Сливенски лекари алармират за втори пик на коронавирус в областта

През изминалата седмица там са регистрирани 53 нови случаи
Обновена: 17 юни 2020 12:04 | 17 юни 2020 12:04, Анисия Иванова
14
Сливенски лекари алармират за втори пик на коронавирус в областта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Сливенски лекари алармират за втори пик на коронавирус в областта при затихваща пандемия в страната, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Неблагоприятната епидемична обстановка през последните десет дни е била обсъдена на извънредно заседание на Щаба.

През изминалата седмица в област Сливен са регистрирани 53 нови случаи на коронавирусни инфекции, а в предходната новите случаи са 32. Броят на инфектираните лекари, здравни специалисти и лица от медицинския персонал - 39 души, от тях 9 лекари, 16 медицински сестри, 1 фелдшер и 13 души санитари и помощен персонал. Част от медиците са били инфектирани в неработещи с COVID-19 лечебни заведения.

От лекарската колегия са препоръчали на директора на РЗИ - Сливен да организира по-широк обхват на епидемиологичните проучвания, тъй като двете работещи с COVID-19 болници нееднократно са приемали инфектирани пациенти, които са били приети и изписани от неработещи с инфекцията лечебни заведения. Поставен е бил въпросът за стриктен контрол за дейностите по дезинфекция и използване на лични предпазни средства от лекарите и персонала в болниците, които не лекуват пациенти с коронавирус. Отправена е била препоръка за ежедневно, а не спорадично информиране на обществото за епидемичната обстановка в областта.

Ръководството на МБАЛ - Сливен към ВМА - София е информирало, че сезира институциите за предизвикания втори пик на разпространение на коронавируса в областта при затихваща пандемия в страната. Настояват за адекватното разпределение на лекарския ресурс и на пациентите в Сливен.

От началото на епидемията основната тежест за лечението на пациентите се поема в две от общо четирите многопрофилни болници в областта: областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и военната МБАЛ - Сливен към ВМА - София. В областната болница има 33 пациенти, във военната - 19. Заради нарастващия брой на заразените фтизиатрията в областната болница е трансформирана във второ COVID-отделение. Екипите в двете болници работят на 24-часов режим, съобщава БТА.

Отчетена е била спешна необходимост МБАЛ "Хаджи Димитър" и МБАЛ "Царица Йоанна", които бяха задължени да осигурят съответно 10 и 5 легла за COVID-19, да започнат прием на съмнителни пациенти като отделения за триаж. Със съдействието на БЛС ще бъдат осигурени лекари-доброволци, които да помогнат в работата на инфекциозното отделение на областната болница. Ще се потърси съдействие и от МЗ при възможност да бъдат командировани лекари-специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотни писачи , драскачи и *** ! Като не вярваш ,стани доброволец .Лесно е по цял ден нищо да не правиш и да ръсиш глупости.
10
3
 
4
 
! Отговори
избирател герб преди 3 години
лъжат мръсни лекари аз не му вярвам саво искат бил гейс да ни инжектира ще палиме 5Г антената няма вируси никакви
9
1
 
11
 
! Отговори
Сливен преди 3 години
Изобщо не се изненадвам.Ония от Надежда нали щъкат свободно.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГРАЖДАНИНЗатягай мерките - слагай маската и се крий под леглото.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важното е тия от квартал "Надежда" да могат да щъкат на свобода, да мятат гюбеци и да се плодят доволни и щастливи...
6
0
 
9
 
! Отговори
Мутафчийски Щаба преди 3 години
Иде втори пик на първия пик
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Коронавирусът е лъжа и измама!"Излизайте, излизайте! Дано всички римляни се заразите до последния!
4
1
 
15
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Не могат да овладеят "***" заболеваемост? Добре бяха изолирали махалите им,но нали се правим на толерантни, пуснаха ги цял ден да обикалят по "кофите" и спокойно да си влизат в магазините без маски.
3
7
 
15
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 3 години
ВРЕМЕ Е, ОТНОВО ДА СЕ ЗАТЕГНАТ МЕРКИТЕ!
2
4
 
11
 
! Отговори
ОТ СЛИВЕН преди 3 години
ДИРЕКТОРКАТА НА РЗИ В ОТПУСК???? ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ В СЛИВЕН ! НЯМАТЕ ЛИ СЪВЕСТ ЗА ОСТАНАЛОТО НАСЕЛЕНИЕ ДАМИ И ГОСПОДА????
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, искат още пари.