Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Суми от родители за издръжка и ремонт на бази нямат правно основание
20 сеп 2020 07:35, Ния Христова
227
Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават.
 
В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.
 
"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родилите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише Вълчев в писмото.
 
Образователният министър допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.
 
"Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.", подчертава министърът.
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Забавачките няма как да събират пари, защо в България забавачки няма.
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете с тези безплатни закуски - децата ги хвърлят! Не ми се правете на социално значими.Оправете си сградния фонд!!!
70
2
 
9
 
! Отговори
Родителите преди 3 години
Вече сме 60+ лева назад за допълнителни сборници, атласи и пр. задължителни помагала.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69: И добре сте направили, че сте спрели с порочната практика.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние никога не сме давали пари, освен за застраховка! В старото ни училище също! Там родителите купихме боя и помолихме да ни пуснат да боядишем. Един уикенд измазахме стаята, 2 мамита нарисуваха стената с картина! Това е! Всичко си го купихме сами, без да ни карат или да ни искат пари! Беше си наше родителско решение! Имаше хора, които не можеха да се включат в купуването на латекса, но помогнаха с боядисването и чистенето!
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно да работиш с костюм, на климатик, безплатна минерална вода, медийни изяви.Откъде пари за вас, а???
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има случаи в стаите да е такава жега ... и премерих - 35 градуса!!!
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние спряхме да правим екскурзии - нека родителите ги водят, след като смятат, че им "крадем" от парите. Сега пък са недоволни, даже се оплакват по разни инстанции, че не го правим - виждате ли, някога те ходили насам-натам, а техните деца - никъде. Става като в онзи виц - защо си с шапка, защо си без шапка...
64
1
 
10
 
! Отговори
Ужасът преди 3 години
Всяка градина и училище иска пари за нещо.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А температурата в класната стая е само с 2 градуса по-различна от тази навън.
62
7
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Българските Училища - Световен Инкубатор Номер 1 на Китайска БелоДробна Чума от Ухан!
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОГО УЧИЛИЩА ОЩЕ НЕ СА САНИРАНИ.НЕ Е СМЕНЕНА ДОГРАМАТА ... ДЪРЖИ СЕ КОСЪМ ОТ ПАДАНЕ ... КАТО УТРЕПЕ НЯКОЙ ТОГАВА ЖУРНАЛЯТА ЩЕ ВАДЯТ ОТ 9 ДОЛА ВОДА.
60
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Нека се направи Проверка -КОЛКО СТРУВАТ ГОДИШНО ЦВЕТЯТА В МИНИСТЕРСТВАТА И ДЪРЖАВНИТЕ СГРАДИ ПРЕЗИДЕНСТВО И Т.Н.- И ЩЕ ВИДИТЕ ДОСТА МИЛИОНИ ЛЕВА! ДА СПРАТ ДА КУПУВАТ И С ТЕЗИ ПАРИ ДА ПОЧВАТ ДА БОЯДИСВАТ !!
59
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пишештите даскаля: Еднодневна екскурзия на 100 км от града: 40 лв на дете плюс джобни. С един автобус. Сутрин тръгват, вечер се връщат. Айде смятайте с калкулатора, ако не можете наум. 30 деца по 40 лв. Само за път без отчетност.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате от снимки и репортажи украсените класни стаи за първия учебен ден. Та тази украса, както и подаръците /нещо дребно - ключодържател, химикал, моливник и т.н./ и малка почерпка за всеки ученик /преди питка с мед, сега нещо опаковано, вода, сок и т.н/ е от парите на класните ръководители и учителите. От няколко години вече има кампания да не се носят цветя за учителите, а книжки. Те се описват и протокол за дарение и се оставят в бибилиотеката.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти сте проверили какви са условията , в които учат децата?Оправихте старите тоалетни и приключихте!А САМО ТОВА ЛИ Е???
56
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Общините Кметовете- с данъците на живеещите в градовете -да се плаща на бригади поне на 5г да боядистват!! какво толкова? Всички плащаме данъци-парите къде отиват ? Общинарите няма да крадат толкова!!
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хмНе, не знае. Ако знаеше в какво състояние са училищата, нямаше да приказва глупости.Не зная как не вижда от прозореца на служебната си кола сградите и дворовете на училищата в София, покрай които минава. Даже няма нужда да влиза в тях, само да види разрухата отвън.
54
4
 
6
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 3 години
Безплатно > комунизъм > мизерия > нация с увреждания.
53
1
 
15
 
! Отговори
така ... преди 3 години
До хмИ кое е по-редно според него:1. Класният ръководител с лични средства ли да боядиса ... или2. Всички родители да се включат с малко ...?