Глобалното затопляне - риск България да загуби четирите сезона

Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа
59
Глобалното затопляне - риск България да загуби четирите сезона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Миналата 2019 година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа, сочат резултатите от изследване на Европейската програма "Коперник", която осигурява спътниковото наблюдение на Земята.

Подробният доклад, озаглавен „Състояние на климата в Европа, 2019“, показва, че средната годишна температура на континента през 2019-а е била рекордно висока, надвишавайки стойностите на други много топли години като 2014-а, 2015-а и 2018-а.

Още по темата

Според проучването, което помага на политиците да вземат стратегически решения в областта на климата и енергетиката, 11 от най-топлите 12 регистрирани години в Европа са настъпили през този век, допълват от WWF България.

Резултатите от 2019 г. подчертават продължаваща тенденция към затопляне на атмосферата.

През последните пет години средната глобална температура се повишава трайно с 1,1°C над прединдустриалните нива, а в Европа – с почти 2°C.

През 2019 г. в някои части на континента летните температури са били с 3 до 4℃ по-високи от нормалните.

Интензивните горещи вълни през юни и юли миналата година, доведоха до суша в централна Европа и рекордни температури в страни като Франция и Германия. Температурата на въздуха в европейска Арктика е била с 0,9°C по-висока от средната.

А изместването на топлинната вълна на север допринесе за рекордни температури в Скандинавия, както и за притеснително топене на повърхностния лед в Гренландия.

Свободно достъпните висококачествени данни от доклада могат да бъдат използвани при планиране на по-доброто управление на редица сектори като селското стопанство, здравеопазването, застраховането, сигурността, туризма, градоустройството и енергетиката. „Тенденцията за затопляне на климата е научно неоспорим факт и доказателства има навсякъде на нашата планета. Вследствие на това честотата на топлинните рекорди постоянно се увеличава. Сега е по-важно от всякога да имаме достъп до тази информация, за да можем да предвидим дългосрочните последици от изменението на климата и да преценим какво можем да направим веднага и какво в утрешния ден, за да ги предотвратим“, казва Карло Буонтемпо, директор на департамента за наблюдение на промените в климата към програма „Коперник“.

Парижкото споразумение от 2015 г., ратифицирано от 188 държави, цели  да задържи покачването на средната температура на планетата под 2.0°C от прединдустриалните нива, като човечеството трябва да положи всички усилия да не допуска покачване на температурата с повече от 1,5°C. Разликата от половин градус може да има твърде значими негативни последици върху природата, икономиката и човешкото здраве в някои региони на света.

„За съжаление, югоизточната част на Европа, в това число и България, попада в регион, който е силно уязвим на покачването на температурите. Това означава не само, че зимата ще става все по-топла и по-малко снежна, но и че валежите ще бъдат по-интензивни и следвани от дълги периоди на суша. С други думи България е изложена на риск да загуби своите четири сезона, а редица сектори – да се сблъскат с предизвикателства, за които не са готови. Именно затова е важно взимащите решения у нас да приоритизират този проблем. Тъй като климатичната криза не е изчезнала и справянето с нея ще е несравнимо по-трудно, отколкото с настоящата пандемия“, коментира Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“ към WWF. 

Докладът подчертава още и че през 2019 г. глобалните нетни потоци на въглероден диоксид (CO2) и метан (CH4) продължават да следват своята възходяща тенденция от последните десетилетия. Учените твърдят, че толкова висока концентрация на парникови газове в атмосферата може да се намери само ако се върнем милиони години назад в историята. Последните данни на Глобалната лаборатория на НАСА за мониторинг на атмосферата на Хаваите сочат, че въпреки икономическата блокада заради COVID-19, ставаме свидетели на рекордна концентрация на СО2 в атмосферата от 418 PPM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
1
 
! Отговори
На Муня вуйчото преди 3 години
До 2-3 години *** ще усети ,че е топло и ще се наложи да търси алтернативи за охлаждане.Само ,че *** изсече горите си и изнесе всичкият дървен материал в Гърция Продължава да реже всеки ден хиляди дървета с гатери и незаконна сеч до голо с темпове невиждани даже за мурзилска Русия. *** е хиДиот и не е засадил едно дърво или овошка в жалкият си животец щото е скотец.*** дето уврежда каквото побара.
51
2
 
4
 
! Отговори
НЯМА ЛОГИКА преди 3 години
"Последните данни на Глобалната лаборатория на НАСА за мониторинг на атмосферата на Хаваите сочат, че въпреки икономическата блокада заради COVID-19, ставаме свидетели на рекордна концентрация на СО2 в атмосферата от 418 PPM"ТОВА НЯМА ЛОГИКА ДА Е ТАКА - индустрията работи с намален капацитет, автомобили и самолети събират прах и паяжини. Как така?
50
1
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
за всички които се оплакваха че по бяй Тошово врме нямало бани, е има вече перспектива да ги садим сами
49
1
 
3
 
! Отговори
наво овощарсво преди 3 години
До ТАНИТКАЩе посадим български цитруси и маслини! Откога го чакаме!
48
4
 
9
 
! Отговори
Тулупа преди 3 години
Кой лъже?Според Топлофикация температурите са много ниски а било глобално затопляне!И 32 градуса да е зимата ще плащаме по 300 ле сградна инсталация а топломерите ще отчитат като отворим прозореца защото отчитат при над 35 градуса
47
4
 
6
 
! Отговори
Алпов преди 3 години
Б-я ще стане море до Шумен и толкоз
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей много загрижени за топлофикация бе ...Никой не каза, че скоро хората ще си спестяват по 100 лева месечно за сградна инсталация нищо , че не ползват парно
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди всичко става въпрос за увеличена активност на Слънцето . Борбата против тази активност се води чрез Разумно екраниране с помощта на метални плоскости .
44
2
 
9
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 3 години
МИНАВА МЕ НА ДВА СЕЗОНА ЗИМА ЛЯТО ЗАЩОТО УПРАВЛЯВАТ СВЕТА АЛЧНИ *** СЛЕД ТЯХ КОЙТО ОЦЕЛЕЕ АКО МОЖЕШЕ ВСИЧКАТА СИ МРЬСОТИЯ ДА СИ Я ВЗЕМАТ ТАМ КЬДЕТО ОТИВАТ ВСИЧКИ НАКРАЯ
43
4
 
3
 
! Отговори
Здрасти преди 3 години
О я шо да направим? Освен да връта с голфа додека не са вавели ограничения. Я не замърсявам оти ям сирение и леп. За голфо нема тунджа. ...
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си мислех преди дни, толкова якета и сака, а няма кога ги облечеш, 10 дена от пролетта и толкова от есента, през останалото време със шуба или по лен, че ти идва да си излезеш от кожата.
41
5
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Че то вече ги няма тези 4 сезона. Останаха 2 - лято и зима. Пролет и есен няма вече, както преди 20 години да речем. Ама то и зимата толкова е зима. Сняг няма, само студ. Няма я влагата, пролетни и есенни дъждове няма, сняг няма... остана само суша и жега. Пустиня ще е след 40-50 години. А такава хубава земя имахме и всичко раждаше. *** ония тъмните изпосякоха горите че и храстите да се топлят в студените дни... и никой нищо не им казва. Пишат му акт и той като го вземе и веднага го хвърля. Е?!?!
40
5
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Бре не знам, ама много ми се иска човечеството вече да си отмира и да идва нещо ново! Ясно е, че човечеството се провали в каквото и да било отношение! Наистина приличаме на вирусите, даже това е по скоро обида за тия хайванчета, но ние изяждаме и изсираме вискоч и всеки и после се чудим що така бре миме! Ми дано природата да ни затрие и да реши да почне отначало! Та така!
39
7
 
5
 
! Отговори
мераклия преди 3 години
Искам да съм дълбоко в Грета,да го накисна, бавно и полека.
38
4
 
3
 
! Отговори
asd преди 3 години
Да се махат. Да е пролет по цяла година.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 1200 ppm имаме много време - пък тогава, влажно, топло и без полюси, кеф, растенията ще растат високи и буйни
36
2
 
3
 
! Отговори
..... преди 3 години
NE E GRETA,A E TOMA TOMOV...............
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнат ли с тия глупости значи нещо са си харесали и ще ни го вземат. Тировете прибраха, значи може да забранят ските.
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо лошо не виждам за България.В момента в България средната ггодишна температура е с 3 градуса по ниска от тази в съседна Гърция и с 5 от Португалия, Испания, Италия.След 20 години ще сме като сегашните температури в Гърция, а след 50 като тези в Испания
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е виновен, пада до 1 месец!!!!1