Над 1,1 млн. туристи пренощували по морето ни в периода юни-август

Николова: Руският пазар е приоритетен, трябва да си го върнем!
4 сеп 2020 17:03, Анисия Иванова
16
Над 1,1 млн. туристи пренощували по морето ни в периода юни-август
Снимка: БГНЕС

Ключово за туризма във Варненско е да бъдат облекчени условията за пътувания от Русия. Продължават разговорите на дипломатическо ниво, предстои ми и лично посещение, на което да се дискутира въпросът за възстановяване на посещенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представители на туристическия сектор в община Бяла. В дискусията участваха кметът на общината инж. Пеньо Ненов, зам.-областният управител на Варна Илиян Карагьозов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

Представителите на бранша подчертаха, че руският пазар е приоритетен за сектора и трябва да се полагат усилия, за да си върне България позициите на него.

Николова информира, че над 1,1 млн. туристи са пренощували по Черноморието в периода от 1 юни до 30 август, от които в област Варна са били повече от 278 хил., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). В този сезон най-много са българските посетители по крайбрежието, като те са 728 хил. от началото на юни до 30 август. От тях 133 хил. са посетили област Варна, съобщиха от Министерството на туризма.

Статистиката за съжаление не е на равнищата, които бихме искали, все пак показва, че сезон има, въпреки усложнената епидемична обстановка.

Вицепремиерът подчерта, че анализи на министерството показват, че броят на българите по крайбрежието е напълно съпоставим със същия период на миналата година. За сравнение в периода юни – август 2019 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла в областите с излаз на море са пренощували 636 хил. български туристи.

Трудностите пред международните пътувания, причинени от пандемията, показват колко важен е вътрешният пазар и насърчаването на посещенията на българите, коментира министърът. По думите ѝ през този месец предстоят национални празници, които дават възможност за повече пътувания и очакваме това да доведе до ръст в броя им, което да повлияе положително на общите резултати за летния сезон.

Вицепремиерът припомни всички мерки, които правителството предприе в подкрепа на бранша за преодоляване на последиците от разпространението на коронавируса. Тя отчете, че данните на Агенцията по заетостта показват, че по мярката 60/40 към 19 август 2020 г. в сектор туризъм са одобрени общо 2358 работодатели за изплащане на компенсации на общо 22 873  работници и служители. Общо утвърдените заявки са над 10 хил. за изплащане на компенсации на 177 хил. работници.

Относно община Бяла бих искала да отбележа, че районът има потенциал да се утвърждава не само като типична морска дестинация, но и като привлекателно място предлагащо възможност за културно-исторически туризъм, заяви министър Николова. И допълни, че този туристически продукт дава изключителна възможност за привличане на посетители през цялата година, което е водеща цел в моята работа.

По време на разговорите бе поставен въпросът за стопанисването и управлението на апартаментните комплекси и възможностите за въвеждане на повече конкретика в ангажиментите на собственици на апартаменти част от тях. Дискутирана беше темата за категоризацията на къщите и стаите за гости и възможностите за облекчаване на процедурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До нагъл 13 Абе Нагъл, ти наистина ли мислиш че 'братята америцанци' са кравари и са прости? Имаше един виц в миналото за Киркор и Гарабет.Не си го споням, но беше - Киркор иска от паспортния отдел на МВР разрешително да отиде в да се САЩ да се грижи за сакатия си приятел Гарабет.Те го питат-защо Той не дойде в БГ.Киркор отговаря.Другарю милиционер, не сте ме разбрали - -той не е ***, той е сакат.
11
0
 
2
 
! Отговори
Fantastic 4 преди 3 години
Ако някой е ходил четири пъти на плаж в събота и неделя се брои за четирима туристи посетили черноморието. 1,1 милиона?!? Яжте това, което излиза от спуканата тръба!
10
3
 
6
 
! Отговори
нагъл преди 3 години
Плюете всичко руско,ама *** за руски туристи.Къде са ви братята хамериканци и евроГЕЙци?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 728 хиляди от малцинството в България, са почивали на морето ни. Аз си мислех, че са вече 2 милиона и всичките са се изсипали на морето.
8
1
 
9
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Фалшиви статистики са това. Хотелите са празни. Пишат, че имат клиенти (на цени 200лв, които дори в 5* хотели в чужбина няма) и отчитат приходи и плащат 9%. Това е легален начин да перат парите си. Кой още не го разбра? Защо мислите Мафията изкупи Черноморието и се застрои с хиляди холети?
7
0
 
7
 
! Отговори
ЗИМА ИДЕ!!!!!!! преди 3 години
Сезона на киселите краставици!
6
1
 
5
 
! Отговори
КЕНЕФ преди 3 години
и нищо повече!
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора преоткриха Българска красота. В това число и аз. Изкарах си добре на 4 5 места през почивката. Дано другото лято всичко се нормализира и бизнеса издържи зимата. Успех
4
2
 
5
 
! Отговори
:-) преди 3 години
15% повече във времена на спад не е съпоставимо, а си е успех.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dobre che sichkite hora ot mahlite stolipinovo, faculteto, nadejda, karmen, pernik, pleven, elin pelin, ihtiman, kazichene, kremikovci, poduene, garmen, gradec, samuilovo, sotiria, meden rudnik, ada tepe, most, komuniga, borino otidaha da si pochivat v hotelite na banevi i arabadjievi ot braneto na jiliasu i tutun...i spasiha turistite...
2
0
 
10
 
! Отговори
az преди 3 години
Нощувка в квартира и ядене от магазина брои ли се?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що екскременти са се изляли в морето.