Семейство отнесе глоба 10 минути, след като си купили винетка

Оказва се, че винетките се активират 30 минути след закупуването им
Обновена: 27 авг 2020 14:04 | 27 авг 2020 14:03, Ния Христова
45
Семейство отнесе глоба 10 минути, след като си купили винетка
Снимка: БГНЕС
Семейство от Ямбол, прибирайки се от Гърция, закупило винетка, а после отнесло глоба за това, че карат без валиден документ. 
 
Плащаш за винетка, а после искат да те глобят, че си шофьор без валиден документ - в подобна ситуация изпада семейство от Ямбол, прибирайки се от Гърция. На границата с южната ни съседка хората си купили винетка, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно семейството било спирано няколко пъти от пътни полицаи и им били искани по 70 лева за нова винетка.
 
"Минахме гръцката граница и на първото гише си купихме месечна електронна винетка на стойност 30 лв. Качихме се в колата, прибрахме се успешно, но след няколко дни съпругът ми отново тръгна на път и го спряха. Заявиха му, че има глоба от 70 лв., защото е сниман 10 минути, след като си е платил винетката”", обясни Стела Герганова пред Нова ТВ.
 
Тя и съпругът й на 28 юли на обяд закупуват винетката. Според документа тя е валидна от 28 юли в полунощ до 27 август.
 
"Отдолу, с по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането. Шрифтът е изключително дребен, замъглен и не е подчертан. Няма и информация на английски", обясни потърпевшата жена.
 
Пламен Герганов е бил спрян няколко пъти и осведомен, че ако не заплати глобите си, няма да може да премине границата. От АПИ обяснили на семейството, че е трябвало да престоят на пътя 30 минути, за да се активира винетката. 
 
Проф. Олег Асенов, който е член на УС на АПИ, обясни, че е направена проверка по случая.
 
"Хората не са нарушители и няма да бъдат санкционирани, защото те са редовни потребители на пътя. Има пункт на самото КПП, което трябва да активира винетките на 5-ата минута. Този пункт е поставен и ако в рамките на месец се установи нарушение, той ще бъде затворен", обясни той.
 
Проф. Асенов обясни, че са нужни поне 5 минути за активация на винетките, а първата камера след ГКПП "Кулата" се намира на разстояние от 15 км. По закон винетките не са валидни спрямо географския час на закупуване, а спрямо изтичането на определената дата от месеца.
 
От камерата, която е успяла да заснеме Герганови,има 1500 глоби през последните три месеца. Колко от тях са основателни и колко не - все още не е ясно. А санкцията на семейството вече е изчистена от системата на АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
ПантиВек преди 3 години
Страхотна система сте сътворили. То от толко краднене няма ресурс в реално време да отрази и парите които ви де плащат. Дано я хакне некое 10г японче в междучасието си.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Интелигентни трафик системи" АД хахахааа
33
0
 
4
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Преди "короната" често ходехме до Букурещ заради удобните полети, а помня че още 2011 или 2012 бяха с електронна винетка и никога не е имало проблеми
32
2
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Какво ще каже по въпроса нашата гордУст,наШто слънце,императУрЪ на Балканите?ОТ КЪФ ЗОР ще висим на пътя,щото НЯКОЙ от чантасжиите не си е свършил работата,ищото ТОЙ не е курил СЪВРЕМЕННА система?Да живей!РАЯТА трябва да се скубе,стриже и мачка!
31
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Да заведат дело. Въпреки че санкцията е изчистена. Тъпанарите от институциите трябва да знаят, че за най малкото ще се завеждат дела. Както се прави в белите страни.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е изчистен. Ами тормоза? Ами загубеното време да ходи по инстанциите? Аз ако бях щях да ги осъдя за психически тормоз.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак сме в каменния век. Сякаш интернета още не е измислен. Пеша ли ги носят тея винетки до София?Активирането трябва да ства в реално време. Кави са тея 30 минути? Даже 5 минути е недопустимо.
28
1
 
3
 
! Отговори
Добрев преди 3 години
На мен ми се случи в Унгария преди две години. На границата купувам винетка и пътувам. След месец и половина ми пристигна глоба заради движение без платена такса. От данните на камерата се разбра, че тя се намира 20 км. след пункта от който купих винетка. Тромавата система не обработва данните навреме, половин час след плащането все още съм без винетка. Не можах да докажа нищо, понеже бях изхвърлил касовата бележка. За това е важно да се пазят тези бележки дори две години след закупуването.
27
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Важно е да автоматизираме системите отговарящи за човешкия живот!Да нема "ама аз съм жив" - щом компютъра казва, че си умрел, куршум в тила. Компютърът винаги има право :)
26
0
 
13
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Ами нали веднага като е платено им е издадена касова бележка. Какво се правят на луди тия тър.еи, с подарените им джипове. Ако бяхме в нормална правова държава тия щяха да са на борсата.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камерата, която снима и санкционира е по бърза от гишето за винетка. Случайно? Не. Няма как с 1500 глоби за месец да оправят бюджета, но пък отчитат дейност, а и удоволствието да си тормозиш български и още повече чужди граждани си е бонус.
24
0
 
0
 
! Отговори
14 преди 3 години
До Анонимен 24 - *** то никой не казва, че няма да се оправи, възмущавам се на *** отговори относно "проблема, който не съществува"
23
0
 
27
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
Абе вие тази база данни с пощенски гълъби ли я обновявате. Нещата се случват за част от секундата. Хайде да е за секунда. Хайде да е за 10 секунди! Какви са тия малоумия!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дръпнете си приложението BGTOLL, купувате си винетка и се активира веднага. И част от парите за винетка не отиват в посредници.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14 - именно, затова и сега няма глоба и всичко е точно, аз така за малко да изгоря на път за Пловдив... недостатък на системата ми се струва, че примерно тези с годишните винетки няма уведомяване с СМС примерно, пък ако искаш си купувай, както е при застрахователите, както и да е - на изхода на София, Лукойл - винетка, после 100 толаджии подминах и досега нищо... няма минути няма секунди, ама новина и коментари да има
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 10А бе, байно! Защо полицаите ни се изживяват като милиционери?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13 - междукакви пътища? за един преател питам...
18
0
 
3
 
! Отговори
БХК преди 3 години
Преоткрий България!
17
0
 
14
 
! Отговори
Тодор Колев преди 3 години
До Анонимен 19Човекът е изхабил време и нерви. Създали са му редица притеснения. Принуждават ни, да си мислим, че на сватбата е хубаво да наредим гостите: роднина, милиционер, роднина, милиционер и т.н..
16
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде спрете бе голобради многознайковци-проблема е изчистен и санкция няма.Голям вой от хора без книжки ,каквито са повечетотук за един дребен технически проблем който е разрешен бързо.Като порастнете до възраст за да вземете книжка ,ще видите много неща от ,,шофьорското битие".Аман от пубери нихилисти!!!