Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия

Съобщава се, че решението е взето единодушно
9 юли 2020 12:45, Елка Василева
223
Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия
Снимка: архив, БГНЕС

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

Според тях Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна, предаде БНР.

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Още по темата

Колумнистът на вестник „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“ – малко след полунощ също публикува подобна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната - разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Понастоящем бившата византийска църква, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО поради историческата си стойност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
9
 
! Отговори
Kiko преди 3 години
Кофти че ше заличат красивите христиански мозайки и фрески
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички джамии, които са музеи в християнските държави, ги превърнат в църкви, мюсюлманите как ли ще реват?
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега Томбул джамия - църква! Даже може да я кръстим "Св. София".
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали сте ходили в Истанбул. Че тя Света София и преди беше преправена джамия. Аз нищо християнско не съм видял там. И отвън е джамия и отвътре е джамия - смесена. Важното е, че Свети Стефан си остава наша си църква.
127
2
 
16
 
! Отговори
Око за око преди 3 години
Айде сега джамията Баня баши да стане църква и оня изоглавения да не ми надува главата от минарето.
126
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учудващото в случая е , че това става чак сега ! Турция е мюсюлманска държава с диктатор - какво друго очаквате ? Ние не можем да пипнем джамиите , защото ще има европисъци и т.н. , и затова ще търпим воя от джамиите ... Както вече стана ясно - "животът на белите няма значение" ...
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може в продължение на векове да зверстваш над милиони християни, предимно жени и деца, а накрая да си мислиш, че ще ти се размине. Турците имат много грехове на съвестта си, за които не се разкайват. Ще дойде време разделно и за тях, ще последват съдбата на Югославия( и на всички онези антибългарски държави през годините).
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЗНАЕТЕЛИ СТАНОВИЩЕТО НА БПЦ ПО СЛУЧАЯ? ДЕТО СКРОИХА НА ГОРАН БЛАГОЕВ ЗА 1 ВЯРНО НЕГОВО ИЗКАЗВАНЕ ШАПКАТА...ТОВА БИЛО В ДИОЦЕЗА НА ГРЪЦКАТА ПАТРИАРШИЯ...МИШКИ НЕЩАСТНИ...
123
2
 
16
 
! Отговори
Има Бог! преди 3 години
Ердоган и Турция ще бъдат наказани за тази си постъпка!
122
3
 
19
 
! Отговори
Скорпион преди 3 години
В България, всички българи решиха, че джамиите ще станат църкви.
121
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е недопустимо според мен -по такъв начин да осквреняваш храм от която и да е религия. По този начин насочваш милиони хора срещу теб и държавата ти. Не само това, това е неморален, непринципен и средновековен подход, защото това се случва през 2020 г. Би трябвало човечеството да е надмогнало тези неща, но явно не е така. Турците претендират, че са демократи и модерни хора, обаче явно не могат да се отделят от първосигналния примитивизъм на Османската империя.
120
19
 
3
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Салам Алейкум рая, сега в Истанбул, скоро и в София
119
0
 
13
 
! Отговори
Бай Нютон преди 3 години
Действие противодействие и т.н. Помпа се някакво напрежение, та да видим. Ще се появи някой да извика Деус Вулт и ще стане мазано. Историята е пълна със случаи, в които от дребни на пръв поглед случки, стават глобални флуктуации. Бедните винаги го блоуват де...
118
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забрана за турската ***, джамии и език в БГ!
117
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЛИКВИДИРАТ ВСИЧКИ ДЖАМИИ В БЪЛГАРИЯ !! ТОВА Е НЕДОПУСТИМО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
116
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЛИКВИДИРАТ ВСИЧКО ДЖАМОИИ В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!! ТОВА Е НЕДОПУСТИМО !!!!!
115
3
 
25
 
! Отговори
Anon преди 3 години
Турция си показа истинското лице за което така или иначе знаеме. Сега нека този шумен цирей в центъра на София срещу халите наречен джамия да бъде преправен на един православен храм. Ама нямаме топки за това защото етническата партия ДПС която не трябва по начало да съществува ще скръцне на боко и компания и така.
114
2
 
28
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Това са евтини и подли номерца на Ердоган, за да отклони погледа на турците от дълбоката икономическа криза, в която се намира страната много преди Ковид19. Само се опитва да заличи направеното от Ататюрк за тази голяма нация, но умните и будни турци няма да се хванат на номера.
113
6
 
11
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Ще бъде поканен и Путин на откриването...не може да откаже на султана нали са приятели !
112
18
 
8
 
! Отговори
Аттила Хун преди 3 години
До АнонименВсички ханове им са били с турски корени. След разпадането на последната им империя сегашни българи (тогава турци) влизат в византийско робство. Започва асимилирането и промяна в религията им. Писмеността също им се променя в Византия и езика. Днес се наричат Българи което според всички източниц още през 2 хиляди години не е означавало турско племе