Резултатите сочат: Нитрати, нитрити и амониев азот в р. Марица

Завишението е 350 пъти в река, която се влива в нея
29 юли 2020 08:55, Александър Попов
80
Резултатите сочат: Нитрати, нитрити и амониев азот в р. Марица
Снимка: БГНЕС

Резултатите доказаха високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот в река Марица в близост до Димитровград, където се отровиха преди два дни стадо крави се отрови.

Пробите от реката, която се влива в Марица, сочат завишение 350 пъти, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Лабораториите са изследват всички извори, разположени по поречието на Марица, а готовите резултати на някои от тях показват, че са чисти.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод, като те ще захранят с вода жителите на населените места в община Димитровград.

"Още днес ще пуснем водата и ще бъдат захранени осем села. Кметът на община Димитровград ни увери, че има техническа възможност за захранването на Райново и по този начин ще можем да пуснем вода. В момента от РЗИ-Пловдив ни дадоха сведения, че в Брод няма никакви отклонения във физико-химичните показатели на водата. Няма отклонения в остатъците от пестициди, няма и наличие на тежки метали", обясни здравният министър.

Тя обаче не трябва да се ползва за пиене и готвене, може да бъде използвана единствено и само за битови нужди. 

"Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии", поясни проф. Ангелов.

Екоминистърът Емил Димитров пък обяви, че е установено предприятие, което произвежда торове. 

"Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите", обясни той.

Очакват се останалите резултати от лабораториите, за да бъдат захранени с вода всички населени места, които пострадаха. Те са близо 50.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Крайно време е да се спре производствената дейност на предприятия по поречието на р.Марица и др. реки в България, които се използват за водоснабдяване на населинието, докото всяко от тях не си изгради пречиствателна станция! Чудно ми е как контролните органи РЗИ и РИОКС са дали разрешения за дейността им. Крайно време е и прокуратурата да се намеси-това е опит за отровителство в големи размери! Безобразие!
23
2
 
18
 
! Отговори
въйййй преди 3 години
Плеглеждам вестите и никъде не открих новината за много хилядния протест пред общината в Димитровград. Ааа извинете - такъв нямаше , бееееее, бееееее.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не смятам, че NH4OH е газ, тя е течност. От трите посочени съединения на азота в по-големи концентрации Неохим може да изпусне амониева селитра и известно количество, дай боже да не съм прав, нитрит, който е силно отровен. Това е залпово изпускане и понеже тези съединения са добре/много добре разтворими във вода - минало-заминало. Два-три дни селяните ще се наложи да изчакат водата да се изчисти и сетне ще погълнат много малки концентрации свързан в химични съединения азот.
21
2
 
12
 
! Отговори
ЖАЛКО ЗА КРАВИТЕ преди 3 години
Жалко и за нас
20
3
 
10
 
! Отговори
ТЕ НИ ТРОВЯТ преди 3 години
Ние си мълчим
19
2
 
18
 
! Отговори
КОЛКО ПЪТИ преди 3 години
са го правили, а разни държавни органи а глдали и са се правили , че не забелязват. Просто лош късмет за кравите да пият точно в момента на изпускане на отровите. След това водата ги отнася по течението на Марица и .... да му мислят хората , дето пият вода от кладенци наблизо. А колко ли са изтровили с годините. КОНФИСКАЦИЯ на НЕОХИМ. Глоба 200 МЛН и затвор за ръководството
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азотът не може да е амониев. Доста инертен газ е, и не може трови нито крави, нито каквото и да е било.
17
3
 
22
 
! Отговори
DVB преди 3 години
Отвратително племе сме, особено щом става за чистота и природа. Във всеки град около контейнерите е пълен отврат, а бизнесите да не говорим. Като тръгнем от масовото внасяне на *** за складиране и горене (скандала с бобоците, ковачки и прочие..) до всички промишлености които не спазват грам правила знаейки какви последици ще има.. Див ориент си е тука и никой не му дреме за държавата, иначе скачаме като опарени на тема национализъм ако от Турция или някоя бивша Юго република кажат нещо..
16
3
 
12
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Може фирмата да е от обръчите на доган и делян.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой трябва да плати и то жестоко ! Толкова крави , не умират така лесно !!!
14
1
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА ДА УТРЕПЕШ ЦЯЛА КРАВА ЗА МИНУТИ ОПРЕДЕЛЕНО ВОДАТА Е ДОСТА ОТРОВНАА НА ВИДЕОТО СЕ КАЗВА ЧЕ КРАВИТЕ СИ ПИЕЛИ ВОДА ОТ ТАМ ВСЕКИ ДЕН.НО ВСЕКИ БИЗНЕСМЕН ЩЕ ВИ КАЖЕ, ЧЕ РЕКАТА Е ИДЕАЛНО МЯСТО ДА СИ ИЗЛЕЕШ ОТРОВИТЕ И ХИМИКАЛИТЕ БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАШ ЗА ТЯХНОТО СЪХРАНЕНИЕ УНИЩОЖЕНИЕ ИЛИ ИЗВОЗВАНЕ
13
2
 
27
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Говорят всякакви глупости за да скрият прокуриста Стефан Димитров, задължително отговорен. Но баща му е собственик на завода, ще плаща яко и момченцето ще се окаже невинно. Затова крият и истинската причина за отравянето, за да замажат по-лесно случая.
12
16
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
РЕКА МАРИЦА Е ИДЕАЛНО МЯСТО ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ПРОМИШЛЕНИ ОТПАДЪЦИ!!НИКОЙ НЕ ВИ Е КАРАЛ ДА ПИЕТЕ МОДА ОТ ТАМ!
11
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
,,амониев азот" - глупостите на ,,калинките''!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още няма точен отговор, кое вещество отрови животните. Информацията е размита. 350 пъти над кои норми.Хайде по сериозно събирате информация, господа и дами медийни работнички.
9
2
 
25
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Замърсяване има, но виновни няма, нали !!!Сега ще похарчат една бала пари за изследвания и накрая - няма наказаниииии
8
2
 
25
 
! Отговори
Всички преди 3 години
там знаят кой отрови водата, но явно когато си свързан с правилните хора няма да има последици. Интересно ми е само, ако кравите не бяха пили и тези води успееха да стигнат до водопреносната мрежа, тогава какво праИм?
7
3
 
25
 
! Отговори
а преди 3 години
Защо никой не търси от къде е замърсена водата? Защото са техни хора....
6
2
 
12
 
! Отговори
Асенчо преди 3 години
а риба има ли ?
5
2
 
24
 
! Отговори
?? преди 3 години
Абе това е терористичен акт. Само затвор оправя такива ***. Можеше и хора да пият и умрат? Дебилщината не може да е оправдание!