Заради ниско заплащане трима от четирима сменят работата

Случаите - най-вече при ниско квалифицирания труд
15 авг 2020 15:45, Петя Славова
34
Заради ниско заплащане трима от четирима сменят работата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН.

Още по темата

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като:

"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов, цитиран от БНР.

Най-често причина за напускане на работа е ниската заплата в 73% от случаите, но не са за подценяване и останалите фактори, коментира Камелия Петкова от БАН: "Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя".

Проучването е проведено сред 2 460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
4-я е от хората на Тиквуний Толуп |-ви и е с високо заплащане.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемите в пазара на труда произлизат от първобитността на типа общество, което ни бе наложено. Вместо да има почти равномерно разпределение на предприятия и заетост, в страната, както при природните хаотични явления, се получиха струпвания на няколко места и оголване на други, БЕЗ това да е породено от климатични особености, само поради абдикирането на държавата. ЕС стимулира мобилността, т.е. чергарството. Тя намалява силата на семейните и националните връзки.
8
3
 
29
 
! Отговори
До Пешо преди 3 години
Т2 с полет до Лондон на 1 07 миналата година.Сега пак работя същата работа като в Бг,но си изхранвам семейството,живея спокойно и ми остават.В момента се печем на плажа в Китен,а карантината ще я преживеем ,като се върнем,важното е децата да са щастливи.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В число има ли ..Депутати ?!
6
2
 
23
 
! Отговори
Батко Мат преди 3 години
А кои са доволните от заплащането?Връзкарите и шуробаджанаците,както винаги.
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задача за детската ясла:Всички герберуги крадат народни пари.Ако началникът им признае за това, кой отива в затвора?
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая статия беше вчера, днес излиза с нова датата. Иначе е ясно, даже сменят работата на първа място основно заради тормоз, защото заплащането е еднакво
3
2
 
37
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Задачка за втори клас:Имаме 100работни места,на 75 от тях плащат малко,на другите е добре и никой не напуска.Пита се през кой Терминал отлитат недоволните?
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.Това някакъв нов вид хора ли са?Как се става трима от четирима?
1
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е при капитализма, като ти плащат малко и ставаш за нещо, сменяш работата за да взимаш повече. *** за това си искат комунизма щото за нищо не стават, а преди такива бездарници взимаха пари колкото лекари и инженери и всички бяхме еднакво бедни.