Защо е задължителна маската в градския транспорт?

Отговорът от д-р Александър Симидчиев
5 авг 2020 00:15, Петя Славова
46
Защо е задължителна маската в градския транспорт?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска. Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците.

Другият риск идва от летните горещини. В такива случаи най-правилното поведение е носенето на маска.

Още по темата


Това обясни пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев, пред БНР и подчерта, че по-малкият риск е управляемият риск.

Не можем да спрем циркулацията на въздуха. Дори и да не работи климатикът в автобуса например, на спирките вратите се отварят и въздухът се раздвижва. Само един пътник да е без маска и да е вирусоносител, може да зарази и други, става ясно още от думите му.

"Две трети от вероятността от инфекция е през носа. Задължително е маската да покрива и устата, и носа", категоричен е д-р Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне да бяха раздали качествени маски а не да ходим с бикини на устата . Ясни сте
21
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали това е целта ве. Носенето на маски е безмислено, абуригени. Как ще спреш смъртоносен вирус с големина под микрон с тая пародия на лицето си.Вие имате ли някакво логическо мислене?Тия маски са символ на покорство бе, маймуни
20
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали това е цялта ве. Носенето на маски е безмислено, вй абуригени. Как ще спреш смъртоносен вирус с големина пок микрон с тая пародия на лицето си.Вие имате ли някакво логическо мислене.Тия маски са символ на покорство бе, маимуни
19
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А Фантомас от Дупница къде го скрихте??? Изтърка му се плочата,а? ЯКО,а???
18
20
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Само бедните пътувате в тия *** трамваи !
17
6
 
26
 
! Отговори
Някоя преди 3 години
Не е задължителна,а наложена.Тъй да бъде.Живеем в абсурдни времена и е най-малкият проблем.И все пак,престанете с тези ''докторски ,специалистки изцепки''.Обикновено става въпрос за наплашени и теоретични хора,които са слаби характери и параноици,въпреки дипломата си по медицина.Справка,майка ми.На хора много чели,но страхливи и без характер,грам вяра нямам що се касае за медицинска обезпеченост.
16
9
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Абе щом и при такава статия , обясняваща като за , какво точно върши маската и че тя е наистина ефективна когато се носи от всички , пак има такива дет не са разбрали и се обясняват ......какво да говорим?!?Както някой беше казал безкрайна е единствено простотията...
15
13
 
13
 
! Отговори
До17 преди 3 години
И най- обикновения памучен *** който закрива устата и носа добре ПРЕДПАЗВА. И има ли още някой , който не разбра , че основната роля на маската е индиректно да те предпази , като предпазва най- вече ти да не заразиш другите. ДА маската предотвратява пръските при говорене , дишане , кашляне да се разпространяват, което е основен фактор за зараза !
14
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маска от обикновените нищо не пази,само страх.Има маски дето пазят,но са скъпи.Масовите само от лош дъх и някоя пръска от говорене кашлица и кихане.Другото е шменти капели!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я вижте в пик какъв умник се появи маската да се мине на първоструика да се смееш ли да плачеш ли от тия вече не знам отден на ден се акъли дават професори бе
12
7
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Добре ли си?! Звучиш като индивид с огромни ментални проблеми. Ковид уврежда и мозъкът, направи си тест.
11
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
10
12
 
12
 
! Отговори
Незнам преди 3 години
Просто незнам ..възможно ли е да има толкова *** народ. Или само се правят на толкова ***? Земята е плоска; той вируса няма как да те пипне, и как така за вируса входна врата са носа и устата...... Не тъпоумни! ще ви влезе през дупката отзад .! Щото мозъка ви май е там.
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най-забавни са ми тия,които си носят маските на брадите!Като дечица, дето дебнат учителката да не ги хване и накаже)))Психaри
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без маска ли!?Дреме им на селтaците!След тях и потоп!
7
3
 
6
 
! Отговори
Павел преди 3 години
Аз предадох баща си на Гешев защото беше срещу ГЕРБ
6
4
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Милиони , прочети докладите на " Джонс Хопкинс" и Оксфорд.
5
10
 
7
 
! Отговори
Ни преди 3 години
Колко заразени в световен мащаб са доказани , че са от градския транспорт и къде
4
15
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А може да попиташ близките на 19 годишното момче от Велико Търново което почина от ковид или близките на 11 починали за последното денонощие. Аман от не компетентни първенюта.
3
10
 
3
 
! Отговори
И внуците му преди 3 години
Могат да се срамуват един ден заради уникалната тъпотия с някакви прилепи от 2008 година, помните, Станишев, ДПС и тн. Две внучета с *** дядо:(