3-годишно момче почина седмица след настаняване в приемно семейство

От Дирекция "Социално подпомагане" се обърнали към полицията за помощ
11 юни 2020 08:30, Ния Христова
25
3-годишно момче почина седмица след настаняване в приемно семейство
Снимка: Pixabay
Баща настоява за истината за смъртта на 3-годишния си син. Детето е било изведено от дома му и е било настанено в приемно семейство. Само дни след това то почива. По случая е започнато разследване, а бащата иска да научи истината за смъртта на детето си, съобщи Нова ТВ. 
 
Шукри Захириев разбира, че 3-годишния му син Лютфи е починал от телефонно обаждане. Той се връща от Шумен, за да чуе новината. "Звъни ми телефона. От социалните ми се обаждат. Казват, че имат много лоша новина. Дойдоха от полицията и ми съобщиха, че Лютфи е починал", разказва Шукри.
 
Само 8 дни преди това малкият Лютфи е бил изведен от дома им, за да бъде настанен в премно семейство. Причината за извеждането на детето е проверка, предизвикана от желанието на бащата да получи пълно попечителство върху детето, тъй като майката живее в Германия.
 
"Искахме да отидем в Турция на преглед. Детето беше болно. Имаше бъбречна недостатъчност – бъбречните жлези не му работят нормално", добавя бащата.
 
По тази причина на 15 май социални работници посещават дома на Шукри.
 
От регионална дирекция "Социално подпомагане" - Шумен установяват, че поведението на бащата е неприемливо. "С което колегите се самосезират и преценяват, че най-добрата мярка е към момента детето да бъде изведено от семейството", обяснява Мартина Драгнева.
 
От Дирекция "Социално подпомагане" се обърнали към полицията за помощ, за да бъде изведено детето.
 
Според заповедта съществува опасност за живота на детето, липсват и адекватни родителски грижи. Бащата работи като реже дърва на частно и доста често водел и малкия с него.
 
Шукри има роднини, но въпреки това детето е насочено към приемно семейство в Търговищко. 3-годишният Лютфи страда от бъбречна недостатъчност и постоянно се нуждае от редовен прием на лекарства.
 
Разследващите са установили при проверката, че лекарствата за хроничното заболяване са давани редовно. Прокуратурата в Търговище е образувала досъдебно производство за смърт по непредпазливост. Дирекция Социално подпомагане също извършва вътрешна проверка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
До Ме преди 3 години
Сигурно има изключения.Но специално у нас повечето деца, изведени от семействата им, са ромчета. Тях ги вземат само ромски приемни семейства. Може и сред тях да има изключения като това, за което ти пишеш, но повечето го правят само заради парите.В западния свят пък често има сигнали за пастроци или техните синове, които са посегнали на подрастващо момиче, взето в тяхното семейство. И на Запад има такива, които взимат по няколко деца само заради парите или да ги използват с някаква цел.
20
5
 
1
 
! Отговори
Me преди 3 години
Приемни семейства принципно са добри, но не и ако детето е тежко болно. Тогава - болница! Но, моля ви не плюйте по приемните семейства. Аз, познавам приемни родители и са невероятни хора! Също така, не е лесно да станеш приемен родител.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалните не са си свършили работата. Защо болно дете е дадено на приемно семейство а не е в болницата? Тия приемни семейства са фабрики за пари и трябва да се забранят моментално.
18
2
 
11
 
! Отговори
Ме преди 3 години
Не е трябвало да го дават веднага. Детето е било за болница. Трябвало е там да го закарат а не при хора, които не го познават и не знаят как да се грижат за него.
17
2
 
12
 
! Отговори
Потрес преди 3 години
Отвратително.
16
10
 
5
 
! Отговори
Me преди 3 години
Баща, неспособен да се грижи за сина си. Дете, тежко болно вече. От хронично заболяване не се умира за 3 дена, а от дълго неглижиране и неадекватни грижи. Като са го взели приемните родители, детето сигурно е било вече обречено. Лека му пръст.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо веднага го дават в приемно семейство. Държавата няма ли по сериозни възможности.Виждаме приемни семейства с 3,4 деца такова беснеене по улиците и по моловете. Как ги избират тия приемни семейства. Ако работите в мол ще се потресете от тяхното поведение.
14
4
 
15
 
! Отговори
Не разбраха ли? преди 3 години
Институцията "Приемно семейство" не е добро решение. И на Запад възникват проблеми в такива семейства.Най-разумното е:1. Твърди мерки за ограничаване на раждаемостта сред хора, които не могат сами да изхранят децата си.2. Качествени соц.домове. В момента повечето от тези домове у нас са отвратителни, а кражбите са невъобразими. Начало на това безобразие беше сложено по времето на соца, когато "лелките" от персонала си тръгваха всеки ден с торби, пълни с продукти.За педагогика да не говорим.
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...най-добрата мярка е към момента детето да бъде изведено от семейството..."Е, видя се колко добра е била мярката, само дето жалко за невинното създание.Но важното е, че социалния работник си е взел рушвета, приемния родител си е получил субсидията от държавата /от нашите данъци пак/, пък че били убили едно дете...Нищо, утре ще намерят други самотни родители или с ниски доходи и неплатен ток и ще вземат тяхното, та бизнеса ще си върви. Събуди се народе!Това си е търговия с живота на децата ни
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професия - реже дърва на частно ...... Така е като си избягал от училище на 8 щото са ти се карали като пушиш в тоалетната , започнал си да береш бакър от 9 годишен и са те тикнали в затвора на 18 защото си обирал къщите на дъртите си съселяни-българи.до Запознат : Запознай и нас как се гледа дете с такава болест от рязане дърва на частно .... Освен с празни приказки . Нищо не е било уредено в Турция - Искали са ... но само с едно искане са си били.Жалко за детето .
11
6
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Взели са му детето, защото е искал да го изведе за лечение в Турция, без майката, която не и знаят дирите в Германия.В Турската клиника всичко е било уредено.Бащата е знаел как да тушира кризите на детето и си го е отгледал сам.
10
6
 
20
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
В този случай не е трудно да бъдат идентифицирани убийците - социалния работник и шефа на социалната служба издал заповедта и съответно получили рушвета при осигуряване плащане на приемното семейство, самите приемни родители, а полицаите евентуално за помагачество. Но у нас преследват разни Лилани разкрили скандални корупционни схеми и индустриалци, на които мутрите искат с помощта на ,,бащицата" да отнемат бизнеса!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако наистина ромите се занимават с това, те задължително делят парите с държавните служители, които им осигуряват деца.
8
2
 
35
 
! Отговори
ОПАЗИ БОГ преди 3 години
"ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО" Е СИСТЕМНО ЗАНИМАНЕ И ДОХОДНО ПРЕПИТАНИЕ НА КОЕТО СА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЦЕЛИ ГРУПИ НАШИ *** БРАТЯ.ДА НЕ СТЕ НА МЕСТОТО НА ДЕТЕ ДАДЕНО М "ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО+ - ПО ЛОШО ОТ "ГУЛАГ"ТОВА Е ЛЮБИМО ДОХОДНО РОМСКО ПРЕПИТАНИЕ
7
4
 
48
 
! Отговори
Сата Знато преди 3 години
Да вземеш на човека детето насила и да го умориш - за това трябва само куршум. Да сте се замисляли как се чувства едно тригодишно човешко същество, откраднато от родителя си? Да сте се замисляли какъв стрес е за малкото, да сте чували някога израза "залиня от мъка"? Тьпия герберски фашизъм трябва да бъде прекратен. Всякаква безмозъчна из мет се назначава на държавна служба и само вирят носове и СЕ РАТ!
6
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето било пътник, а баща му не можел да го гледа.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията за момче апък на снимката момиче, абе какво значение има тука някакъв си пол, а Ниьо, ти като какъв се определяш?
4
5
 
48
 
! Отговори
гост преди 3 години
Щом три години е живял с баща си без проблем тогава проблема е в неадекватните действия на Социалните , може да се тълкува и като предумишленно убийство ако детето е взето против волята си .Ще има доста потърпевши ако баща му се обърне към международен арбитраж .
3
3
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Ако се умираше от писмена неграмотност, жива мисирка нямаше да остане.
2
4
 
37
 
! Отговори
4831 преди 3 години
А приените родители какво обясняват? Темата ще има ли продължение поради непълнотата на материала?