Расте злоупотребата с алкохол и наркотици при младежите у нас

Все повече деца под 15-годишна възраст употребяват опиати
5 юни 2020 18:27, Петя Славова
51
Расте злоупотребата с алкохол и наркотици при младежите у нас
Снимка: БГНЕС

Все повече младежи и мъже злоупотребяват с алкохол у нас, нарастват и случаите на остри интоксикации, свързани с употребата на наркотици. Това сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС.

Според данните за регистрираните случаи на остри интоксикации с алкохол и наркотици, които обхващат първото тримесечие на годината и месец март от въвеждането на извънредното положение, общо 2 892 души са прекалили с алкохола и наркотиците. Спрямо същия период на миналата година бройката на случаите се е увеличила с близо 400 души.

Още по темата
Все повече младежи под 15-годишна възраст, както и такива до 18 години, употребяват алкохол и наркотици.

Осезаема е разликата между мъжете и жените, които са злоупотребили, с превес на мъжете.

За същия период на миналата година бройката на злоупотребилите с алкохол младежи до 15 години е 78 момчета и 62 момичета, докато през тази година случаите нарастват – 119 момчета срещу 75 момичета. От тях наркотици са взели 33 деца /20 от които момчета/, а препили са 124 тийнейджъри /77 от тях – момчета/.

Истерията покрай коронавируса се е отразила и на младежите между 16 и 18 години, като при тях 92 момчета са прекалили с алкохол или наркотици, както и 48 момичета. Най-висок е ръста на пиещите момчета – 76. Девет случая на младежи, прекалили и с алкохола, и с наркотиците, са регистрирани за първите три месеца на годината.

Рязко скача и броят на хората над 18-годишна възраст, които са употребили алкохол или наркотици до такава степен, че да бъдат хоспитализирани с остра интоксикация.

За същия период на миналата година общата бройка на интоксикираните е 2 290, като сега тя скача до 2 558. От тях 1 758 мъже /спрямо 1600 за същия период на 2019 г./ са препили до степен за хоспитализация, 245 са прекалили с наркотиците, а в болниците са регистрирани цели 75 случая на дрогирани и пияни господа.

При дамите статистиката също не е благосклонна – 349 жени /срещу 243 за същия период на миналата година/ са пили повече отколкото са могли, 78 от дамите са с наркотична интоксикация, а 53 жени са приети в болници и с алкохолна, и с наркотична интоксикация.

22 момчета под 15-годишна възраст са пострадали от комбинация между алкохол и наркотици. 15 момичета на същата възраст са били приети в болници с интоксикации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
5
 
! Отговори
Vako преди 3 години
В цял свят е така.Света стана такъв свободия наречена демокрация.На нас българите ни трябва диктаор определено иначе сме жив зянкакто се вижда
24
0
 
1
 
! Отговори
До Лошия преди 3 години
Внимавай какво си пожелаваш!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат, спри да спамиш и отиди някъде, дето на някой му пука ...
22
0
 
3
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
Явно Днес са позволили да пишат и избягалите от 4-ти километър хахахахах
21
0
 
1
 
! Отговори
Моята работа преди 3 години
Е свързана с изкуството с господин полицай и творчеството - и Мон казва с учебните програми, че аз мога и ми е позволено да използвам всякакви методи на учителско майсторство за да развивам творчеството и изкуството в младите хора - без гореописаните в тази статия. И честно да ви кажа - Доносчиев много ми пречи.
20
2
 
11
 
! Отговори
om преди 3 години
Каквито родителите, такива и младежите.Родителите вечер на ракия и биричка,младежите на амфетки и тревичка.
19
0
 
3
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До Сега да обясня:Кой е този господин полицай, ще ни осветлиш ли?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Не, не е забранено яйцето.И не, на 16 оръжие може д а носят само във Филаделфия СЛЕД доказана опасност за живот им (пращани са им заплахи, бомби, имало е отличания или опит за такива, както и покушения).За калашник се изискват 21 и психотест.
17
2
 
1
 
! Отговори
Сега да обясня: преди 3 години
Сега разбирате ли ме господин полицай за това какво ви говоря.Не е въпроса изобщо тия глупости верни ли са или не са!Проблема господин полицай е манталитета на Доносчиев,който онзи ден го чух да ми казва:В лудницата при борчетата ще те пратя! И господин полицай аз изпитвам отвращение към род Доносчиеви, смятам,че всеки нормален човек трябва да си гледа работата и то своята без да се вторачва в живота на други хора.Обаче с Доносчиеви единственото спасение е да ги направиш за смях с техните камъни
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравих да добавя 10, наркотици каквито и да са не съм употребявал никога.Виждам че почнаха да пишат надрусани тук!
15
3
 
1
 
! Отговори
И излиза преди 3 години
Че Доносчиев си пълни джоба от подигравки с прототипажите си, се.ре и сви.ни колко може като вица : Тая година освиних колко можах, догодина пак. Или пък майтапа да натопиш мръсното *** дето от десет години се чудиш как да го олайневиш и да го сринеш и носиш 50 страници донос резултат от 10 години воайоризъм и полицая те попита Доносчиев кога се е случило всичко това Доносчиев. И той отговори: Епа вчера!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще прочета, че в България продажбата на алкохол на ученици и разпространението и продажбата на наркотици е престъпно деяния носещо определено наказателна отговорност. За съжаление не се знае.
13
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 3 години
И когато на някой от род Доносчиеви господин полицай му се даде поле за медийна изява, прототипните личности са изключително ядосани от неговите интелектуални мастурбации, които често нанасят щети върху прототипите!
12
2
 
8
 
! Отговори
Гъзибар преди 3 години
Американски и евроатлантитески демократични ценности
11
0
 
0
 
! Отговори
Верно ли? преди 3 години
Вижте сега Господин Полицай - всеки човек си гледа работата както и колкото може! Ама на някой хора работата им е да гледат и да наблюдават други хора. Някой от тях пишат книги, други буквално крадат животи. Трети използват ситуации от истинския живот, адаптират ги към своите герой с един техен привкус - който може да е хуманистичен, алтруистичен или може да е воайорски, циничен, доноснически. Та аз се научих да деля хората на тви вида хора - глупави хуманисти, читави алтруисти и род Доносчиеви!
10
1
 
11
 
! Отговори
ССС преди 3 години
Американски ценности !!! България без здрави и силни деца е мъртва !!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата не отиват на добре.Образованието е тотално девалвирало.Възпитанието е на ниво чалга.Кои ще градят тази страна аз лично не виждам.Когато бях в казармата за първи път прекалих с алкохол и ще го помня цял живот.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расте!??! Пичове, преди 6 години завърших и искам да кажа, че бях единствен от класа, който не друсаше, а в целият випуск имахме само 4-5 дето не пиеха. И това ви една от елитните гимназии ( Пууу на елитната дупка),дето министърчета и депутатчета си пращаха децата.
7
0
 
6
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До ИвоНа всеки метър са....хахах.То едни смехове, то едни крясъци посред нощ, не че аз не съм пушил трева или взимал по така навремето, ама сега си е част от ежедневието им :)
6
0
 
11
 
! Отговори
39 годишен преди 3 години
Koгато бях на 20..на 30 години даже- имах махмурлук. Сега нямам. Знаете ли защо? Защото за да имаш махмурлук трябва да имаш мозъчни клетки, а при мен те отдавна са изпържени от алкохола! Колкото и да не ви се вярва!