КНСБ поиска общо намаляване на ДДС

От синдиката искат преструктуриране на цялата данъчна система
17 май 2020 15:40, Петя Славова
21
КНСБ поиска общо намаляване на ДДС
Снимка: БГНЕС

От КНСБ смятат, че върху цените на крайните продукти може да се повлияе единствено с едновременно намаление на целия размер на ДДС. Тогава няма как пазарът да реагира по друг начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.

В становище на синдиката по данъчната политика на България се посочва, че липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9 процента, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20 на сто. Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11 на сто ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес. От синдиката са скептични и относно твърдението, че по този начин делът на "сивата икономика" в този отрасъл ще намалее.

Още по темата

Ако ще се отваря дебат за промяна на ДДС в посока на неговото намаление, това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях, се отбелязва в становището.

Необходимо е преструктуриране на цялата данъчна система към повече справедливост за хората с по-ниски доходи. Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, тъй като косвените данъци са приблизително 60 процента от общите приходи в бюджета. Така основната тежест се понася от потребителите, смятат от КНСБ.

От синдиката отново настояват за въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/; доходите, които превишават установената МРЗ, да бъдат облагани с досегашната ставка от 10 на сто.

Друго искане е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената МРЗ, както и за интегриране на елементи на семейно подоходно облагане. Този подход би стимулирал семействата и би насърчил раждаемостта.

От КНСБ настояват и за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 процента с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

Икономически логично и социалносправедливо би било и да се въведе еднократен данък само за 2020 г. по отношение на притежаването на движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.

Синдикатът настоява още за въвеждане на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите и прилагане на т.нар. зелени данъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
13
 
! Отговори
Кога преди 3 години
КНСБ защо не пойска съкращение на заплати и уволнение на чиновници и държавни служители безделници,защо само частният бизнес ще страда,защо?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да .в много държави богатите плащат по големи данъци,а тук в България има много милионери ,четох някъде че за март и април в тая криза ниво 10 милионера на хоризонта има !!!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС спокойно може да бъде намалено на 15 %
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се вдигнат данъците на богатите. Канесебето е станало десен синдикат на олигарсите.
13
0
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Бил съм в Италия там имат 4 синдиката но във всеки град имат офиси дори и в малките работодателя трепери ако работника отиде да се жалва от него там са истински и независими а тук са независими защото нищо не зависи от тях
12
0
 
2
 
! Отговори
Какво преди 3 години
ДДС бре,никакви такси,никакви данъци,!Само членският внос за синдикатите,само по ведомост и двойно по голям ,дано ги нахраним тези,ама няма да я има държавата,само баба Мика Зайкова е вечна!
11
0
 
2
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Бе направо махайте всички данъци и разпускайте държавата!
10
0
 
0
 
! Отговори
6 преди 3 години
Затова именно съм написал "псевдодържава".
9
0
 
13
 
! Отговори
От Троян преди 3 години
Синдикат в България не имало и никога няма да има. Това е то голата истински. Те са на хранилка при правителството!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6 То не е държава, а концлагер. Някога имаше убити само във Белене спомни си какво стана със много хора по време на тоя преход. Видя ли на протеста заради 50 човека имаше 2 000 куки. Яко са се нас рали от страх. Сега и ДДС и обещават ама после ще кажат КНСБ тъй искаха, насъскали са КНСБ да играят бушон.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... Присвоени под формата на печалба....." B0HИ на умна тиква и мафиозите му
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тия се събудиха най-после.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е млад да се маха!Тази псевдодържава не заслужава бъдеще!
4
3
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Хората ви обясниха - и да падне ДДС, цените няма да паднат. Само ще с увеличат печалбите на търговците.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречените "синдикати" спаха 30 годишен зимен сън!Ортаци на мафията!
2
3
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Айде поспрете се вече с исканията!
1
2
 
8
 
! Отговори
ГРОБ преди 3 години
Искат, ама ние, мутрите сме гладни!