На месец над хиляда българки правят аборт по желание

За първите три месеца на 2020 са направени 3160
12 май 2020 13:00, Петя Славова
91
На месец над хиляда българки правят аборт по желание
Снимка: БГНЕС

Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си с аборт по желание. За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в ЕС по брой прекъснати бременности, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения.

Данните са само за първото тримесечие на годината, като периодът на извънредното положение не е обхванат. Данни за него ще бъдат оповестени по-късно през годината.

Ужасяващата статистика сочи, че отново рекордьор по прекъснати бременности е столицата, като за близо 90 календарни дни са направени 1111 аборта. От тях три са при момичета под 15-годишна възраст, 42 бременности на момичета между 15 и 19 години са прекъснати. Най-много аборти са направили софиянки над 30-годишна възраст, като за три месеца са 707, от които 342 са по желание. Жените между 20 и 29-годишна възраст също не желаят детето си, като за тримесечието 149 жени са направили аборт по желание.

На второ място по аборти в страната се нарежда Пловдив, където делът на жените над 30-годишна възраст също е най-голям. В тази група аборти са направили 286 бременни. 177 са жените от 20 до 29-годишна възраст, прекъснали бременността си, а момичетата между 15 и 19 години, премахнали плода, са дори повече от тези в столицата – 49.

Стара Загора е на първо място в страната по брой аборти, извършени от момичета под 15-годишна възраст – 6.

Статистиката разделя прекъснатите бременности на такива по желание, спонтанни и терапевтични причини.

За първото тримесечие на годината спонтанните аборти са 1624, а терапевтичните – 3847.

В сравнение с данните от март до юни миналата година, броят на абортите е приблизителен – тогава са извършени 5 338 аборта.

За сравнение, през 1948 година в страната са родени близо 176 хиляди души, и не е извършен нито един аборт. Според закон от 1896 г. абортите са били забранени и всеки лекар, който е извършвал такава манипулация, е оставал без права. Статистиката продължава по същия начин и в следващите 5 години.

През 1956 година прекъсването на бременност по желание става законно и без санкции. В следващите години абортите рязко скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години, когато – например, през 1972 г., в България са родени близо 131 хиляди души, а абортите за същата година са над 154 хиляди.

От 2013 насам всяка година се раждат по около 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Комунде дърто, ти прочете ли статията?Колко са били абортите при развития социализъм чете ли?
49
1
 
3
 
! Отговори
Жена :))) преди 3 години
До Анонимен 53А бе, какво да ти кажа ... Те така твърдят, но всеки отделен случай е специфичени не всеки е чак толкова достоен изпълнител, колкото се хвали пред приятелите си и пред момичетата, които ухажва :)
48
8
 
11
 
! Отговори
Логично преди 3 години
Ясно борим демографската криза с повече аборти.И не ми излизайте с това че нямате пари, а имате за цигари, алкохол кръчми, за скъпи дрешки и почивки.
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето жени винаги са склонни да задържат детето ако имат да себе си качествен мъж, готов да поеме отговорност.А много даже и сами са готови да родят.Всичко зависи от мъжа. Ама де ги тез мъже?
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Не са достойни да бъдат бащи, но са достойни тъпкачи.
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като няма истински мъже. Малко са мъжете,които са достойни да бъдат бащи!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ти да видишНито едното, нито другото.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нормално 41Ами, щом мислите че не стават, или си лягайте с тия дето стават, или не си лягайте изобщо или ползвайте съответните предпазни средства, не е като да няма. Само не с тва, "ама то той трябва да мисли", щото и двамата трябва да мислите.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономическа Кастрация! Иначе за етноса е нормална педофилията. Честито!
41
0
 
15
 
! Отговори
Не говоря за етноса преди 3 години
По адрес на младежта се говорят какви ли не гадости, а какво се оказва?Тези до 19-годишна възраст са направили около 50 аборта,а жените над 30 г. - над 707. Това е по данни само от София, където лицата под 30 г. са над 300 000 на брой. В останалите райони на страната картинката не е много по-различна - хлапачките много рядко стигат до аборт. Като се има предвид, че много младежи живеят на семейни начала и че първото раждане се отлага за възраст 30-32 г.значи младите ни хора не са разтурени!
40
0
 
6
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До Ти да видишТова е защото тогава римлянките не бяха фабрики за детски.
39
0
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Абе малко ги четеш като рогатия евангелието нещата. Хайде да помислим коя раждаемост се е засилила така успешно в последните години? М? На млади майки-висшистки и бащи-инженери ли? Хяйде по-сериозно
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в друг случай, в семейство с две деца със средно тежки увреждания, бащата накара майката да абортира нова бееменност, щото не можел да гледа повече деца. Човек ще каже че само той ги гледа, но ето, разклатено психично състояние и бам - аборт по желание.
37
3
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Значи в днешно време родените бебета са с 35 000 повече от абортираните,а в периода на късния социализъм абортираните деца са с 23 000 повече от родените.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по желание у нас често значи поради невъзмжност за обезпечаване разходите за дете, или бащата бил женен, или рано ми е за деца, ще гоня кариера. Моя позната изрази теория че понеже живеят в едностайно жилище с едно дете нямало къде да държат и друго и затова. Искам да кажа, че под някакъв натиск се взема това решение, не на принципа искам ли торта или не искам.
35
9
 
26
 
! Отговори
Нормално преди 3 години
Повечето български мъже не стават нито за бащи, нито за семейство, подкрепям напълно абортите! Като гледам колко провалени аборта щъкат по тая земя, тази бройка даже е малко! Но е редно жените да се пазят повече, хем да си правят кеф, хем да няма последици за здравето им :)
34
3
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
До роза"повече от една нежелана бременност"Аз не давам акъл кой какво да прави, но според мен легнеш ли си с някой, трябва да си готов да поемеш ВСИЧКИ последици от това, включително и да гледаш дете. За съжаление хората станаха толкова безчувствени, че такива "проблеми" се разглеждат точно като някакво решение дали да си купиш нова кола или не. Между другото, познавам доста жени, които не са прости, нито необразовани и ги вършат тия неща, тъй че въобще не си говорим само за "щото не знаех".
33
1
 
28
 
! Отговори
роза преди 3 години
В съвременния сят има достатъчно контрацептиви и всеки може да се предпазва,стига да иска.Ако една двойка партньори допусне повече от една нежелана бременност,значи и двамата са сексуално неграмотни и прости.Интелигентният човек планира колко деца трябва да има и колко може да отгледа,а не се оставя природата да го командва.
32
1
 
6
 
! Отговори
До Тошо преди 3 години
Не 3000. Всяка година се правят по 25 000 аборта.
31
15
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Тези дами имат законово право,..........но не и морално.....3100 деца ги няма....те не разбраха що е то това място и защо един има шанс, ...а друг не.....безумен свят, прави го детето после не го иска, ами че това да не е 3 кг. свинско или ...картофи, това си е живо и здраво детенце,...ами ако ти си на негово място и някой реши да не излезеш...помисли ли за това, баби няма ли наблизо да ви посъветва, 1948 г. не е имало нито един аборт и 176 хил. родени деца, а сега 3 години х 60 хил.лв.