Пътуваме свободно до едва 5 страни в ЕС

Под карантина сме в други дестинации в Европа, Азия и Северна Америка
17 сеп 2020 12:50, Петя Славова
26
Пътуваме свободно до едва 5 страни в ЕС
Снимка: БГНЕС

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР). Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка.

Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия. Изключения във въпросния списък обаче не липсват.

Припомняме, че на 7 август Германия обяви за рискови три области у нас - Добрич, Благоевград и Варна. Изискването за задължителен PCR тест за пристигналите от морския град отпадна на 21 август, а това за Добрич – на 10 септември. Към днешна дата в сила остава единствено предупреждението за област Благоевград.

Още по темата

Северозападните градове Видин, Лом, Враца и Монтана се местят от "зелената" в "оранжевата" зона на Белгия. За посетителите от въпросните населени места има препоръчителна карантина и изискване за отрицателен PCR тест. В същото време жителите на Варна, Добрич, Шумен и Търговище могат да пътуват без ограничения до Белгия.

Към списъка на отворените за туризъм страни се нарежда и Турция. Това обаче не важи за другата ни южна съседка – Гърция, която остава затворена за българите до 30 септември. Основните мерки, касаещи българските граждани, са задължително попълване на формуляр, представяне на QR код при влизане в страната, а също и отрицателен резултат от PCR тест. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с автомобили, самолети или плавателни съдове. В зависимост от вида на транспорта българите могат да влизат на територията на Молдова.

Сънародниците ни, използващи сухоземен превоз, нямат позволение да бъдат в страната, тъй като двете гранични страни, през които преминават – Румъния и Украйна, са поставени в "червената зона". Това обаче не важи за пътувалите със самолет.

От 1 септември на чужди граждани няма да бъде разрешено да влизат и в Унгария без специална причина, става ясно от онлайн платформата Re-pen EU. Италия също удължи до 7 октомври изискването за 14-дневна карантина за пътуващите, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през България и Румъния.

Ограниченията за междуконтиненталните пътувания също продължават да са в сила. Считано от 10 септември тази година, правителството на Малдивите ще изисква от всички пристигащи в страната, да представят отрицателен PCR тест, преведен на английски език, който да е направен в рамките на 72 часа преди отпътуването. При пътуване до щата Ню Йорк пък ще подлежим на 14-дневна карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Ограниченията преди 3 години
действат с пълна сила!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Ninja преди 3 години
Особено архипелагът около Стокхолм ...една къщурка на островче там и ще си почивам докато приключа
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И до Швеция няма да имаме никакви ядове - любимата ми държава! Бил съм и в Щатите, но Швеция повече ми харесва!
21
1
 
6
 
! Отговори
пепи преди 3 години
От и за испания нема ядове.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 19Аз винаги се старая да бъда обективен, и в интерес на истината ще кажа, че външното ни министерство е единственото министерство от правителството на Бойко, което работи и няма нужда от ремонт. Не мога да си кривя душата!Всички останали министерства са за ремонт/оставка/закриване!
19
0
 
6
 
! Отговори
Заинтересован преди 3 години
Току що проверих, за Полша няма никакви изисквания за граждани на ЕС
18
0
 
3
 
! Отговори
м да а а преди 3 години
Изненадващо за бг-учреждение, но на страницата на МВнР имаш доста добре подреден раздел с инфо за всяка една държава- изисквания, новини, препратки.Като цяло транзитно пътуваш безпроблемно , друг е въпросът като пристигнеш.
17
5
 
0
 
! Отговори
КК преди 3 години
Аз съм лекар. Пътувам свободно навсякъде
16
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До епазащото ние мислихме едно,но тия,които дърпат конците,-друго....и така попаднахме в мрежата на Паяка..
15
9
 
4
 
! Отговори
swissss преди 3 години
пък ние си пътуваме свободно насекъде. вас не ви знам що така ви прецакват. сигур щото немате евракис ? или франкове
14
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
А случайно да знаете дали ако реша да отида до Великобритания подлежа там на 14 дневна карантина?
13
5
 
10
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Това показва колко добре се справят управляващите с вируса и с дипломацията.
12
6
 
21
 
! Отговори
епа преди 3 години
еми за к'во се лъгахме че влизаме в ЕС пътуване труд и търговия свободно в европейския съюз като сега се мислят и въвеждат нови и нови пречки, ний глупците границите разградихме военните охранителни поделения край границите съборихме разпродадохме а сега нелегални бежанци и трафиканти си джиткат как им е кеф а ний неможем до гърция или сърбия без някви глупави тестове и маски да минем ква я мислихме ква стана и туй е началото само
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей, ЕС, какво стана със свободното движение на хора и капитали хахаха?всичко е само на думиаман с тая ковидхистерия
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо само за нас важат ограниченията - белите, законно пътуващи с документи и без никакви нарушения? Защо всякаква *** пристига от къде ли не на пробити корита и веднага хукват да ги спасяват разни организации, че даже и се канят да ги разселват из Европа. Те тестове имат ли? Защо демокрацията е само за тъмни елементии кое му е демократичното на това, да усукваш закона както ти изнася, за да отнемаш основни права и свободи на белите хора?
9
2
 
2
 
! Отговори
испаня преди 3 години
епа кви новини четъ аз кви четете вий, хич не ми е ясно до онзи ден Педро Санчес излизаше да разправя кви карантини чудеса и хората стояха по къщите поне 3 области каталуня , андалусия и галисия па тоз човек разправя не бил чул за карантина в Испания това началото на лятото говорим коги тук вече ходехме до морето без бележки и без кпп формално с маски разбира се в
8
0
 
20
 
! Отговори
смисъла преди 3 години
ми то като замислиш свобода и демокрация няма ! в световен план я няма . не само тук дето демокрацията е повредена и побългарена. в световен план е едно лицемерие и демагогия да залъгват масите . па това с пътуването и него ни отнеха съвсем очевидно е че демокрацията свободите и ЕС е мираж верно се губи смисъла
7
3
 
13
 
! Отговори
пепи преди 3 години
В Испания не съм чул да има карантина за българи.Масово си ходятза седмица и се връщат.
6
1
 
27
 
! Отговори
rexkos91 преди 3 години
Информацията в статията не е вярна!Освен посочените 5 страни (Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия), свободно можем да пътуваме и до следните страни: Румъния, Хърватия, Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Португалия, Дания, Чехия и Полша.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем се изгуби смисъла и на демокрацията и ЕС. Разбиха ни държавицата.Щеше да е мъдър ход в соца да отворят границите, западняците щяха да клекнат .Сега стана на тяхното , не сме им вече които нкутенцуя, нямаме общество , направо ни заличиха.Сега измислиха приказката с вируса и си стойте в диктатурата на мафията .