Стотици килограми умряла риба се появи по бреговете на Янтра

Рибарите от Драганово казват, че това може да се види всяка година
7 юли 2020 15:01, Ния Христова
20
Стотици килограми умряла риба се появи по бреговете на Янтра
Снимка: Pixabay

Стотици килограми мъртва риба изплуваха от река Янтра край горнооряховското село Драганово. Вчера от Регионалната екоинспекция започнаха проверка, съобщиха от NOVA. 

Рибарите от Драганово казват, че подобни гледки могат да се видят всяка година. "Това се случва системно всяка година – понякога по-рано, понякога по-късно. Зависи от това кога хората си изхвърлят боклуците в реката", каза един от едни от тях.
 
Той твърди, че липсата на кислород не е причина за мъртвата риба. "Водата вече се е избистрила, няма цъфтяла леща, водорасли. Има си течение. Вероятно виновни няма да има", допълни той.
 
Друг твърди, че боклуците се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. "Не съм виждал къде изхвърлят боклука, но години наред виждам измряла риба поне по два пъти", коментира той.
 
Кметът на Драганово Светослав Иванов също каза, че това не се случва за първи път. "РИОСВ са направили проверка и по предварителна информация няма извършени нарушения. Ще търся съдействието на Общината, за да можем да се справим със ситуацията", каза  той.
 
От РИОСВ-Велико Търново заявиха след извършена проверка, че няма химическо замърсяване на река Янтра в наблюдаваните участъци. При огледа край село Драганово са констатирани протичащи гнилостни процеси от дънни утайки, което е възможна причина за измирането на рибата.

След проверка на възможните източници на заустване на отпадъчни води в участъка не е установено нерегламентирано заустване на отпадъчни води в реката или нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
 
За измирането на рибата, както и за резултатите от извършените анализи на място на качеството на водите, е уведомена Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Велико Търново.

20
Още от Страната
Как се отрази COVID-кризата на хората от махалите под карантина?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Дайте реални преди 4 седмици
снимки .В Янтра има сомове,каракуди,скобари,кефали.Тая сника е обиколила всички сайтове по случая умряла риба.Само това ли можете.
16
2
 
2
 
! Отговори
Илюминат-заговорник преди 4 седмици
Друг твърди, че б0клутсите се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. "Не съм виждал къде изхвърлят бок лука"
Така са 99% от последователите на ганчо всичкознайков -ако не види не вярва, но знае и е убеден без да е видял.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ало! Фото!
Скумрията не е речна риба!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Анализ на рибата и ще покаже от какво е умряла, ако някой иска винаги има начин. Въпроса е защо не искат . Когато отговорят на въпроса защо , тогава ще започне да се разплита. Гледа се къде по течението има гербери и ще намерят замърсителя
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога гробар е бил виновен бря?
12
3
 
14
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 4 седмици
Пиши ги коронавирус и заболелите да стават 10 000, че ЕС да почва да дава пачките, че колко шкафчета има празни...
11
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 4 седмици
Що не сложихте акули за по атрактивно поднасяне на новината.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някоя подпорна гербаджийска стена ще е поддала.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ихтиолог

Точно за 2 минути намерих от сайта, от който е взета снимката по-горе, фотос на рибата скобар, типичен обитател на Янтра. Но започвам да се съмнявам дали журналистите знаят поне един вид риба в тази река.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тази океанска скумрия дали не е попаднала в Янтра с контейнерите *** на Бобокови & Р.Р. !?
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 4 Чернобил гръмна само не разбирам ако ти бяха казали, че е гръмнал ти какво щеше да направиш. Като гръмна Фукушима и ти знаеше какво направя Я обясни сега, че да се посмеем. Давай разаказвай чакаме да блеснеш. Твоя лидел Обама още ли е женен за оня *** Майкъл дето се е преименувал на Мишел и са осиновили двете си деца няколко години преди кумира ти Обама да стане президент.
6
0
 
13
 
! Отговори
Айде бе... преди 4 седмици
"...са констатирани протичащи гнилостни процеси от дънни ***, което е възможна причина за измирането на рибата."...?! А стига бе, швепссс....и фойерверки!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Короната се прехвърли и на рибата.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 1
То при бай тошо нямаше такива неща. Даже и Чернобил не гръмна.
3
2
 
9
 
! Отговори
?? преди 4 седмици
Какво се чудите,умряла е от старост.
2
1
 
20
 
! Отговори
Ихтиолог преди 4 седмици
Янтра пък снимка на скумрии. Барем нещо сладководно да бяхте сложили. Журналисти, сър.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Там където един скандал се замита със нов скандал се случват таквиз неща. Демократично е. А да няма тоалетна хартия в магазина това е диктатура и фашизъм и също банани да не ти дават.