покривите близо до антените , ни ми се мисли за " Пешо" на последния етаж в панелката . А и като ги наблъскат през 50 метра , ще ги облъчват здраво
28
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До Анонимен 26Не си прав! Най-малко затова, че пишеш неясни за теб неща. Кое от кога и за какво се ползва. А иначе немога да потвърдя наличието на ветеринарна епидемиология, понеже такава наистина няма. А откъде знам ли? Аз самият съм ветеринарен лекар и то не от вчера.
27
0
 
8
 
! Отговори
gost преди 3 години
Защо се излагате с толкова неграмотно написани статии??? Брутално неграмотна. А голям смях беше с 24 хиляди буревестника, които "преборили" орнитолозите.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоКакво си се запалил по тази терминология? Ако трябва да сме точни, епидемия идва наистина от "demos", което предполага, че става въпрос за хора. Но отдавна се използва и за животни, защото механизмите са едни и същи. Ветеринарната епидемиология също ли не съществува, според теб?
25
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До гост 21 - Не е невъзможно, но изглежда по-малко вероятно. Има и друга опция - нюкясълска болест или както е по-известна псевдочума по птиците. Последната не е нещо ново у нас. Има и други възможни парианти, но затова трябва да се произнесат специалистите по болести по птиците.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може коронавирусът да е опасен и за птиците.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали за наскоро намерените мъртви птици в чужбина беше доказано, че са умрели от бактериална инфекция според други статии?
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коронавирус са загинали. Годжи да ги включи в статистиката
21
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
Птичи грип?
20
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До Анонимен 17 - И за аналога на пандемия, съответно си има термин и тои е ПАНЗООТИЯ!Ама четете бе хора! И най-добре да е от дебелите книги, а не от бгмама или от фейсбук!
19
3
 
12
 
! Отговори
ааа преди 3 години
5G, доста вероятно това да е причината. Както и местата на които има най-много жертви от Ковид вируса са големи градове с особено много 5G антение - Милано, Ню Йорк. Естествено все още няма сигурни доказателства.