Хората с определена кръвна група изкарват по-леко коронавируса

Нулевата кръвна група е с по-нисък риск, смята имунолог
27 сеп 2020 09:30, Петя Славова
51
Хората с определена кръвна група изкарват по-леко коронавируса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората с нулева кръвна група изкарват по-леко коронавируса. Това обясни пред Нова тв имунологът доц. д-р Велизар Шиваров.

Още по темата

Той посочи, че има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяване с коронавирус. "Това е проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група "0" има по-нисък риск. Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко", заяви медикът.

Според него откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение. "Първите регистрации биха могли да се случат в края на тази и началото на следващата година. Това би било постижение", смята Шиваров и допълни, че периодът за набиране на данни е твърде малък за дългосрочна ефикасност. "Контролът ще бъде резултат не само на ваксина, но и на спазване на хигиенните навици.", уточни имунологът.

В сезона, в който върлува освен коронавирусът, но и грипните вируси, специалистът препоръча избягването на рискови контакти. Препоръча да се прекарва и повече време на слънце, за да може организма да се снабди с Витамин D.

"Няма нещо, което да е доказано като проста мярка освен носенето на маска и спазването на дистанция, предпазващи от коронавируса", добави той.

 Д-р Шиваров коментира и противоепидемичните мерки, като обясни, че разпускането им не е грешка. "Още в началото на кризата имаше математическо моделиране за възможните сценарии. и един от най-вероятните беше с периодично затягане и разпускане на мерките, за да се постигне баланс между икономически, социален живот и здравни последици.", заяви лекарят.

Той призова, че ако човек има симптоми или съмнения, не трябва да експериментира с лекарства, а да потърси медицинска помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вируса, не е, това е просто един грип, ами един руснак инженер на 87 години промени цялата ситуация в света. Западният модел така и така се провали, сега и оръжия не може да дрънка, така че от сега нататък само маски, мерки и мизерия.
19
3
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Напоследък заболеваемостта от всяка нова зараза се свързва с кръвната група. В последствие всичко излиза ала-бала.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шиваров не е чувал, че руската ваксина, създадена от института "Гамалеи" е регистрирана преди повече от месец и е международно признат факт. "Спутник В" се изпитва в 3-та фаза.
17
1
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Истината е че повечето хора си нямат хал хабер как да живеят, как да се хранят(да не се преяжда, да не се буха сладко и всякакви въглехидрати Ей така от скука), а от там имунната система е в постоянна битка, дори без вируси. А вирусите са навсякъде около нас. Здравият организъм се справя, болният - страда. Този вирус се явява един одит на здравословното състояние на населението. Ако живеете в разрез с природата, дали е корона вирус или ешерихия коли или т.н винаги ще имате проблем!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че съм с нулева група изобщо не ме успокоява. Всеки трябва да се пази и да пази близките си, както и всички останали.
15
8
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Пълни глупости!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гост АМИ АКО ГО ПРАТЯТ ЕВЕНТУАЛНО В БОЛНИЦА ОСОБЕНО В ЕДНА ДВЕ ПЕЧАЛНО ИЗВЕСТНИ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГО ВИДЯТ МОЖЕ БИ
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До %%% Ковид 19 е вирулентното чудо в медийното пространства, вируси има но кой преекспонира това в медиите ще се разбере когато се разбере кой плаща за това. Евентуалния отговор ще дойде лед изборите в САЩ. Ако ги спечели Тръмп постепенно всичко ще се разплете но ако спечелят демократите лошо се пише на човечеството.
12
2
 
15
 
! Отговори
гост преди 3 години
"Той призова, че ако човек има симптоми или съмнения, не трябва да експериментира с лекарства, а да потърси медицинска помощ."И след като потърсите медицинска помощ се почва мъката.Или РЗИ-то те карантинира заедно с цялата рода под заплаха с огромни глоби или личния лекар почва да чупи пръсти, защото никой не го е инструктирал вече 6 месеца как да дайства.
11
3
 
16
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Тази статия е от графата "Какъв е характерът ви според цвета на очите" и "10 причини да похапнете когато сте гладен"
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
според друга статистика освен кръвната група си харесва ученици, предимно с тъмна коса, ръст между 160-180, които говорят Български, ако слушат определен музика също влияе , силно си повлияват тези които пият вода Девин и Горна баня, доказано е ако пиете поне по едно кафе на ден също влизате в рисковата група, поне веднъж ако сте се возили в автомобил се увеличава шанса да се разболеете и много други
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бг, къде мога да видя това изследване? Бихте ли посочили линк? Каква е статистическата извадка? От кои региони са боледуващите, от каква възрастова група, имали ли са придружаващи заболявания и т.н. Иначе без тези неща, новината ви струва колкото "комшийката пред входа на блока каза..."
8
9
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До Анонимен 10То че има вирус, има, ама не е толкова страшен, колкото се опитват да го представят и да плашат. Целта им е да плашат. По нищо не се различава от останалите.
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има,но е пуснат нарочно.Някой иска да смени световният ред с друг-диктатура.
6
17
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Всичко е фантазии от 1001 нощ, хахахахахахахахахахаха :))))))))))))))))))))))))) Чудят се вече какво да измислят. Преди вирусът увреждал сърцето, дробовете, че чак и половата система, а сега намесиха и кръвната група. Утре ще ги заболи ануса.
5
7
 
9
 
! Отговори
А ве преди 3 години
Бутнете им канчетата. И спрете кранчетата.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
праспрес вече почнаха да си повтарят новините за любимия им коронавирус , то всичко изсмкахте от пръстите и няма на къде, ама заповедта да промиват мозъци си е заповед
3
11
 
10
 
! Отговори
Станахте за преди 3 години
срам нищо не сте учили и нищо не знаете .Гъбени чорби.
2
11
 
12
 
! Отговори
брех преди 3 години
Борко Инспектиращия ли поръча толкова материал за ''вируса'' в неделния ден?!
1
14
 
15
 
! Отговори
Д-р ДивоК преди 3 години
Отново нелепици, отново "новина"!