Всеки пети в България харчи, а не спестява

Близо 10% мислят само за днешния ден
6 юли 2020 10:50, Петя Славова
61
Всеки пети в България харчи, а не спестява
Снимка: БГНЕС

Всеки пети или 18,5% от българите предпочитат да харчат парите си, вместо да спестяват, а други 9,8% мислят само за днешния ден. 75% от гражданите на страната ни пък твърдят, че следят финансите си, а 62% държат спестяванията си вкъщи. Това са изводите в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за финансовата грамотност на възрастните в Югоизточна Европа, предава "Монитор".

29% се доверяват на банките за съхранение на парите си, а 4% ги влагат в недвижими имоти. Като цяло голям процент от българите (77,6%) спестяват парите си. 39,4% гонят дългосрочни цели, като 33,7% спестяват парите си именно заради такива цели.

Над половината българи – 51%, се оплакват от финансов недостиг през последните 12 месеца, но само 20% вземат заеми от семейство или приятели.

Финансовото състояние на 47% от българите ги заставя да се откажат от важни за тях неща. 39% са в невъзможност да плащат разходите си за живот, а при цели 52% парите напълно контролират живота им.

51% от хората в страната ни имат реална представа за стойността на парите, а 78% са наясно с текущата инфлация. Финансовите знания в Румъния са ниски в сравнение с останалите страни в извадката – 11,2% от гражданите на страната и 49% от всички респонденти, участващи в проучването. За България финансово грамотните от всички участващи в проучването са 58%. Резултатите от финансовите знания на градските жители изглеждат по-високи от тези на селските жители в целия регион на Югоизточна Европа, но и във всички отделни страни с изключение на Черна гора, където оценките са идентични. Градските жители имат значително по-високи резултати в България и Хърватия, но значително по-ниски в Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния.

България е страната с най-голям процент млади хора с финансови познания, превъзхождащи възрастните. Навсякъде в региона безработните са със значителни по-ниски финансови познания от работещите. Изключение прави само Хърватия.

12,3% в извадка от 1047 българи са финансово грамотни, се казва още в проучването, част от проекта за техническа помощ на ОИСР за финансова помощ.

Най-висока в региона е финансовата грамотност на Молдова – 12,6% от всички участващи в проучването граждани на страната и 61% от всички респонденти в проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
САМО "НЕКАДЪРНИЦИТЕ" ---"ПРАВЯТ ВСИЧКО"!!!УМНИТЕ И РОБОТНИ ХОРА --"ПРАВЯТ ЕДНО"....АМА , КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТИ...!ПРОФЕСОРИ ПО "ВСИЧКОЛОГИЯ" ---ИМАШЕ САМО ПРИ СОЦ.а...ХА,ХА,ХАААА....ЗАТОВА И ПРОПАДНА ТАЯ СИСТЕМА!!!
30
5
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"9,8% мислят само за днешния ден'"====Аз съм ей от тея :))) Ама не съм и много сигурен, че чак пък мисля, просто си правя някакви планове - кога и с кой да седнем да пием, дали да се обадя на гаджето да идва, дали да ям арабско, китайско или манджички от Кенара....Ей такива ми ти работи
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а не за спестявания.
28
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименживея в страна където ако ти сече пипето можеш да направиш всичко. не живеем в африка или забулена арабска държава в която се видят войни. спри ракията, цигарите и леките наркотици и се научи не нещо ново, освен да мрънкаш че взимаш смешна заплата пич!
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАБЛЮДАТЕЛМоже би в "КАУФЛАНД" (защо викаш, бе човек?) отиват само тези с възможността да си пълнят количките. Откъде си сигурен, че някой от тях просот не зареждат за месеца. А и пълна количка с картофи и таолетна хартия, определено не те праив богат.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До azROLF! Защо? Ако си доволен от зпалащането си, защо да се блускаш и да се товариш? Аз работя, а да имам пари за харчене и да си живея живота. Ако имах една огромна купчина, никога нямаше да отида повече на работа. Някой хора имат нуждата да трупат до безкрай ... Да са живи и здрави. Не всички сме така.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БГ инвестиция може да направите само ако предварително сте се уредили да получавате държавни поръчки. Не знам някой да е купил камиони и багери предварително. Иво Ториното преместваше земни маси - куче влачи, диря нема. Сега сигурно като на транспортна фирма му дават 80/20, да си храни донбаските терористи.
24
11
 
8
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 3 години
В КАУФЛАНТ хората бутат пълни колички....със все по-качествени стоки....в кръчмине в СФ ...ПЪЛНИ......а събота и недела без резервация не става . .а около мене на плажа....вс. говорят на БГ ...в Гърция . ...И СИ МИСЛЯ. че БГ НИКОГА не е била по-богата ..и хората не са живели по-добре......от 681-ва год.
23
3
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Глупава статия!Защо изобщо се пишат подобни безсмислени глупости?Дайте ми пари и ще спестявам!Как може да спестиш нещо дето го няма!Пфуу
22
5
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
До Анонименкато дремеш по цял ден, пишеш по форумите и не можеш да си напрегнеш мозъка да изкараш повече от 30-50лв на ден, така ще е братко... виж къде са хората които са на върха в твоята професия/сфера и ги надмини!
21
4
 
10
 
! Отговори
az преди 3 години
хората трябва да инвестират, не да спестяват! както и трябва да харчат, вместо да ги обират балъците разни ало-ало джигити, по къщите и тн. пари в банка са най-голямата простотия, давате ги на държавата за 0% лихва! ако ви остава някой лев повече живейте, че не се знае до кога, на оня свят не ви трябват пари, банкови сметки, жилища, коли.
20
2
 
11
 
! Отговори
Абракадабра преди 3 години
Нещо не ми се връзва в тази стъкмистика. 77 % от българите спестявали, а на 51% не им стигали доходите, като 49% се лишавали от важни за тях неща и 39% не можели да си плащат дори сметките и належащите разходи. Въпросът ми е засичат ли се тези проценти и как ли спестяват такива, които не могат да си плащат належащите разходи, от какво ли се лишават?! Апропо, до финансовия факир с поста за спестяване с 500 лв заплата: да каже как става!
19
14
 
5
 
! Отговори
Бедняк, София преди 3 години
Кризата удари, едвам успявам по 1500 кирливи лева да заделя месечно, как се живее с 850 лева остатък смао аз си знам. Скоро няма да мога да си купя А6 с 3.0тфси бензин и 300 коня.Румен Радев обаче с 12000 заплата няма проблеми, води деса *** по екскурзии на държавна хранилка и си гледа кефа.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е коректна,не ПОВЕЧЕ от 10% от населението на България може да си позволи да спестява,всичко останало живее на принципа ДЕН за ДЕН! Лошото е че при създалата се ситуация процентите ще намалеят на половина!
17
3
 
10
 
! Отговори
гамен преди 3 години
И как да спести човек, след като цените на всичко се покачват а заплатите си седят на едно ниво? СМетките постоянно стават все по високи. Ето, цената на ел. енергията се покачи отново и то само преди няколко дни. Освен да не плащаме сметки и като дойдат да резнат тока - излизам с брадвата и му режа ръцете с извинението че спестявам пари. Друг начин не виждам как да спестя, освен ако е спра да плащам разходите.
16
4
 
10
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
ШЕХЕРЕЗАДА КАК МОЖЕ БЕ КЪЩА ЗА 1 000 000 АПАРТАМЕНТ ЗА 270 000.ВИДЯХТЕ ЛИ ШКАФА НА BOSS КОЛКО Е СПЕСТИЛ ЩОТО БАЧКАТ ХОРАТА БАЧКАТ.АЗ ЩО НЯМАМ ЩОТО ПИША В ДНЕС.БГ.АМА ИНАЧЕ БЯХ НОЩНА СМЯНА.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Затова не инвестираш в "държавата" нито в родни компании. А и цялта ти логика е сбъркана, защото като има инфлация "държавата" не прибира нищо и яде хурката.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Номер 9Повтаряй като папагал, колко искаш! Да не си на 8 години? Едно е да спестя, като отида на ресторант за 80 лева, вмето такъв за 120, друго е, да спестя, като ям само ориз и хляб, защото най-евтино.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Ще спестяваш с 500 лева заплата, ама трънки. Не може, да спестяваш за сметка на собственото си физическо и психическо здраве. И аз си мислех, да спестя по 600 лева на година за семестриални такси, както и още 3600 лева за наеми и да живея на село. Сега, за 5 години щях да съм спестил над 20 000 лева ... и да нося бали в някоя кравеферма за 600 лева заплата, а не да работя в офис с 4000 лева възнаграждение и достатъчно свободно време, че да си драскам тука ...
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня с магнолията и нощното шкафчинци, спестява и то доста добре, видно от снимките.