Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява

Детската смъртност обаче бележела спад
347
Българите - малко и възрастни, раждаемостта намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Населението в България продължава да намалява и застарява, а ражданията бележат спад. Това отчете вицето Марияна Николова на въпрос на депутата от "Воля" Кристина Таскова за демографската криза.

Още по темата

Тя обясни, че за демографската стратегия се използват данните на НСИ и последния готов отчет е за 2018 г. Тепърва щял да излезе този за миналата година.

И въпреки негативните резултати по отношение на средната възраст на населението и ражданията, имало и положителни тенденции.

Сред тях е намаляването на детската смъртност и като цяло на смъртността, задържането на средната продължителност на живота, подобряването на жизнения стандарт и качеството на живота и увеличаването на броя на браковете.

Николова обясни, държавата активно се грижи за семействата с малки деца. От 2021 г. се увеличавала еднократната помощ за първолаци от 250 на 300 лева, като при това ще отпадне и подоходният критерий.

Сега право на тази помощ имат само семействата с доход до 450 лева на член от домакинството. Предвижда се семействата с деца, записани в 8 клас също да получат помощ.

Отделно имало програми за улесняване на достъпа до пазара на труда на родители с малки деца, създаване на условия за заетост на родители, които си гледат децата вкъщи и поради тази причина не намират лесно работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А брокерчетата обясняват постоянно как цените на имотите щели да вървят нагоре
11
11
 
38
 
! Отговори
Bungar преди 3 години
Няма нищо страшно и да изчезнем съвсем.Светът няма да загуби кой знае колко много. Изчезвали са къде...къде по велики народи. И без нас ще го бъде човечеството.
10
10
 
24
 
! Отговори
Ромите да се оправят преди 3 години
Ромите дето все българите са им виновни да се оправят - те раждат и явно земята тук ще остане за тях.А българите явно вече не стават - читавото замина на запад, тука остана само електората на ГЕРБ и БСП
9
4
 
28
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
МАНГЪРОВ , ЗА ВСИЧКО ИЗЛЕЗЕ ПРАВ !!!ЗАЩО ТИКВАТА СКРИ И "ЗАСЕКРЕТИ" 400 СТРАНИЦИ ДОКЛАД ЗА БЪЛГАРИЯ ???И ТОВА ГО НАПИСАХА СПЕЦИАЛИСТИТЕ !!!
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А детски градини и ясли кога ще има или поредният политик само проветрява отверстието си
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да се разплачеш от умиление.....Когато останем 10 000, ще отпускат по 1-2 милиона на дете......
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналото бешело време, в което е написана статията ме възторгва... 1. Информацията звучи недостоверно.2. Показва неееееграмотността на писача.Иначе отново едни пари отиват при едни дето лежат на социал...
5
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е срамно да си беден, срамно е да си Роб на ***, които те Крадът. И бонус те убиват.
4
4
 
41
 
! Отговори
fact преди 3 години
браво,браво,браво.при 30 години геноциден и прибиране на парите чрез фалит на банки на всеки 10...ИМАМЕ НЕПОБЕДИМА ТАКТИКА. УМИРАМЕ ИЛИ СЕ МАХАМЕ.ВНЕСЕТЕ СИ СЕРИЙЦИ, МУТРИТЕ.
3
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news
2
4
 
50
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Това е абсолютно закономерно под вещото управление на шайката !
1
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То българите отдавна са на изчезване!пълно с ***..