Д-р Николова: Личните лекари да издават направление за PCR тестове

Нужно е, за да функционира държавата, обясни специалистът
16 сеп 2020 13:18, Петя Славова
33
Д-р Николова: Личните лекари да издават направление за PCR тестове
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент. Това заяви пред Нова тв общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС Гергана Николова.

"Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста", обясни специалистът.

Още по темата

"Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването", посочи още медикът.

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм. "В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти", запита лекарят.

Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. "Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ауууИдеята е да се усвоят парите от тестовете.Трябва поръчаната бройка да се употреби и след това ще поръчват още и още и така ще има постоянно печалба от тези тествое.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При съмнения за Ковид, болния не ходи при Джипито, а му се обажда. После отива за преглед на специализиран кабинет, работят денонощно. ( примерно в Инфекциозна). Там получава преглед от екипиран като космонавт медик, и при симптоми му се взема проба, за която теста е безплатен.Ако болно дете се нареди пред личен лекар, а РЗИ са уведомени от у-щето, рискува глоба от РЗИ за неспазване на противоепидемиологичните мерки, карантина на пациентите с които е било в контакт и пр.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно ще се ходи в края на месеца когато са съвршили направленията за да не ни пратят на тест.Така ще инструктира дядо ми.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е човек да стегне багажа и да избяга от този *** народ без визия за бъдещето си и повече крака му да не стъпи тук.В момента българите са лош човешки материал и който си мисли че може да вирее в една неуредена държава в която всичко е тотална бъркотия и хаос много се лъжа.Призовавам всички които са се върнали да си ходят защото тук нищо хубаво и добро не ги чака.А тази държава е на доизживяване и скоро няма да я има на картата.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реална хипотеза. Обаждат се на родителя, че детето кашля и е изолирано. Родителят отива да си го вземе и отива при джипито, за да му назначи лечение. Джипито се усъмнява в ковид и казва, че родителят трябва да заведе детето да му се направи тест, но направление не може издаде. Вариантът, който се очертава е само един - родителят да плати за теста сам. Това, което говорят от МОН, че тестовете за деца ще бъдат, платени от държавата, касае само контактните в класа, при вече установен случай в клас.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При съмнение за корона вирус,всички симптоматични или контактни лица които са здравно осигурени трябва да има право на безплатен PCR тест,държавата трябва да фиксира цените на тестовете за пациенти които се изпращат с направление!Не го ли направим сега,през зимата ще стане страшно!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами разбира се, че трябва да се случи! Джипито ми каза в прав текст - ако имаш съмнения първо си плащаш теста и тогава, с резултата, идваш при мен.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла, Бла.Няма нужда от такива направления. И без това не може да прегледа пациента, на какво лично основание ще издаде направление. Но след тези празни приказки е редно да дава отчет пред етична комисия, защото срива доверието в системата.А тя работи сравнително добре. А за здравно осигурени още повече.При това пиша от личен опит.
2
10
 
6
 
! Отговори
Тухла преди 3 години
Що мъчите народа с PCR тестове? Пратете всички на ДНК тестове, съберете им личните данни и ги изпратате във Вашингтон. Нали събрахте отпечатъците... Що баламосвате всички с тоя менте грип?
1
6
 
7
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Поредната тъпотия! Не знаех ,че Личния лекар не може да издава направление за короната...