Хотелиери в Балчик се притесняват от спада на туристи

Румънци масово анулират резервациите си
20 май 2020 10:05, Ния Христова
18
Хотелиери в Балчик се притесняват от спада на туристи
Снимка: БГНЕС
Хотелиери от Балчик са притеснени за летня сезон след спада на туристите от началото на април. 
 
Причината за притесненията е масовото анулиране на резервации от румънци по Северното Черноморие. Те все още не знаят кога ще могат да почиват у нас.
 
Виктор Лучиянов е управител на хотел в Балчик, който работи целогодишно. От средата на март, когато беше обявено извънредното положение, той е затворен, а служители от хотела са на трудовата борса. 
 
"Основният проблем на север от Варна остава, че България остава единствената държава от държавите, които предлагаме туристическа услуга, в която не е ясна датата кога ще можем да посрещаме чуждестранни туристи. И ситуацията в момента е масово да получаваме анулации за юни и за началото на юли, тъй като нашите гости, традиционни гости от Румъния основно, заявяват: Господа, ние не знаем кога ще можем да дойдем в България", обясни Виктор Лучиянов в ефира на bTV. 
 
Румънците избират Балчик за място за лятна почивка и за по-кратки ваканции. Миналата година повече от 120 000 румънци са почивнали в балчик и курортите в общината, като се реализирали близо половин милион нощувки. 
 
"Имаме от страна на румънски пазар доста анулации. Хората имаха резервации и за Великден и майските празници. Опитаха се веднъж да променят периода, но с това, че нямаме ясна дата за отварянето на границите и свободното придвижване на чужди граждани, особено на румънски пазар, не знаем какво ще се случи", сподели Марияна Иванова, управител на семеен хотел и ресторант. 
 
"А най-страшното е - ако те канселират и си направят резервации за нашите конкурентни държави - Гърция и Турция", допълни Лучиянов. 
 
Предтавителите на туристическия бранш не вярват, че българите ще спасят сезона на север, тъй като от София до Балчик пътят с автомобил е близо 7 часа. 
 
Заведенията по крайбрежната алея са отворени, но клиентите липсват. 
 
"Все още работим в умален състав. Има хора, които чакат да ги назначим, но ние нямаме в момента възможността като заплащане да се случи това. Разчитаме единствено и само на събота и неделя и дано в най-скоро време да се отворят границите и да се нормализира всичко", каза Елвес Сафедова, управител на ресторант. 
 
Местната власт реши да опристи наемите от април до юни на всички търговски обекти, които са разположени на общинска собственост.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Спада или липсата? Нещо много не ми е ясно. Преди десет години ходихме на едни бунгала в Балчик въпреки почти пълната липса на плаж няколко пъти. Можеше да пуснеш децата, готвачка готвеше каквото и поискаш и децата я го ядяха. Сега там набиха някакви пилони и издигнаха бетонна грамада която си излива тоалетните в плажа до пристанището. Вече ходим в Гърция. Пътя е почти два пъти по малко.
13
2
 
3
 
! Отговори
жерб победа преди 3 години
Предлагам подобно на ваксинирането, почивката на черноморието също да стане задължителна. Министърът да се разпореди, а полицията да следи и принудително да извозва отказващите да се подчинят.
12
1
 
6
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
А, сетихте ли се, че АМ Хемус би трябвало да води до и "на север от" Варна? И че на румънците Балчик им е "на юг" и на 1 час път? Пък и той е създаден като курорт от тях, покрай Двореца на реджина Мария. Обаче в последните десетилетия българските бизнесмени-хотелиери сринаха стария град и го направиха да прилича на Слънчака и на Ж.К.Люлин покрай морския бряг. И останаха ... само "руски групи". Румънците го ползват за уикенда, западните туристи изчезнзха, а на българите и така им е далече.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дадоха ни приватизационни куфари да си купим крайбрежието. Направихме бетонови чудовища без канализация. Наехме малко за над минимална заплата плебеи да ни работят. Храним пияните британци с претоплено вакуумирано пилешко, поим ги с ментета, пей сърце. Изведнъж мандрата спира и се изкарваме страдащи стожери на икономиката. Сега ще си поискаме дотации, защото така сме свикнали. Ама защо раята не рони сълзи ?!? КАКВИ РОДОЛЮБЦИ СА САМО, СРАМ И ПОЗОР !!!
10
0
 
15
 
! Отговори
Пенка Стоева преди 3 години
Помислихте ли да намалите цените? Пробвайте, може пък да е успешна стратегия. България не е само София. Свикнахте да дерете кожи, е сега ще се наложи да работите на минимална печалба. Аз лично ще изчакам да мине Юни, ако трябва и Юли, да глътнат вода част от вас хотелиери и дано Ви уври кратуната, че този сезон ще е различен и трябва да намалите цените, ако искате да работите.
9
4
 
5
 
! Отговори
EЛЛАДА преди 3 години
Гърция е на шест, бате. На следващите избори гласувайте с главите си, не с джобовете. Или вървете по дяволите, така или иначе сте обречени
8
2
 
8
 
! Отговори
теа па преди 3 години
с герб е така, още ли не сте свикнали. Каквото може да се ос ере, се ос ира, вече и буквално. Сами си ги избрахте
7
3
 
8
 
! Отговори
жерб победа преди 3 години
а увеличаването на фекалиите не ги ли притеснява или то няма връзка :) :) :)
6
1
 
2
 
! Отговори
сезон преди 3 години
Балчик е класа - без значение социализъм или демокрация, Балкантурист си знае работата. Няма да остане без курортисти и това лято.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БСП са гад.иниМеждодругото ГЕРБ съзнателно оставиха електората им да докара вируса в България...
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези направо са смешни с техните оплаквания. И какво, да ви закарат насила туристи?
3
7
 
14
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Надявам се да ви се изясни до следващите избори, и да не ходите за гъби. Руските туристи са ни спасявяли мноого пъти, но герб наритаха и тях. Кой каквото си направи друг не може.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земя под аренда, жито, зеле, царевица и картофи, които се работят от персонала. Няма да са на загуба.
1
0
 
16
 
! Отговори
Ел преди 3 години
А снимката защо е от Албена?Питам само.За балчиклии сезон може да няма,но за Албена ще има.