По-строги правила към етикирането на храни с имитиращи продукти

Това предвижда проект на наредба
18 сеп 2020 20:30, Петя Славова
4
По-строги правила към етикирането на храни с имитиращи продукти
Снимка: БГНЕС


В сила влизат по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда проект на наредба, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите, съобщават от институцията.

С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, това да бъде изрично посочено. В случай, че храната не е опакована предварително, информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането му.

С новия проект се прецизират въведените в Наредбата през 2018 г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти. Целта е да се защити правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни, предварително опаковани от производителя. Те трябва да са поставени и на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и да са ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
тарарам преди 1 месец
До x

Не знаех,че олиото е вредно!?И зехтина!?И фастъченото масло!?И мазнината от орехи!?Ти откриваш нова страница в човешката физиология!Блазя ти!Направо черна завист ме загриза!Да си жив и здрав!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В целия свят и дума не може да стане за ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ защото просто това е абсурдно и ЗАБРАНЕНО,,а в БГ говорим за по строг контрол..Няма такъва АБСУРДНА държава никъде по света която така да се гаври с народа си.МЗХГ просто или трябва да бъде закрито или министъра на земеделието храните и горите ОБЕСЕН на площада
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да
1
1
 
6
 
! Отговори
x преди 1 месец
Имитиращи продукти въобще не трябва да има по магазините, камо ли да ги етикират и отделят. Растителните мазнини са научно доказано вредни за сърдечно-съдовата система.