Вирусолог за страничните ефекти на хлорохина: Атакува органите!

Страдат бъбреците и храносмилателната система
Обновена: 7 май 2020 22:41 | 7 май 2020 22:34, Петя Славова
14

 Премиерът Бойко Борисов обяви, че започват доставки в цялата страна на лекарството хлорохин, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с Ковид-19.

Вирусологът академик Ангел Гълъбов заяви пред "Денят ON AIR", че този препарат заема едва четвърто място по ефективност сред изпитаните до този момент препарати в света.

"Този продукт е някъде на опашката на ефективните продукти срещу коронавирус. Според данните в литературата най-добър препарат е ивермектин. На второ място е eпивир. За него много се говори, той е японски препарат, който е прилаган в Китай. На трето място е ремдесивир", посочи вирусологът.

Акад. Ангел Гълъбов смята, че ще хлорохинът ще се прилага у нас по-скоро като референтна субстанция.

"Собственикът на "Лудогорец" го внесе в България и сега разбрахме, че у нас даже ще се организира производство. Има умерен ефект при средни като тежест форми. Толкова. Не мога друго да кажа", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът посочи още, че хлорохинът има "много странични ефекти".  "Той атакува бъбреците и храносмилателната система", подчерта той.

Ангел Гълъбов коментира, че карантинните мерки и тяхната строгост са от изключителна важност.

"Гърция е пример за това. Заболяването там беше ликвидирано, именно когато хората се затвориха по домовете си", категоричен бе той.

Лечението с кръвна плазма на оздравели от Ковид-19 също се спряга като надеждно. У нас то вече бе приложено върху двама пациенти във ВМА. Тяхното състояние се подобри, но все още не може да се говори за крайни резултати. Академик Ангел Гълъбов смята, че този метод има перспектива, но има недоизяснени въпроси около прилагането му.

"Колко време след преболедуването трябва да се вземат серомикроби? Това е труден въпрос, поради опасността, че вируса го има в кръвта", обясни вирусологът.

Акад. Гълъбов заяви, че този вирус е коварен и атакува по различен начин от всяко друго вирусно заболяване.

"Този вирус има тази особеност, че той атакува долните дихателните пътища. И се разпространява много лесно. Той предизвиква т.нар. критична цитокинова буря. Нито едно друго инфекциозно заболяване не причинява цитокинова буря. Води до тежки увреждания на редица органи. Той се адаптира много лесно към клетките и може да преминава от един вид клетки към друг вид клетки", отбеляза академикът.

Откриването на лек срещу Ковид-19 е въпрос на сложна игра, отбеляза акад. Ангел Гълъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Абе оня алтавио кравар ви каза да пиете Аче,вие хлорин-морин!Гътайте белина и се не бойте.
12
2
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Щом го вкарва ГЕРБ, значи е нещо ,което ще унищожи България!
11
4
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Еболата произлиза от прилепи, съществува от 50 години. Коронавируса не е грип, а грип никога не се е лекувал с антибиотици. Коронавируса е напълно естествен,.преди това е имало сарс и мерс.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно никакво противовирусно действие не може да има една проста отрова. Най-много болните да останат без бъбреци. Ако имаше начин да се убиват вируси с химикал, досега щеше да е измислен лек за грип. Много добре знаят, че всичко това е шарлатания и Бойков ПР и начин за гепене на пари.
9
9
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
A, в същност това е просто една настинка и със или без лекарства минава.. Усложненията вече се лекуват по друг начин..
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има всякакви, едни слагат белина, други хлорохин. Системата е проба-грешка. Няма как, вирусът е много умен.
7
0
 
16
 
! Отговори
Sante_dog преди 3 години
Киро в внесе хлорохин фосфат - евтино с доста странични ефекти. А пиеше хлорохин сулфат - по скъпо и трудно за намиране, защото няма толкова странични ефекти. От същото даде и на Адемов.Та така с хлорохина - кой пил и какво внесъл.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки медикамент има странични ефекти.В Бразилия тия дето се трупирали от хлорохин изпили по 2 грама.Според редица китайски доктори двадесетократно по-ниска доза с изчакване коригиране и наблюдение са силно препоръчителни.В САЩ пък някакъв изпил половин шише каналин щото прочел на него че съдържа хлор.Ударил и конска доза хинин и ето хлор хининът го пратил при Винету.
5
10
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Стига глупости.Испанската болест, която върлуваше от 1918та до 1920та и тя ли беше изкуствено създадена? Тя също беше вид грип.Аман от пропаганда. И всеки си пробутва своята.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не им излиза бройката на починалите ще пуснат хлорохина. Да помогне и той малко.
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирусолог защо не каже с една дума че този вирус е бактериологично оръжие създадено в лаборатория в Ухан с участието на Американци и Французи които са дали пари за построяването на тази лаборатория. Участвали са и в разработка на Вируси. Еболата откъде мислите че тръгна. От небето ли падна. Или прилепи го донесоха както и за короната набеждават прилепите. Да бяха измисли ли друго животно. Ама толкова им е акъла. Пазете се този вирус е убиец нее обикновен грип и не се лекува с антибиотик.
2
3
 
11
 
! Отговори
Д-р. Тромб преди 3 години
Чашка Белина преди лягане . Ако се почувствате зле - инжекция с дезифектанти ....
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лекарство, което да няма странични ефекти. Което и лекарство да купите от аптеката в записката към него освен другите въздействия върху организма има и точка: "Странични ефекти". Много често тия странични ефекти са десетина. И могат да те уплашат. Имах един лекуващ лекар навремето, който ми беше казал, когато отказвах да си пия лекарството заради страничните ефекти: "Забранявам ти да четеш това. Няма лекарство без странични ефекти, но то и лекува. А след седмица или две няма да има.