С извънредното положение - спад в обявите за работа

Към 8 май публикуваните търсения са с 53% по-малко от същата дата на 2019 г.
13 май 2020 18:40, Петя Славова
18
С извънредното положение - спад в обявите за работа
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два месеца след обявяването на извънредно положение в България се наблюдава стабилизиране в негативната тенденция на публикувания брой обяви за работа, показва анализ на един от водещите сайтове у нас.

Към дата 8 май 2020 г. броят на публикуваните обяви е с цели 53% по-нисък от този към същата дата през предходната година. Въпреки това се наблюдава лек ръст от 3% спрямо месец април 2020 г., в който спадът беше най-драстичен – цели 66% спрямо април 2019 г., предава БГНЕС.

Подобна е тенденцията в световен мащаб, като България се нарежда сред челните позиции с най-голям общ спад в публикуваните обяви за работа спрямо предходната година.

Интересно наблюдение е, че за периода април-май 2020 г. се е увеличил броят на обявите в някои от най-силно засегнатите от пандемията сектори – хотелиерство и ресторантьорство. При тях ръстът е почти двоен – 90%. Строителството бележи ръст от 41%, а производството – 9%.

За същия период в областта на информационните технологии и здравеопазването се забелязва спад в публикуваните обяви съответно със 17% и 11%.

За други сектори като административни дейности, изкуство и култура и маркетинг броят на обявите спрямо миналия месец април остава непроменен.

От сайта припомнят, че нормалната тенденция е през първото тримесечие на годината броят на публикуваните обяви за работа да расте. Тази година, обаче, не е като останалите. В първи месец след първите потвърдени случаи на коронавирус в България броят на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове е спаднал средно с 39% (7 март – 7 април).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Търся си работа като *** на някой ИТ специалист.Пресполагам,че заплащането ще е добро! По пътя на логиката 😋
14
0
 
0
 
! Отговори
spеrko преди 3 години
До друг програмистИ на мен това ми се въртеше в главата. Нещата този път изглеждат доста различни, това не е просто финансова криза, а опасност/промяна на съвсем друго ниво. Дано лошите предчувствия си останат само това - предчувствия. Успех на всички!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успех на програмистите, аз па съм на село и си пия узото. Трябва някой и да работи, да става от *** човек. Успех младежи, дано живота да е милостив към вас.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До друг програмистАко иска нека учи 3 години за 1 интервю и после след 1 месец като я уволнят, че не е научила ще почне пак да учи.
11
2
 
12
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Всяка добре платена длъжност след време се насища на кадри и заплатите падат. Така е било с сондьори, тираджии и други.Аз лично съм електротехник и работя само на черно. На месец си докарвам чисти по 4-5 бона. Ако искате да не работите за мафиоти почвайте на частно и на черно. Майната му м на държавата и хрантутници те им
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 6Linkedin e мафиотска и я затвориха нарочно за скрити обяви и ти искат телефона. Видя се какви са ИТ с Бойко който открадна даннните на 5 милиона българи.
9
6
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Интересно мнение. Аз съм с 12 години опит. Имам своя компания, да. Даже две. Ама паралелно с това работя и на заплата. И не, не е за мафиот... Мафия и IT сектор. Много интересно, ама накратко на светлинни години от истината. Именно, защото трудът на IT специалиста е много ценен и търсен, заплатите са огромни. Слуги тук няма.
8
6
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Драги ми смехурко, направи ли LinkedIn профил, влез в тези среди и ще си говорим дали взимат или не взимат. Повярвай ми, ще останеш доста изненадан как на човек на 20 му даваме по 3500 заплата и ни го отмъкват под носа, като му дадат 5к. И това за позиции на ниско ниво. Да не ти говоря за по-високите за какво иде реч. Огледай се в новите офис сгради, виж какви фирми ги наемат, малко рисърч по темата. Ама айде да не ти обяснявам. Все едно да обяснявам на сляп по рождение какво е жълто...
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмисти3 г. опит никога няма да търси работа, защото си е направил своя фирма и не е луд за да слугува на някой мафиот.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Футболисти са с 100 пъти по-добре платени от ИТ.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 1Никъде няма такива обяви. Това са някакви фирми с по 1 шеф ИТ и секретарка. Дори преди короната имаше обяви по цяла година и не могат да намаерят, защото си правят реклама и не вземат никой.
4
0
 
10
 
! Отговори
spеrko преди 3 години
До ПрограмистиДобре, че е стабилно все още положението в БГ. По някаква причина тук в САЩ масово съкращават и програмисти. Нещата не отиват на добре...
3
1
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
В интерес на истината е точно така. При нас junior започва на 2600лв. чисто. След няколко години- 5-6-7 и нагоре.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В технологичния сектор съм. При нас има над 20 отворени позиции и рязък скок на проектите. В други компании- точно обратното. Замразени позиции, замразени проекти. В трети компани- като при нас. Netflix, Amazon- рязък скок на позиции, проекти и акции. Защо ли. То е ясно. Едно е сигурно- квалифицираният и добре платеният ще си остане такъв, а склададжията и камериерката ще си ринат дъното със и без извънредно положение в България или в Швейцария все ще са си тиня и слугинаж на средната класа.
1
4
 
7
 
! Отговори
Маргинал преди 3 години
То пък едни обяви! Едни и същи и не могат да намерят роби.