Все повече българи търсят по-добро заплащане в големите градове

Повече от 100 хиляди изминават десетки километри всекидневно
6 сеп 2020 20:05, Петя Славова
40

Повече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки ден, за да работят в някой от големите градове в страната. Причината - прехраната в малките градове е все по трудна, предприятия почти няма, а цената на труда е все по-ниска, предава Bulgaria ON AIR.

Любо Панчев живее в село Гара Бов. Той си вади хляба, благодарение на строителството. Избрал е да работи в София. Така всеки ден изминава 49 километра с влак за около 50 минути, за да стигне до работа.

"Предпочитам да работя там, където живея. Само че работа в София има повече и е по-добре платена", сподели Любо Панчев.

Освен размера на заплатите, обаче експертите посочват, че липсата на работни места също е определящ фактор за това хората да работят в по-голeмия град.

"Най-високата брутна заплата средна за страната е в София, където възнаграждението е малко повече от 1800 лв. Най-ниското възнаграждение е в Благоевград, Видин, Кюстендил", каза Атанаска Тодорова от КНСБ.

Поне 100 000 души пътуват всеки ден до друго населено място. Според данни на общините средно на ден в София от съседни общини влизат около 17 000 работещи.

Само от Перник броят им е 11-12 000 души. От другите близки градове най-много работещи идват от Ихтиман, Своге, Самоков, Костинброд и Драгоман.

Към Варна и Бургас всяка сутрин отиват по 10 000 от околните насели места. Сезонните работници в столицата през лятото стигат до 42 000 души. През зимата те са около 15 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Тогаз баща ти, сега синът му...
26
2
 
4
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Лошото не е че ще пътуваш 50км, а пътищата по които си принуден да го правиш.Шофирах по междуградски пътища из цяла Европа и като стъпих на българските усещаш разликата, дори наглед равен път те бълника и подхвърля. А във Франция, дори Унгария си караш мнооого по конфортно. Тук явно никой не си губи времето да нивелира, дори наскоро ремонтирани/построени пътища.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова софийските номера на колите са на изчезване.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 хиляди сравнено с 3 милиона в чужбина си е нищо или около само 3 %.
23
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят но няма. 1800 лева си е нищо при скъпотията в София. Добра запплата е тази на футболист от 50 хиляда лева нагире на месец в Лудогорец, но и те вземат чужденци а не българи. Мутрите в политиката също са добре на 10 бона, но пак няма места. При комунизма си беше по-добре и имаше и евтини жилища навсякъде.
22
3
 
22
 
! Отговори
Селото преди 3 години
Живея на село и пътя за гр.Мелник минава през селото.Всички СОФИЯНЦИ си хвърляха фасовете и пластмасовите чаши от кафето през прозореца на колата.Стой си в София и си траи,че ако всички се върнат по родните си места,ще станете едно село от има-нема 2 хил човека.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
обезлюдяване на провинцията виновни са Гербераската
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаааа, това кметчета и общински съветници в малките градове не могат да го проумеят, че в един момент и техните фирми ще останат без персонал. Сега им лесно проектчета, далверки с обществени средства, ама като дойде момента сами да си изкарват парите ще оплезят език. А от това страдат пътуващите и тези които имат честен бизнес.
19
4
 
20
 
! Отговори
боли ме швепса преди 3 години
Много ми е интересно къде отиват на работа ..тези хиляди към Бургас.То хиляди булгазлии пътуват за работа извън Бургас ,защото в Бургас просто ..няма работа.Няма заводи.
18
10
 
19
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Много искам столицата да се премести, примерно в Пловдив, Търново или по Черноморието. Тогава да видя софиянците, чиито родители са ходили с потури и забрадки, с какво ще се хвалят!
17
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обезлюдяването на провинцията за "плюс" ли го имате гербери нещастни?
16
4
 
11
 
! Отговори
До софиянеца преди 3 години
Преди 50-60 години така посрещаха и баба ти.
15
31
 
5
 
! Отговори
гостенчето преди 3 години
От няколко години живея в София и разбира се, че най-високите заплати и високия стандарт на живот ще бъде тук в София. Провинцията може само да ни завижда!
14
16
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
И като имаше заводи какво???Залудо работи, залудо не стой.Ниско качество, нерентабилни производства. "Социализъма се оказа едно недоносче, другарки и другари".
13
5
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Като те гледам, живееш в панелка в Обеля. Ми остави образованите да си купуват апартаменти в центъра, няма нищо лошо в това. Ти, че си наследил панелката на баба в Обеля и си мислиш, че си родом от там, никой не ти е виновен.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В коя епоха на човечеството, робите доброволно искат да бъдат роби?
11
18
 
22
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Елате, елате повече в София, има още място. Докарайте си и тунингованите и изтърбушени брички, че тук по приницип ни е чист въздуха и нямаме проблем с димящите коли. Доведете си и семействата до 9-та коляно. Да не забравите и да си демострирате културата и възпитанието, което сне придобили в родните си села е градове. На мен лично ми е любимо изхвърлянето ва фасчето през плозореца на колата. Добре дошли, селяни!
10
1
 
24
 
! Отговори
60/40 преди 3 години
Що ве, нали се взеха икономически мерки, вдигнаха заплатите на администрацията, икономиката се развива, строят се магистрали, провеждат се конференции в бизнеспарковете, ще копаят метро до Банкя. Как така имало безработни и икономически мигранти. Не е вярно това. Питайте Боко и наденицата(Сачева).
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е особено паразиттирращите по площадите !!!
8
9
 
9
 
! Отговори
брокер на % преди 3 години
Супер, цените ще летят още дълго време, а аз ще сгъвам едни проценти от продажби и наеми. Добре сте ми дошли нови граждани.