Ултравиолетовата радиация е убиецът на всички вируси

През май и юни температурите ще бъдат нормални, каза проф. Георги Рачев
Обновена: 6 май 2020 15:24 | 6 май 2020 15:15, Ния Христова
28

Професор Георги Рачев, климатолог, говори в специалното празнично студио на Bulgaria ON AIR по случай 6 май, за това какво време ни очаква през следващите месеци и как ще се отрази то на коронавируса.
 
"Навремето хората са казвали: Идва Гергьовден и започва от сутрин до вечер работа на полето. Идва Димитровден - разплащаш се с ратаите и започват мръсните дни: ядене, пиене, по-малко работа!", каза климатологът проф. Рачев. 
 
"Гарантирам от петък десет дни хубави, майски. Сутрин все още ще е доста хладничко, но следобедните часове температурите твърдо над 20", добави още климатологът.
 
Той изтъкна факта, че вирусът е като всеки друг и е "с едното краче в мъртвата, с другото краче в живата природа".
 
"Убиецът на всички вируси, на всички бактерии, е ултравиолетовата радиация на слънцето. Преди милиард години животът от океана е излязъл на сушата, след като бактериите са направили кислорода, а той е направил озоновия слой в тези 25 км височина, за да може да спре точно онази убийствена част на ултравиолетовата радиация. До нас достига една малка част", обясни проф. Рачев.
 
Европейския център за средносрочни прогнози очаква лято, подобно на предишните две лета. 
 
"Май и юни са с нормални температури и с нормални валежи. Втората половина на юли и август - температури по-високи от нормалните с 1 градус, и доста по сухо", допълни проф. Рачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Нашенец преди 4 години
Някакъв "ДОДО" се опитва да иронизира НАСА и 6- те полета до Луната ! Какво точно искаш да кажеш ,бе човече ? Изясни се ! Астронавт Скот пръв управляваше лунния джип при полета на Аполо -15 ! Що се отнася до радиовръзката с. Земята ,мисля ,че не представляваше проблем по онова време ! А ти в какви води плуваш ,съвсем не е ясно ! Май тролиш дивотии ,ама не ти се отдава ! За кацанията на Луната има поне 101 доказателства !
23
5
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Преди милиард години животът от океана е излязъл на сушата, след като бактериите са направили кислорода"=======================Ясно. Поредният атеист, възпитаник на масонското, комунистическо котило "научни" работници. Браво професоре, я сега кажи как американците ходили 6 пъти на луната, карали бугита там и звънели в ефир да говорят с Никсън и по NBC в най-гледаното телевизионно време.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега вече е ясно защо Мъск иска да избяга на Марс. Там няма озонов слой.
21
3
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Малко пресилено за вируса, но нейсе. Пропускаш да ни информираш за важната подробност, че той трябва да се е заровил до над шията в л... или да се е напъхал барабар с месото във фризера. Иначе и малко над 50 градуса по Целзий са му достатъчни за да го изпържат за около час. А такава температура на открито - паважа/асфалта/пясъка/... не е непостижима дори и у нас през лятото. Колкото до същата температура, но на въздуха, по Коледа беше регистрирана такава в Австралия, скоро и другаде.
20
2
 
7
 
! Отговори
опааа преди 4 години
Ахааа, затова Борко е по-черен от електората си, страх го е завалията и лежи под ултравиолетовите ламБи!
19
2
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Министерство на земеделието раздава мотики за добив на тен, но дали правиш разлика между плевел и културно растение...
18
19
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Докато не започне да се разстрелват такива измислени професори, като горния *** няма да се оправим никога.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРЕЙЙЙ,ама и плащаме за да рекламират фирмите му.
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този професор е много умен и точен човек, преподавал ми е в СУ.
15
2
 
13
 
! Отговори
не е необходимо А преди 4 години
да си профанесор за да знаеш че слънцето убива вирусите, пука им черупката, ако не са се скрили на тъмно и влажно. Че колко умряха от ковида в Африка? 5-6 има? А те са набъкани в онея колиби като сардини и са идеални за разпространение на зарази. Да, ама не! много малко нигри има заразени, а умряли 2-3 не повече.
14
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Умният" приятел на Б. Б. сега пък ни облъчва с РАДИАЦИЯ срещу вирус. Досега глоби от 10 хиляди за джобовете на полицайте . Когато имаше 10 заразени на ден ни сложиха извънредно положение но когато заразените се увеличават на 60 на ден махат извънредното положение. Сега.... "Излезте на радиация и пийте кафе на кафенета "защото щели " бизнесмените да фалират.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно значително ще намалее разпространението му на отворени слънчеви пространства, но няма да изчезне напълно. Лошото е, че не са изяснени много неща около вируса и той "плъзна" по света. Иначе принципно е прав, но това не помага много.
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво ви казваше тръмп да си завирате ултравиолетови лампи отзад, ама не щете да слушате....Сега, когато и български "гений" ви го каза ще почнете ли? А?П.П. На вниманието на въпросния "професор" - на вируса на шапа му дреме за ултравиолетовата светлина....
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едното краче в живата, другото в мъртвата, а средното във финансовата природа. Това е три крак виеус
10
8
 
4
 
! Отговори
Бойкоеб преди 4 години
Проблемът е, че въпросният професор не отчита 0-левата слънчева активност;))) Слънцето не пали мотора, нема петна и слънчевите бури, ако ги има са само следствие слънчевият вятър. Ясно е, че УВ-лъчите при това положение ще имат много по-ниска ефективност да убиват вирусчетата;))) Това е поради двойката Докс-Самор. Първият отговаря за "слънчевата зима", а алп биката за това, какво може да ни донесе тя в позитивен или негативен аспект;)))
9
5
 
14
 
! Отговори
UV преди 4 години
Да, обаче е облачно, стойте си вкъщи.Навън бродят вируси. Ако сте с кола,още по-зле, полюцайте по кпп-тата са взели само по 650лв. бонус и то не всички. Ако се вярва на бг политиците, подробно цитирани в новините, половината население на Америка и западна Европа е измряло, а в бг щаба спаси повечето случайно заразени. Така че чакайте да получите ваучер за морето, за късен сезон - септември, октомври, да си понапечете деБелия ...
8
9
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Ултравиолетовите лъчи предизвикват рак. То и високата температура губива вирусит примерно над 100 градуса .За съжаление убива и човека
7
5
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Този човечец къде го кътаха през Март и Април. Че то и тогава имаше слънчева Радиация.
6
21
 
26
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Само Гейтс, Борисов, Мутафчийски и щаба казват истината. Всичко друго е лъжа. Стойте си в къщи. Никакво излизане. Никакво пътуване. Идва пикът. Сложете маски. До магазин само на бързи прибежки. След около три години се отдалечете на около 100 метра от дома си, но с три маски на лицето. После отново в къщи. Пръскайте с дезифектант през 2 часа. След около пет години можете да отидете до парка за 2 минути престой. После отново в къщи. И след още две години можете да излезете.
5
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният от кохорта на Тулупа, който ги раздава някакъв учен.Ама повече някакъв, отколкото учен.