Как се отрази COVID-кризата на хората от махалите под карантина?

Нараства и агресията при младежите
7 юли 2020 12:27, Ния Христова
42
Как се отрази COVID-кризата на хората от махалите под карантина?
Снимка: БГНЕС
Напрежение във видинския ромски квартал "Нов път" се появи, заради спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. За 24 часа са били задържани две момчета. От прокуратурата обасниха, че за момента няма обвиняеми. 
 
Социалният антрополог Харалан Александров и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров коментираха влиянието на кризата с коронавируса върху хората от махалите, които бяха поставени под карантина. 
 
"Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството", каза Харалан Александров в ефира на bTV. 
 
"Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма ударжащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин", допълни още той. 
 
Александров твърди, че все повече родители живеят разделени и все повече майки гледат децата си сами. 
 
"Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята ва социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре", обясни социалният антрополог. 
 
Проф. Калин Гайдаров обясни, че страхът и тревожността определено са по-високи по време на пандемията, а това повишава риска от конфликти. 
 
"Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действа", каза той. 
 
"Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправномерно и нехуманно и да имат вътрешните си възможности да се справят със собствения си проблем", обясни проф. Гайдаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
22
 
! Отговори
pbdan преди 3 години
Ето няколко мерки: Статута "самотна майка" да важи само за едно дете - млада била, излъгали я. За всяко следващо без такива помощи. Семейно подоходно облагане вместо детски и с необлагаем минимум. Майчинство само за пълнолетни жени. Детски надбавки и помощи до трето дете. Който е богат да гледа повече от 3 деца. А за тия агресивни младежи - затвор и работа до спукване. Аз без да съм престъпник като ученик и студент имам 2 г. в селското стопанство и пътното строителство(като войник).
8
0
 
18
 
! Отговори
А бре Харалане! преди 3 години
Ако бяха използвали това време, за да се подготвят за изпити като частни ученици, щяха да вземат средно образование в някое професионално училище.Но те ядат и лежат. И като им е отнета възможността да вилнеят из целия град, да си устройват нощни гонки с автомобили, да беснеят по дискотеки и да стрелят с незаконно притежавани оръжия, тогава се изнервят и започват да се бият помежду си.Обаче пишман "антрополози" (всъщност социолози и историци, които са се обявили за етнолози) търсят под вол теле
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-много заразени има в гетата------Сам ли провери или така ти казаха от телевизията?
6
0
 
21
 
! Отговори
Хараланееее, преди 3 години
Преди да философстващ, гледай поне новините по телевизията, за да добиеш представа за фактите, които се опитваш да анализираш с тон на свръхексперт!Побойникът си има родители, баща му го защитава. Другото момче също има родители, и те го защитават.Причината е другаде, Харалане. Няма къде да дянат енергията си тези, на които осигуряваме безусловен месечен базов доход 553 лв плюс още помощи, та подареният месечен доход да им стане около 1 000 лв на калпак.Ако бяха седнали да учат, за да
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите трябва да си търсим правата като ромите и включително да се основе рояк от НПО-та, които да защитават правата ни.
4
0
 
19
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Айде недей да ни светваш от кого да се учим,защото най-много заразени има в гетата.Но понеже не е политкоректно,затова не вадят тази статистика.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никак не им се е отразил,щото те не вярват,че има вирус.Е,малко де,понеже не могат да берат джилязо и да крадат по домовете.
2
7
 
9
 
! Отговори
Звездомир Коминков преди 3 години
Т.нар. роми не са толкова податливи на медийно облъчване, както повечето българи, и имат даже по-адекватна реакция в коронакризата. Българите трябва за някои неща да се поучат от т.нар. роми, например да се бунтуват, ако бъдат подразнени.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова нещо като "хората от махалите", тия не са 'ора.