Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят, резервации няма

Разчитаме предимно на българи, признаха от бранша
31 май 2020 19:00, Анисия Иванова
25
Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят, резервации няма
Снимка: БГНЕС

Под десет процента от хотелите и ресторантите в Банско работят, а резервации на този етап няма, каза в интервю за БТА Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, в който членуват над сто и двадесет хотела и двеста заведения. Той е и зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му възстановяването след подобно дълго затваряне е трудно, а тези, които са се осмелили да заработят, го правят основно за да задържат персонала.

Очакванията са от 1 юни, когато със заповед на здравния министър се разрешава посещението на закритите части на заведенията, повече обекти в Банско да заработят. Това обаче зависи много и от метеорологичните условия. Банско е планински град, а хладното време ни изигра лоша шега, каза още Малин Бистрин.

На този етап разчитаме изключително на нашите туристи, посочи Бистрин. По това време на годината Банско винаги е пълно с гости, не само от България, но и от цяла Европа. Надеждата на хотелиери и ресторантьори е с овладяване на пандемията границите да бъдат отворени, а туристите да се осмелят да пътуват отново. Очаква се да има и пакети на по-ниски цени, но няма как да намалим под себестойност, подчерта Бистрин.

За да се възстанови, туристическият бизнес в Банско разчита на помощ от страна на общината и на държавата, допълни председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Голяма част от хората в бранша имат кредити, които през последните месеци е трябвало да покриват при нулеви приходи, изтъкна той. Освен това се дължат и редица данъци, без реално туристическия бизнес да е функционирал. В същото време след отваряне на обектите се увеличават драстично разходите, свързани с дезинфекция, посочи Бистрин.

Помощта в момента е необходима, за да не се стигне до затваряне на обекти. Според Малин Бистрин е много вероятно част от колегите му да стигнат до фалит. Спасение бизнеса вижда в мерки на държавно и местно ниво, както и при интерес към курорта от страна на туристите, което би спасило сезона и бизнеса като цяло.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Спокойно преди 1 месец
В началото на март предвиждах, че цените на имоти в Банско ще паднат до 200 евро. Сега се появяват оферти за апартаменти на шпакловка и замазка в комплекси по 230 евро метъра. Около или под себестойността. Довършени и обзаведени апартаменти вече вървят между 250 и 300 евро. Банките и ЧСИ стартират до няколко дена публични търгове с още по-привлекателна начална цена. Вчера лично видях заведение от 150 квадрата, обявено за 37 хиляди евро. И цената му ще пада, защото няма кандидати.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да ходя на почивка с маска в хотела. Това е безнадеждно глупаво.
22
2
 
15
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Ами в някой хотел в Банско още си живее короновирусът. Аз от къде да знам в коя стая се е настанил и в чие легло се спотайва?
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малинчо,мамин сладък,ще ви се наложи да работите и под "Себестойност"иначе в киреча!!
20
1
 
23
 
! Отговори
120 ХОТЕЛА И 200 преди 1 месец
КРЪЧМЕТА САМО В БАНСКО

БАААХ ТАЯ ДЪРЖАВА И ТОА НАРОД
НИКОЙ НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДА, САМО ЗА ЛЕСНИ ПАРИ МИСЛЯТ
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има хора, които лятото търсят планина. Но за повечето български туристи Банско е скъпичко. А и Ковидът им направи лоша реклама.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банско не беше ли зимен курорт?
За какво плачат тези?
Догодина ако няма вирус ще има.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би се притесняват, че пак ще ги затворят. А и сняг няма - през юни обикновено идва глобалното затопляне.
16
4
 
6
 
! Отговори
? преди 1 месец
През юни?? Ме то лятото винаги е така в планинските курорти, дори и без пандемии.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно съм съгласен с колегите писали отдолу.Ами няма да си давам парите на наглите селски муцуни,дето минават за хотелиери и ресторантьори тук.Ми на това отгоре,за държавни помощи плачат...
14
2
 
23
 
! Отговори
Ох Банско, ох кеф... преди 1 месец
Тея диваци там, дано всички да фалират... Ламтяха, ламтяха прецакаха де що има природа, направиха градчето Люлин 11 - абе с две думи малко им е...
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек, който има пари и иска почивка няма да стъпи в български курорт.
12
1
 
34
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Цените на хотелите по морето не са мръднали от лято 2019. Разгледах офертите в няколко курорта ... Ми намалете двойната стая от 80 на 50 примерно и може да имате туристи. *** наглата работа.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ресторантите и заведенията са местата, където човек може да се зарази най-лесно с всичко.
По простата причина, че сервитьори и бармани нямат култура и навици да работят с безупречна хигиена. Сервиране и отсервиране се прави от едни и същи хора и всеки прибор или чаша която е докосвана от човек с някаква зараза се предава на следващия по веригата клиент ...
10
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 1 месец
ПОКАНЕТЕ КАКА СИ КОРНИ , В БАНСКО ДО СИ ПРАВИ КОНГРЕСА ,БЕ...И СПА ИЗБОРИТЕ ЗА НОВ ГЕНСЕК!
ТЕ ИМАТА ПАРИ !
НАЛИ ОБРАХА СОБСТВЕНАТА СИ КАСИЧКА НА ПАРТИЯТА...И ЗАБОГАТЯХА !!!??
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА И ДА ИМА ....!
8
2
 
28
 
! Отговори
Швестер Велко преди 1 месец
Алчните селяни да дуат супата!
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали държавата е лош стопанин? Нали сте големи капиталисти? От пазарната икономика по-хубаво няма? На мястото на вековните гори сега е бетон! Същият този наглец има наглостта и безочието да квичи за още пари?! ФАЛИРАЙ!
6
0
 
41
 
! Отговори
Предприемач преди 1 месец
Ко става алчняри??? Вървят ли супичките по 7 лв. и картофите с имитиращ продукт за 10 лв. Дано фалират мутрокръчмарите и хотелиерите
5
0
 
47
 
! Отговори
Лукса в Банко преди 1 месец
Какво ревете нали искахте луксозен курорт само за богаташи, а сега искате да идват да Ви спасяват бедняците :) Мамини златни с тея дезифенктанти си промиите мозъците, че от глупости бая са клеясали.