Коронакризата спря покачването на цените на имотите

Свиването се вижда особено при новите апартаменти
24 сеп 2020 07:40, Петя Славова
56
Коронакризата спря покачването на цените на имотите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронакризата изглежда е "заразила" и пазара на жилищни имоти у нас, пише Investor.bg. Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие (през голяма част от което бе в сила извънредното положение в страната), сочат данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Спадът бележи обръщане на тенденцията от последните близо пет години, като това е първото понижение на индекса от третото тримесечие на 2015 г. насам, сочи анализ на данните на НСИ.

Още по темата


Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти - с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.

Ограничителните мерки, които бяха в сила през второто тримесечие, дават своето отражение и върху годишния ръст. В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% - най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година - от 5 на сто.

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб - 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база - ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна - на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители - с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко - 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти - с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

Вижте целият анализ в Investor.bg


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Идва глад и мизерия преди 1 месец
Идва жестока криза, глад и мизерия !!!
55
1
 
7
 
! Отговори
Велизар преди 1 месец
Е преди седмици не писахте ли навсякде, че на пазара на имоти няма криза или май ви свърши парата за платени статии.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой беше много прав по надолу. Хората които имат пари не са расли в саксии, ако един път е тръгнало обезценяване което неминуемо ще се случи защото кризата още не е почнала, то очаквано цените ще се сринат. Всеки с пари ще купува когато цената е най ниска не на високите цени. Досега купуваха паникьосани хора защото не се знаеше какво ще се случи и всеки разсъждава че в криза имота е най добрата инвестиция. Но при криза банките ще вдигнат лихв. % и тогава ще стане интересно.
53
2
 
9
 
! Отговори
Чакам преди 1 месец
Всяка криза има и положителни страни.
В случая с тази са две.
1. Всички кръвопиици от брокерските агенций рязко ще фалират и умрат в кофите.
2. Значителна част от селскоСтопанското население на София ще е принудено да се върне обратно от където е изпълзяло.
Тези а и други неща ще доведат до спокоен трафик, по чист въздух и свободни места в детската градина за децата от София.
Виждате ли, че не е лошо понякога да има и кризи.
52
2
 
5
 
! Отговори
Айди преди 1 месец
До Tusk
ГАНЧО, ако си това, което казваш, че си ти Нямаш работа да пишеш тук.
Нали си батка терикат, на кого се доказваш ?
За мен ти си поредният мишок/***/ брокер, който лъска в пробитата си агенция и се чуди как да облъчва хората.
На село в колхоза - там ти е бъдещето :)
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селска къща март преди кризата си продаде за 15 000 лева
Кажете сега каква би била цената, а и с декар място
50
0
 
8
 
! Отговори
Балонът ще се спука преди 1 месец
Кризата идва жестока !!!
49
0
 
9
 
! Отговори
Цените паднали преди 1 месец
Цените паднали !!! Тепърва ще се сринат !!!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Варна поразгледах за нов имот. Всички големи блокове и комлекси, които започнаха са продадени на 98 %. Не е истина просто! Може да има лек спад на цените, но спад на търсенето няма!
47
2
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 1 месец
Аре бе троловете
Тука всички сте с претенции на ротшилд а с акъл на кокошки. Нали викате че не мога да си управлявам активите. Аре да ви видя кво ще препоръчате.
46
3
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 1 месец
До 0

Ми аре да ме светнеш как да боравя с тия активи да ти видиме гения.
45
0
 
7
 
! Отговори
0 преди 1 месец
Туск личи си колко си прост човече. За да прибираш 20 бона, значи имаш огромна собственост. Това пък означава, че имаш огромни активи. Начина по който боравиш с тези активи е причината да те определя по този начин.
п.с. Спокойно, знам, че няма да ме разбереш, не се мъчи!
44
5
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 1 месец
Оффф. Тия дурашки тролове от 20 год предсказват апокалилсис то жилищата скочиха тройно.вземето се гръмнете аз нали си прибирам 20 бона от наеми на месец. Вие от заплата колко взимате. Поне 2 бона чисто има ли
43
0
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 1 месец
Едно време (преди 6месеца) брокерите бяха изключително отворени към всякакви анализи - трендове, време на задържане на жилище на пазара преди да се продаде, разлики между офертни и продажни цени, схеми за изплащане на зелено и т.н.
Къде останаха златните времена... сега се дава само най-малко лошата статистика!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво е спаднало, но ако някой си мисли, че във София ще намери нещо под 1000-1200 Е, което да става, много се е объркал. Много.
41
4
 
9
 
! Отговори
До Туск преди 1 месец
И за едни 5% годишен приход от наем ли си се насадил на тоя “бизнес” и си заровил милиони (буквално)?
Нали знаеш когато хазната започне да се изпразва как най-лесно се запълва? Да, с данъци. И какво всеки човек в България има? Имотче разбира се. Да но на бана Пена и да и всигнат данъка на бащината къща в село Борован няма много файда, но ако направат прогресивен данък за допълнителните имоти ще е друго (помисли си върху това)
40
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До до Анонимен

Нормално е да чакат. Нека мине зимата. Като им дойдат големите сметки ще го закъсат и ще свалят. А и ще установят, че на исканите цени няма кой да купи. Трябва им малко време да приемат фактите.
39
0
 
4
 
! Отговори
Таню преди 1 месец
Па врътнАхте палачинката...
38
6
 
11
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 месец
Аз търся жилище сега и никой не ми прави отстъпка 20%. Най-много досега 5% отстъпка + разходите за нотариуса. Стискат се яко продавачите, не знам какво чакат, но определено няма -20%
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече всички правят отстъпки от 20% ако си поискаш. Ако нямаше спад дали щеше да е така?