Без коли по Крайбрежната алея на Варна, възможно ли е?

Вместо това да има платформи за инвалидни и детски колички
23 май 2020 03:00, Петя Славова
19
Без коли по Крайбрежната алея на Варна, възможно ли е?
Снимка: БГНЕС

Да не се допускат автомобили по Крайбрежната алея на Варна. Това предлага гражданско сдружение, за да могат хората да се разхождат спокойно край морето. В искането се посочва и организирането на екологичен транспорт с платформи за инвалидни и детски колички.

Крайбрежната алея е едно от най-посещаваните и обичани места особено в топлите дни. Това е така не само защото тя е близо до плажа и морето, а и защото тук има много нощни клубове и летни ресторанти. През лятото тук движението е по-натоварено дори от централен булевард. Във всяко свободно място има автомобили, дори там, където има забранителни знаци.

Сдружение "Варна диша" е представила цяла концепция за алеята. Като според председателя й Милен Славов това ще подобри облика на града, защото ще бъдат интегрирани море, плаж и парк в едно цяло.

 "Не трябва да има автомобили, за да бъде безопасно за пешеходци и велосипедисти, за да може хората да се наслаждават на природата, да дишат чист въздух, а не бензинови изпарения. А най-вече да не се случват пътнотранспортни произшествия. За последните 3 години има регистрирани 16 ПТП, които за щастие са без летален изход", обясни пред БНТ Милен Славов.

Зам.-кметът на община Варна Тодор Иванов коментира, че това е идея, която се върти  в публичното пространство много отдавна.

"Изключително добра като идея и като възможност за гражданите да дишат чист въздух. От дълго време работим по тази тема. Тук има концесия, с която няма как да не се съобразим, земята е държавна, така или иначе онова, което зависи от общинската администрация ще бъде направено, но естествено, че има много условности - собственост, начин на движение, организация на целия район като инфраструктура. Когато се вземат необходимите решения, общинската администрация ще съдейства по всички законово обосновани начини.", обясни още Тодор Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Основен проблем на пешеходците по алеята, освен замърсения въздух, е че шофьорите не спазват ограничението за 20км. Това се прави най-вече от млади ****ари, разни баничарки и колите на обслужващите заведенията, които "много бързат." По алеята има също следи от гонки и дрифт, които вероятно се разиграват там по късните часове на нощта.
11
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Т.Шак За неварненци и за неразбралите ще се опитам да обясня. До Паркинга, подарен от *** на варненци ще може да се стига с кола. Той е доста далеч и до него почти не се ходи пеша. Освен това основната алея е встрани и тази част в момента е най-безопасна за пешеходци. А общинарят е надрънкал само лъжи. Помним много добре времето при кмета Йорданов, когато имаше бариери и колите се спираха извън зоната на заведенията. След това надделя лобито на заведенията, които за щастие или не са западащи
10
1
 
1
 
! Отговори
It преди 3 години
Защо не четете внимателно бе хора?! Алеята е за всички , но трябва да е безопасно място за разходка.Еко транспорт с платформи за колички ви се предлага.., но вие смятате , че ви лишават от права и правите глупави коментари...
9
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До Иван Каква вина имат хората със собственост до морето? Злобен коментар!
8
4
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ние от кварталите, не можем да ходим там, независимо, че ви издържаме с данъците си Вас, реститути и уредили се през комунизма с най-добрите места за живеене! Алеята не е Ваша и не сте я построили вие. Ползвате я на готово и не може да имате никакви претенции...
7
1
 
7
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Без коли в крайбрежната алея. ! Идеята за еко транспорт подкрепям. Безобразие са и нацвъканите заведения от които бълват пушеци, а масите и столовете са почти във водата. А издигнатата бер..ска стена на центр.плаж , която скрива морето? Всичко това е на държавна земя..Варненци, реагирайте!
6
0
 
3
 
! Отговори
Варна преди 3 години
До N 11Моят коментар вече го изтриха....
5
2
 
0
 
! Отговори
Тодоре преди 3 години
Тодоре защо се изказваш по неща за които меко казано си неподготвен
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На паркингите някой местен герберски деец ще вдигне частни заведения с народна пара.
3
7
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
А защо направиха онези огромните паркинги, ако няма да се ползват? Хората от кварталите също са варненци и имат право да се порадват на морето. Там паркират колите си и разтоварват колелетата на децата си, количките на бебетата си, възрастните си роднини, които не могат да ходят дълго пеш. Не само живеещите в центъра имат право на достъп до крайбрежната.
2
4
 
10
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Възможно е и правилно!
1
5
 
15
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Абсолютно трябва да се забрани , достъп на автомобили . Отделно държавата ,трябва да си откупи алеята ,от холдинга.