Доц. Околийски, СЗО: Все още има как да излезем от ситуацията без много щети

Увеличаването на броя на заразените се дължи на народопсихологията ни
23 юни 2020 15:00, Нели Христова
39
Доц. Околийски, СЗО: Все още има как да излезем от ситуацията без много щети
Снимка: БГНЕС

СЗО говори за втори пик. Това което наблюдаваме е тревожно връщане, което никой от нас не искаше. Това е увеличаване на новозаразилите се, смъртни случаи, занемаряване на мерките. Хората знаеха, че трябва да продължат да се пазят. За съжаление в България имаме такава народопсихология, някой път след като сме направили нещо добро след това да го поставяме под въпрос. Още не е късно да излезем с не толкова големи щети от тази ситуация с COVID-19. Това каза пред БНТ представляващият СЗО в България доц. Михаил Околийски.

"СЗО има много добри препоръки за това как се разхлабват мерките. Препоръката да се разхлабват една след друга и да се изчака да се види дали се повишава броят на заразилите се хора и да се намира баланс за предпазването на икономиката и разхлабване на икономиката. Това, че се махнаха много мерки накуп не се разбра кои са по-ефективни. По стадионите не се спазват никакви мерки за отстояние, хората се прегръщат, могат да се обмени слюнка при викане, при прегръщане. Един човек може да зарази много хора и да се получи клъстер. Това се наблюдаваше в Италия, където на 1 мач са се заразили десетки хиляди хора. Няма препоръка за маски на отворени пространства, но в затворени пространства би трябвало всеки един да се пази", добави той.

"В Европа има 2 вида страни - едните се справят с проблема като Италия и Испания, в други страни като Северна Македония, Гърция, България и Румъния има увеличаване на случаите. Рекордите всеки ден биват подобрени от страните в Латинска Америка. Инфекцията се пренесе и към северна Африка. Там не могат да се представят интензивни грижи. Картината все още води към това да сме внимателни и предпазливи. Повечето страни са такива. В Англия се взимат всички тези мерки по отношение на спорните събития. "Ливърпул" играят при празни трибуни", каза доц. Околийски. 

"СЗО взима решение за препоръките, когато се натрупат достатъчно научни факти. Науката и реалният живот са много динамични. От първия момент СЗО има постоянното съветване хората да се пазят, да спазват физическа дистанция, не социална дистанция", каза още той.

"Има мерки, които объркват българското население. В петък имахме срещи в Ямбол с кмета, които работят с ромските общности. Там се вижда ефекта, но се разколебават ако има противоречиви мерки. Там се заредих с положителна енергия, видях хора, които с голямо вдъхновение се опитват да предпазят хората, живеещи при най-бедни условия. И там един здравен медиатор почина. Иска ми се да говорим оптимистично и да търсим положителното, доскоро можеше да го намерим, България се справяше най-добре от всички европейски държави. Не мисля, че България е опасна дестинация, въпросът е да покажем на света, че сме много съзнателни към превенцията хора", добави доц. Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Окръжен Професор преди 3 години
А не ОКОЛИЙСКИ ДОЦЕНТ СЪМ.Днес обаче има пълна инфлация на титли - кьораво и сакато се изписало като ПРОФЕСОР.Професор Мути, професор Тути, малко Мангър и готово....
35
5
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Българинът (тип клавиатурен Христо Ботев) по скоро иска да стои затворен, отколкото да носи маска за 5-10 мин на 2-3 дни един път. Истинския Ботев е казал: 'Тежко, брате, св живее между глупци нвразбрани'.
34
11
 
5
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
Реват тия от мерките, които нямат достатъчно мoзък да си мият ръцете или да си слагат маска. Или тия, които са големи тЕрикати, да се осигуряват на минимална, че да не платят някой лев отгоре данък. Ако си си плащал данъците като хората, то спокойно можеш да преживяваш и на 60% от борсата. И не, няма да умреш от глад. Сега, ако си се насрал с ипотеки и кредити - твой проблем е, че нямаш финансова култура и че си т1п.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32О, дъртите ви са проблема. Сухите съчки на 41 или на 36 години. Дали плащате данъци или защото се осигурявате на минимална е целият рев?
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Аз несъм дъртак и не съм 24 ама ще ти отговоря:много малко страни успяха за два месеца да унищожат вируса с пълна изолация.Два месеца загуби, ама после всичко е точно.Сега като разрешиха всичко у нас, виждал ли си снимка от моловете или от плажовете, та си мислиш, че ще има пари за пенсии ?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът не ще да бъде затворен и с маска.Даже се чудя как успяха да го затворят за 2 седмици.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31`А пари за пенсията ти откъде дъртако?
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Разправяй го на държави, които си свалиха бройките заразени до десетина без да са го минавали 70% от населението. Почни с Китай, откъдето тръгна и давай нататък по Европа
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Много пари са. По цял свят раздават. Само пишещите тук на са се уредили на кьоравото.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка болест се дава на хората да им помагне за нещо, а не да им нанася щети. Хората сами си нанасят щети, не болестите.
26
3
 
11
 
! Отговори
От седене вкъщи преди 3 години
Ами нали трябваше да се протооочи пандемията със затваряне на всичко и това се случва. Проточи се и още се точи. Освен това, хорате седели и яли, 2 месеца, след това пуснати навън - чудно ли е че са болни? Навсякъде е така - не виждам никой да кашля или киха та да се разпространява между хората.Обаче, Фандъкова, с Перловската река насред София ко праим? Каналите носели заразата...
25
7
 
5
 
! Отговори
разбрахте ли бе? преди 3 години
понеже сте прости, тва е причината за увеличаването! казва ви го човека! Матрял с матрял!докога ли ще ви търпим да ни бъзикате??Още малко ще ни прилее и тогава ще се чудите откъде ви е дошло...
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има само две възможности:1. спазват се мерки и 70% от населението минава през вируса, с огромни щети за икономиката и обществото.2. 70% от населението минават през вируса.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не действат. И вече нанесоха огромни щети, не може да се излезе от положението без много щети.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да ви питамТи защо не спазва мерките,и ще си защитен? Видях много хора,които си ходеха с маски въпреки свалените мерки,и аз носех моята на закрито,другите не ме интересуват.. Като си наденеш маската нали си защитен,защо ти е и другите да носят?
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Околийския слуга на Световната Злобна Организация в затвора.Вън от България колонизатори.
20
11
 
10
 
! Отговори
Да ви питам преди 3 години
Защо махнахте преди две седмици задължителните маски от магазините и супермаркетите?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агентите на престъпни организации не трябва ли да са в затвора? Тоя интервюта дава!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙДали са доста и на Щатите и та Швеция, от банановите републики
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙИ с каква цел се дават пари? П'апагалчо...