Четирима са загинали на жп прелези от началото на годината

Днес се отбелязва Международният ден за безопасно преминаване
Обновена: 11 юни 2020 15:09 | 11 юни 2020 15:09, Веселина Йорданова
1
Четирима са загинали на жп прелези от началото на годината
Снимка: НКЖИ

"Заедно сме по-силни!“ e посланието за 2020 г. на Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези, който е днес.

Основната цел на инициативата е да покаже, че инцидентите могат да бъдат избегнати, като се спазват правилата за движение и се ограничи опасното поведение на участниците в движението при преминаване през жп прелезите и пространството около тях, съобщиха от НКЖИ.

Разгънатата дължина на железопътната мрежа у нас е 6 456 км. На територията на страната има 757 прелеза, стопанисвани от Държавно предприятие "Национална компания "Железопътна инфраструктура".

От началото на 2020 г. до 31 май 2020 г. са се случили 8 произшествия на жп прелези, причинени от нарушаване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства. При тях са загинали четирима души и трима са ранени. За миналата година инцидентите са 27 с трима загинали и 8 ранени.

За дванадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите, който се провежда по инициатива на Международния съюз на железниците (UIC) съвместно с железопътния и автомобилния сектор в повече от 40 страни в света. Първият Международен ден за безопасно преминаване през железопътните прелези беше проведен на 25 юни 2009 г. в 27 страни.

Въпреки че железопътният и автомобилният трафик намаляха драстично по време на карантината, в много страни по света беше съобщено за няколко сблъсъка и жертви на железопътни прелези. Това, съчетано с по-големия брой случаи на непозволено преминаване, не означава, че движението на по-малко влакове е намалило броя на инцидентите.
 
98% от сблъсъците с превозни средства на железопътни прелези, са причинени от неспазване на правилата за движение, независимо дали умишлено или случайно. Грешките при шофиране могат да бъдат причинени от рутина, стрес, умора, невнимание, консумация на психоактивни вещества или превишена скорост, както и неправилна употреба на електронни инструменти (GPS, мобилен телефон и др.).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари