Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години

Детските градини затворени поне още седмица, обясни той
14 май 2020 09:25, Петя Славова
493
Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години
Снимка: БГНЕС

Въпреки че извънредното положение свърши, Националният щаб продължава своята работа и разглежда по-нататъшните приоритети, които са обсъдени с премиера. Това обясни ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

"Бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условията на ковид епидемия, както и важни въпроси от страна на детски градини, ясли и по-нататъшно разхлабване на мерките", обясни той.

По отношение на детските градини, които в Дания са отворени, се забелязва, че няма колебание в заболеваемостта, но в Германия се отчита, че рисковете остават. Затова и нашата страна на този етап няма да отваря градините поне още седмица.

Още по темата

В страната ни продължава клъстърното разпространяване на болестта. Затова и щабът изследва контактните лица към установени клъстъри и колкото повече се отдалечава от ядрото, толкова вижда, че има по-малко заразени. Според Мутафчийски, това е добре, защото там се съсредоточават всички противоепидемични мерки за ограничаване на заразата. "Ако продължим по този начин, това дава шансове и за по-нормален начин на живот в бъдеще.", отбеляза генералът.

Били са изследвани и 200 души медицински персонал  в една болница, а резултатът показал, че няма нито един заразен. Така че броят на пробите не е еднакъв с броя на заболелите.

Доц. Кунчев коментира анкетите за пристигащите от чужбина, в които няма графа за отбелязване на  определена заболяваемост. "Няма такова изискване в законодателството да си на някакво ниво запознат или обучен, за да носиш отговорност. Човек подписва какво трябва да знае и да се осъществи карантината."

Според Мутафчийски, законодателството ни не изисква някой, ако е болен да го съобщава. Това се случвало често и в лекарската практика. "Живеем във време, когато обществото е много чувствително към съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни лични данни. Затова внимателно подхождаме към това", коментира той.

На този етап чуждестранните туристи, пристигащи у нас трябва да са под 14-дневна карантина, но се очаква да се направят реципрочни мерки за всяка от страните, които са близки за онези държави със сходна заболеваемост и сходни противоепидемични мерки.

PCR теста не заменя карантината,  според ген. Мутафчийски, защото има редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, били са в 14 -дневна карантина и към 10-ия ден се оказват болни, а са тествани и заболяването се доказва едва в по-късен етап. Приоритетен остава автомобилният туризъм, тъй като все още не са ясни мерките в самолетите.

Ген. Мутафчиев изрази искрени съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавируса. По думите му, има множество пациенти, които имат придружаващи заболявания.  Само тези със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000. Самият той призна, че е хипертоник от 12 години.

"Никой не знае съдбата си и може да ми се случи нещо и без коронавирус, но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота и в български, но най-вече в световен мащаб. Тези хора живеят все по-дълго, защото имат добра медицинска грижа и не са имали среща с коронавируса. За съжаление  и хора на  41-годишна възраст се срещнаха с него и той предизвика тяхната смърт, която можеше да настъпи при тях в следващите 10 години."

Според него тези болни са можели да живеят още години, ако не са срещали коронавируса. Ген. Мутафчийски обясни, че болните боледуват продължително, тежко и не могат да преодолеят със своите хронични заболявания всичките неща, които им се стоварват, благодарение на коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Ебаваите се вие като ви резне коронягата и ви турят - маркучето друга песен ще запеете
388
0
 
2
 
! Отговори
Без преди 3 години
Тъй като май ми изтриха коментара, ще го кажа пак - в сайта на НСИ има хубава графика за брой умряли хора по месеци и седмици за 2019 и 2020 година. Графиката дава информацията за двете години, насложена едно върху друго, и там се вижда, че до април включитлено броя смъртни случаи миналата година е бил по-голям то тази година. Информирайте се, тя информацията си е там и е официална. Просто не е удобно да се говори за нея.
387
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
яко се дъни женерала,24/7....и тоя го подмятат за бъдещ "политик",едва ли не и "президент"..?!?!
386
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Резил - пълен!!!И да реве пред Дойче .... , че го заплашвали с убийство можа!
385
3
 
15
 
! Отговори
Pernik преди 3 години
Починалите от рак, инфаркт, инсулт и особенно тези в катастрофи също можеха да поживеят още дълго...., гос`ин Генерал "30 сребърника"
384
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Резил - пълен!!!Сега гледах тази част където казва,че очаква много хора да умрат, и като дете се обижда незнайно на какво и прекъсва интервюто. Не се аргументира,не казва на базата на какво прави тези заключения,и така се получава,че внася психоза,и е разочарован,че до сега не измря народа масово. Ужасно е това,което прави този човек.
383
1
 
13
 
! Отговори
Съгласен,чух го преди 3 години
До Резил - пълен!!!Личи си,че са преятели с тулупа.Ти от таксито къде си тръгнала,***...и Очаквам да измрат много хора,яко да измрат...Това са думи на лекар и кавалер...
382
2
 
18
 
! Отговори
Резил - пълен!!! преди 3 години
Много се изложи плешивия ненормалник на интервюто с Бенатова.Това е подсъдно и е психически тормоз! Много хора с по- лабилна психика наистина може да умрат от нерви, психясване, депресии и паник атаки, тоя набеден лекар не го ли знае?????Като си се изтъпанил пред микрофона - ще отговаряш и ще се държиш мъжки!СРАМОТА, И ТОВА МИ БИЛО ЛЕКАР ДАЛ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА!!!!
381
2
 
3
 
! Отговори
тест преди 3 години
1.Плеш (+)2.Суперплеш (-)
380
1
 
12
 
! Отговори
Да, .... преди 3 години
Аз имам доброто намерение дълги, дълги години да живея, например да стигна до 175 ... години!Теоретично, ако и пра-пра-баба/дядо и т.н. са все още живи, ех, каква трапеза можехме да врътнем, например за Велик ден....теоретично, ако лекарите бяха на ниво, да работят, а не обикалят по няколко пъти на ден медиите, нали си представяте какво щеше да стане с нас? Тогава щяхме да живеем наистина дълго, безпроблемно ..Сега този головко ни дрънка глупости и ни дават акъл ..! Благодаря.
379
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това ми звучи като оният лаф АКО НЕ БЕШЕ УМРЯЛ ЩЕШЕ ДА ЖИВЕЕ ОЩЕ
378
2
 
11
 
! Отговори
niki преди 3 години
Милен Цветков и той можеше да живее с години. Както и много хора, починали от грип през годините. Генерал да ти говори какво е можело да стане преме?! Тоя *** го гласят да прави партия, за това е толкова много рекламата. На това отгоре е същото изпражнение като сегашния ни министър председател.
377
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте му интервюто с Бенатова -абсолютен ***
376
3
 
16
 
! Отговори
може ли преди 3 години
Дайте броя на починалите за същия период през миналата година.
375
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събуди се племе заспало, не виждаш ли как те лъжат всеки ден...
374
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДодоВземи си хапчетата, това че ти плащат стинки, не значи че те карат да пишеш истина..
373
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е този и базирано на кои данни продължава да лъже и плаши населението? А и кои са мотивите, внезапно правителство което никога не се е грижило за българите и тяхното здраве изведнъж много се загрижи. Много мирише на поредната партенка.
372
1
 
10
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Яко ще ***!
371
4
 
17
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
В америка имам личен лекар, който е бил военен епедимиолог над 20 г. служил по различни горещи точки. Той ми каза следното:Ако те боли гърло вземи нещо за гърло, ако имаш кашлица за кашлица ако имаш възпаления вземи многоспектърен антибиотик, не се тревожи за вирусите, има на година стотици и хиляди нови вируси сред хората, повечето хора се справят с тях.Вие си правете извода, кой какво и защо....
370
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Додосъгласен съм с теб,то нали така направиха с едни златки и азизовци,аверите с тв-та,*** по медиите...и звезди...гаврите се с човека като го използвате...стотици използва бойко....селски убавец ,продължавате на инат и от алчност да пренебрегвате стремежа на хората към с праведливост и оцеляване..аз виждам апокалипсиса...въпрос на време е...проблема е,че вие не го виждате и продължавате да отваряте офшорни...ще опустеят