Мерките не трябва да се налагат, а да се спазват, иска д-р Симидчиев

За да се запази и икономиката, не е нужно затягане, смята специалистът
9 юли 2020 09:27, Петя Славова
60
Мерките не трябва да се налагат, а да се спазват, иска д-р Симидчиев
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Случаите на коронавирус у нас растат, а днес надхвърлихме и 200 души. Трябва ли да се върнат някои от старите противоепидемични мерки, за да се спре разпространението на заразата, коментира д-р Александър Симидчиев - специалист по белодробни болести.

"Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, общо взето веднага реагират и започват да прилагат мерки, както е в случая в Гърция. Те не го правят, за да ограничат туризма, те го правят, за да запазят туризма, обясни пред БНТ д-р Симидчиев.

Още по темата
По думите му в медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката, "т. е. 1 лв., вложен в профилактика, се явява 6 или до 8 лв., вложени в лечение".

Не е необходимо да се налагат мерките, а да се спазват, подчерта той. Д-р Симидчиев каза, че епидемичните мерки не касаят само този вирус, а по принцип общественото здраве. Ако ние спазваме тези мерки, ще има по-малко вирусни заболявания през зимата, ще има по-малко летни заболявания на морето.

По думите му срещи на хора 1 към 1000, т.е. един човек да се среща с много други, са рискови и не е добре да не се провеждат.

Защото това няма да наруши икономиката значително, но същевременно ще ограничи ненужно заразяване, защото на тези места ходят наистина по-млади хора, които са с по-нисък риск, но тези млади хора след това отиват при техните по-възрастни родители и при други хронично болни, т.е. те са така или иначе средство за разпространение на заразата, каза д-р Симидчиев.

Според него в детските градини възможността за контрол е много по-голяма, защото има възрастни, които могат да направляват децата да имат съответно поведение.

Там за мен рискът е по-малък, а ползата е много по-голяма. защото когато едно дете е на детска градина, родителите могат да бъдат ангажирани в икономическа дейност, т.е. от гледна точка на риск и полза, това е точно различното от футболния мач и дискотеките, каза д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРНе те бива като поет.Виж там някое туристче да го баламосате,че там най ви бива.Скарида,попче и някоя лакърдия за Нептун може да му развърже кесията и да пусне някоя парица,щото идват гладни времена.Гарантирано от ГЕРБ!
50
1
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
това докторче до скоро беше специалист но праха, сега стана специалист но вируса.Важното е да в медиите.Иначе си е просто кух.
49
2
 
3
 
! Отговори
преди преди 3 години
До Анонимен 49А не пламна ли Русия? 707 300 заразени, 10840 починали, по 6000-7000 новозаразени на ден? На четвърто място в света след САЩ, Бразилия и Индия. Стига сте плямпали глупости.
48
0
 
3
 
! Отговори
мо преди 3 години
Ако не се налагат мерките- няма да се спазват.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразата не тръгна от стадионите, а от гастарбайтерите, които се прибраха за празнуване на Рамазана...И докато някои хора 2 месеца стояха вкъщи, Мюмюн и Айше се прибираха по 10 пъти от Италия, Белгия и Холандия...И изкарайте колко заразени има от стадионите и колко заразени има при такива, пробрали се от чужбина?Кой трябваше да спре хората от заразената кланица в Германия, които подпалиха град Белица?Ами тези с Ковид19 от остров Тасос?Шанаджии...не сте лекари, *** сте!
46
0
 
0
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 3 години
Умрeли от глад не познавам,но много спестяваха от лекарстваи дадоха фира.
45
0
 
0
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
До АнонименСамо че зле поставените в медицински план са така от Господа, от неразумния си начин на живот, и прочие. А другия го затваря държавата по административен ред и противоестествени съображения. Ако утре стане някакво бедствие, младият здрав човек ще си нарами близките на гърба, и ще избяга, няма да чака и да вика "Ама тук има стари болни, никой няма право да бяга, докато не ги спасим"- нещо такова се получава в социален план с ковид рестрикциите.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия и Белорусия направиха грандиозни паради по случай 75 години от победата на Русия над европейския фашизъм. И какво? Пламна ли ковид-19, или? Мерките са абсолютно безполезни и с тях и без тях е все тая.
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И.Т."няма писиар- няма и ковид"По-голяма глупост не бях чел от доста време. Все едно да регулираме раждаемостта чрез броя на тестове за бременност.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Палми Странджев"Който е зле поставен в медицински аспект, може и да умре, жалко, но такъв е животът."Еми същото като "Който е поставен зле в икономически може да умре от глад, жалко, но такъв е животът". Да не говорим, че умрели от глад заради мерките няма и няма да има - просто на някой може да се наложи да пропусне почивката на море и новия айфон следващата година.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Където спазват мерки имат същите цифри както там където не спазват."Да бе да. Вярваш ли си?
40
2
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
РЗИ пък във градчето,вчера много се разшeта.Продавачка хвана в крачка,че продавала без маска.Гaньoвица глобата получи,с маска или шлем да се научи !
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешката стока на пазара на труда поевтиня значително.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има много безработица, ниско заплащане, страх, стрес, преумора от извънредни часове без заплащане само и само да запазиш работата си, ще се работи като скотове. Тогава ще дойдат страшните болосто, ковид-19 ще изглежда като детска игра.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не действат, вече 7 месеца по цял свят нямат никакъв ефект. Където спазват мерки имат същите цифри както там където не спазват.
36
6
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До велмазов. И тук дати го напиша. Щом за теб няма вирус ти пожелавам в най-скоро време да се заразят децата ти, после ти, после родителите ти. Не знам на кой ще сложат тръбата за интубиране, но се надявам след това да спреш с глу.постите.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали отвориха хотелите и дискотеките по морето.Е сега ще видите магаре боб яде ли.Другата седмища 250-450 на ден а следващата 350-500.Какво следва после......Няма да ви кажа но изобщо няма да ви 'ареса.ХА-ХА-ХА
34
3
 
4
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
До АнонименТова е метафора, много си буквален. Като остане без работа, и няма кинти, натисне го мизерията, като държавата няма пари за пенсии и болници- дотам ще доведе желанието за строги рестрикции. И с какво право ще подлагаш на това здрави млади хора ? Който е зле поставен в медицински аспект, може и да умре, жалко, но такъв е животът.
33
6
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
*** е много тъппо парче. И, естествено, както винаги, ще се удави на края на Дунав.
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Палми Странджев"защото ще умрат от глад,"Кажи ми за ЕДИН умрял от глад заради епидемията.