Банкоматите със солени такси по морето са законни

Те принадлежат на американска компания
3 сеп 2020 11:27, Нели Христова
41
Банкоматите със солени такси по морето са законни
Снимка: Facebook

Банкоматите принадлежат на американска компания. От тях има много оплаквания както по Северното, така и по Южното Черноморие.

Още по темата

В Несебър екип на БНТ открва две такива устройства, но и двете неработещи. Сигналът в социалните мрежи, че за превалутиране този тип банкомат прибира 110 лева за теглене на 800 лв. е именно от този курортен град.

Проверка от БНБ обаче е установила, че компанията, стопанисваща банкомата, е указала действащите комисионни и в действителност нарушение нямало.

В Бургас устройства на същата компания има на две места в града. От общината обясниха, че не могат да упражнят контрол, тъй като банкоматите са поставени в частни обекти, които получават наем за това.

Според БНБ нарушение по отношение на монтирането на тези банкомати няма. Изискванията са спазени. От всички контролиращи институции, които наблюдават дейността на тези банкомати, екипът ни научи, че тя е законна, макар нито една от тези институции да не контролира как се изпълнява услугата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъжи,американски с български собственик ,които живеем тук знаем на кой са машините,близък до герб
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Банкоматите със солени такси по морето са законниТе принадлежат на американска компания"А в САЩ има ли банкомати на българска кампания?Само питам де...
36
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Заглавието е много подвеждащо ,разликата е от курса по който превалутират(самата такса за теглене не е 100лв на теглене) , самата такса я има отделно като ред .Той човека който се оплака даже беше дал снимка ,на която пише колко е курса ,колко е таксата .Това ,че някой е теглил (в случая жена му ) и не е чела какво пише преди да натисне бутона да потвърди ,май не е вина на банкомата .Друг е въпроса ,колко е морално да се използва недоглеждането или разсеяността на хората за печелене на пари.
35
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Съвсем законно може да се сложи една огромна табела пред всички тия банкомати с точната такса която прибират. И с пример - ако изтеглите 800 ще ви таксуват 110. Гаранция бързо ще изчезнат.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тези банкомати са законни, значи законите не са наред.
33
1
 
10
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Такива "крадливи" машини най-лесно се оправят със солна киселина и 5лтр нафта, само че ще търсят извършителя, защото у нас по друг закон не трябва да се руши чужда собственост. Обаче, ако се направи, помощ ще търси собственика им и той ще реве по медиите за липса на условия на бизнес. Ако такава машина се сложи в зап Африка, даже полицията ще помага да я разкостят и няма да остане и болтче от нея
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как няма да са законни, щом "принадлежат на американска компания"...Виж, ако бяха на руска или друга...
31
1
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Автоматите ако бяха собственост на руска компания щяха да бъдат обявени извън закона.
30
1
 
4
 
! Отговори
yo-yo преди 3 години
БНБ трябва да регулира,но не и стиска да регулира ФАШ банки.
29
0
 
11
 
! Отговори
Juls преди 3 години
Що не вземете да издирите всеки един чужденец турист, който се чувства измамен и повеченяма да стъпи при нас, и да му обясните, че въпросната измама всъщност е напълно законна и няма защо да се сърди.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли ви наредиха новите господари от ФАЩ, само че при тях всичко е регулирано и това нама как да се случи ТАМ, но в Тикволандия всичко може, робите да мълчат и да плащат по 110лв "такса"МАФИЯ обзема всичко дори за което не сме си и представяли. Очаквайте "такса" въздух от 2021г.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички вашингтонски *** трябва да бъдат задължени само от тези банкомати да си получават заплатите.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"за превалутиране този тип банкомат прибира 110 лева за теглене на 800 лв."Доживях пладнешкият обир да бъде обявен за законен.
25
3
 
16
 
! Отговори
Да дарим преди 3 години
Всеки трябва да даде своята лепта на американския банкомат за да се заздрави икономиката на тази братска страна.Колкото повече пари дарим,толкова повече блага ще потекат към нас под формата на газ от американските шистови компании.А и ще имаме повече сигурност,защото ни пазят от злия руски агресор.
24
0
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
Хич не си наясно .От 7 години обменните бюра нямат право да купуват валута на повече от 5% марж от фиксинга на БНБ .За Euronet обаче това НЕ важи защото обменят на 1.73 .Това е 12% и отделно ти взимат комисионна още 1% . Обменните Бюра работят на много по малък марж от 5те % .Навсякъди с изключение на курортите и летищата се обменя на 1.94 ;1.95 .Понякога и на още по добър курс
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всъщности чейндж бюрата са регулирани, техния курс по закон не може да е повече от +/-5% на референтния ако не се лъжа, и това го направиха поради изключително слабия характер на контролиращите органи. Доколкото знам важи само за сделки сключени на територията на страната обаче, докато през този АТМ сделката става извън страната и за това работи. Но и тук схемата на чейнджа не важи, защото първо виждаш курса и след това правиш сделката, докато преди даваш парите и чак тогава разбираш за курса
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са банкомати , а необслужваеми обменни бюра. Затова напълно законно те цакат в обменния курс. Все едно да тръгнеш да разправяш че чейнча на Автогарата дето ти купува евро на 1,60лв е незаконен. ...Което е незаконно е продаването на безбандеролни цигари на летище софия , за пътуващи в ЕС на цени по -високи от тези с бандерол.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както писах в цяла Европа има такива банкомати, но хората имат съответната култура и четат преди да щракат по бутоните. Това не е само у нас и не е да плаши нашите туристи.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това пари кеш се теглят само от устройства на известни банкови институции. Лесно се познават и там не се допуска копиране на бранда (както е при такситата копърки).
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те китай и русия,турция се правеха на интересни пред америкаците и сега са под ембарго, не искате България да бъде сложена в този списък тогава бизнес с американски фирми трябва да се прави по условия заявени от американското посолство, ако пък не България е по слаба от Турция , по бързо може да бъде стрината.Дори държави като Китай и Русия които се съпротивляват години на интересите на американския бизнес им пада икономиката през тези години.Така че имаме ясен избор