Критична ситуация в 5 общини, пожарите край Свиленград и Лесово се обединиха

Ситуацията се усложнява от постоянно променящия се вятър
Обновена: 9 авг 2020 14:46 | 9 авг 2020 14:26, Анисия Иванова
52
Критична ситуация в 5 общини, пожарите край Свиленград и Лесово се обединиха
Снимка: БГНЕС

Тежка обстановка край границата с Турция. Обявиха бедствено положение в 5 общини в Хасковска област заради бушуващите вече трето денонощие пожари. Критична е ситуацията в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. Огнената стихия стигна и до села в община Свиленград.

Късно снощи са се обединили пожарите в района на свиленградските села Сладун и Маточина и този от другата страна на Тунджа край Лесово, каза за "Фокус" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов.

"Продължава да е изключително тежка ситуацията в Хасковски регион, по-специално Свиленград и съседния Ямбол, в Община Елхово - село Лесово. На практика двата пожара, които са от три дни, се обединяват. Общата територия е значителна", каза още гл. комисар Николов и уточни, че става въпрос за хиляди засегнати декари.

Още по темата

"Най-важното, което предприемаме към момента, е да запазим населените места и да не допуснем човешки загуби. Предислоцирахме допълнителни сили от съседни региони и тежка верижна техника, за да правим просеки и да предпазим селата. На терен са всички служители от областните дирекции, включително на горското стопанство,доброволци, земеделци", каза гл. комисар Николов.

Към обяд огнената стихия е бушувала в близост до свиленградските села Маточина и Варник. Задачата на пожарникарите е тези населени места да бъдат опазени. Проблеми обаче създава бурният вятър със скорост над 150 км/ч. Пламъците са успели да навлязат, макар и минимално, на турска територия. В северна посока пожарът се развива към село Устрем, където хеликоптер участва в гасенето.

На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна. На помощ днес се включват и военните.

"Вчера в пет-десет села възникнаха пожари по дворове, в къщи. Ако хората не спрат да палят огън  в населените места, прогнозирам, че днес може да изгори някое село. Нямаме автомобили, с които да реагираме", коментира директорът на ОДПБЗН - Хасково Николай Вълчев.

Сред основните задачи е и опазването на граничните съоръжения. Представители на „Гранична полиция” са на място и извършват обиколки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
Ганчо Банкянски преди 3 години
Абе къде се скри г-н Толупов?Безкрайно съм притеснен за него....Слънцето не изгрява вече няколко дни?!?!?!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради пожарникара сме единственнста държава в Европа без самолет или хеликоптер за гасене на пожари. Но иначе хвърля пари наляео и надясно за да затваря очите на пенсионерите. Кога ще дойдат 8-те Ф16, 2025 ли беше? Просто държавата цирк
14
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Главният пожарникар на Републиката, вместо да се крие неизвестно къде като в МИША ДУПКА, да отиде да ги гаси.Щом, наред с всичко друго, е гасил СТОТИЦИ пожари.
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският хибритчик Радев какво направи за да спре пожарите в родината?
12
9
 
8
 
! Отговори
Знаещия преди 3 години
Платените протестър вместо да стачкуват срещу законното и успешно правителство да отидат да погасят пожарите. Нека свършат нещо полезно, стига пречиха на нормалните хора да се придвижваме в града.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много пиромани има, ама никой не си прави труда да ги търси!загубена държава!
10
2
 
17
 
! Отговори
В България преди 3 години
Трябва ТРЯБВА да има поне пет ПЕТ хеликоптери или самолети за гасене на пожари и за помощ при други бедствия. Например при наводнения да качват хора с въжета, при злополуки им тн. БОЙКО къде е блеял, а уж това му е професията. Айде, сега да купи машини а не да се крие!!!!!!!!!????
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО НЕ СЕ ХВАНАТ ТИЯ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА МЕТЕЖНИЦИ ДА ПОД ПОГНАТ В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ГОРИ А ТИЯ ПИРУВАТ
8
10
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА ЕДНИ МЕСТА СЕ ДАВИМ ВЪВ ВОДА НА ДРУГИ СУШАТУКА В СОФИЯ ВЧЕРА ПРА ЯК ДЪЖД А ТАМ ИЗГАРЯТ ОТ СУША :DНЕ МОЕ СЕ УГОДИ НА НИКОГО!!!НО СА ВИНОВНИ ЩОТО НЕ СА ИЗТЪНЦУВАЛИ ИНДИАНСКИЯ ТАНЦ ЗА ДЪЖД :D
7
19
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Радев оставка. Армията защо не гаси пожара?!?!
6
7
 
4
 
! Отговори
баце Коз преди 3 години
До шопЩе доят двете БСП-арски крави, едната даже пуска пчелно млечице.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нямаме никакво оборудване, но важно е да се вдигат заплатите на администацята, прокуратурата и министрите да си гласуват сами увеличение на заплатите всяка година и да си сменят служебните коли през година
4
2
 
14
 
! Отговори
шоп преди 3 години
До АнонименПартизаните на Радев взеха да палят по селата=====================Ама Бойко утепа козите и кравите, нЕма кво да доят. :)
3
4
 
28
 
! Отговори
Беда преди 3 години
Да, но щом пожара само посмее да влезе в Турция, турската държава го смачква на секундата! Както при НРБ, първо - нямаше такива пожари, защото нямаше такъв бизнес и озлобен към държавата си народ! И да имаше, социалистическа България имаше ресурс да се справи! В тези райони няма хора. тогава имаше ТКЗС с трактори достатъчно хора. Имаше армия - полк в Елхово, Харманли, Симеоновград, Граничен отряд в Елхово и Любимец! Няма да се оправите! Дай Боже дъжд!
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните на Радев взеха да палят по селата
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма пожари, всичко е Ковид-19 !!!