МОН с указания: Затварят училища при 15% деца със симптоми на коронавирус

Ще има единен алгоритъм за цялата страна
2 окт 2020 07:00, Анисия Иванова
58
МОН с указания: Затварят училища при 15% деца със симптоми на коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Два варианта за преминаване към електронно обучение предвижда указание на Министерството на здравеопазването, спуснато на Регионалните здравни инспекции.

В единия случай присъственото обучение се отменя, ако 15% или повече от децата отсъстват по медицински причини, свързани със симптоми на коронавирус, дори и той да не е доказан. Другият вариант за преминаване към електронно обучение за всеки клас е, ако независимо по какви причини, над 20% от децата не са на училище.

“Показателят е сходен като при грипните вълни”, обясни пред “Труд” д-р Янка Драганова, шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ-Варна. Всички училища в дадена община ще бъдат затваряни, независимо от броя на болните, само ако има рязко влошаване на епидемиологичната обстановка.

В сряда всички РЗИ от страната са провели видеоконферетна връзка, на която е бил обсъден именно “подходът към всички лечебни структури във всички училища към всички части на държавата, където има или няма епидемичен взрив или обстановка”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на първия от възобновените редовни брифинги на Националния оперативен щаб.

Към 30 септември потвърдените случаи на COVID-19 в училищата и детските градини са: 117 ученици, 12 деца в детски градини, 14 учители в детски градини, 72 учители в училища, 49 души непедагогически персонал в детските градини, 20 души непедагогически персонал.

Статистиката на МОН сочи, че у нас училищата са 2359, като по данни на РУО паралелките в тях за тази учебна година са 33 745. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас, а 68 400 са учителите, педагогическите специалисти и директорите.

Вече има засечени опити на директори да поставят паралелки под карантина, дори и когато това не се налага. В общия случай, ако дете е с положителна проба, класът се карантинира. Има информация, че в Пловдивска област директори са искали да пратят вкъщи съучениците на деца, които не са болни, а контактни - примерно родителите са с положителни проби. За да се избегнат такива ограничения от страх или престараване, РЗИ-тата са дали в указанията си и предписания да се действа по единен алгоритъм.

Преди коронакризата, за да се обяви национална грипна епидемия у нас, трябваше да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия. При отсъствие на повече от 30% от учениците поради заболявания от грип временно се прекратяваха учебните занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Ние преди 3 години
Трябва да направим всичко възможно за да опазим здравето на децата .
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама затваряйте бързо!
51
0
 
2
 
! Отговори
Нужно е преди 3 години
Хора нито учителите или министерството се интересуват от здравето на децата.Училищата трябва да бъдат затворени отново . Родителите трябва да започнат да протестират срещу отворените училища и детски градини.Здравето на децата зависи от родителите им.И те трябва да са отговорни защото живота на децата е по важен от всичко дори и от образованието.Как ще учат децата ако са болни или ако не дай си Боже нещо им се случи.Трябва родителите да вдигнат протести.
50
2
 
22
 
! Отговори
988 преди 3 години
Отварянето на училищата беше голяма грешка.Много скоро ще видим ефекта от това неправилно решение.Негативният ефект ще засегне всички.
49
1
 
34
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Държавата и МОН не се интересуват какво става в училищата.Нещата са оставени на самотек.Хаосът вече започна......
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е възможно това? Да кажат кога ще затворят. Затваряйте или млъкнете!
47
0
 
22
 
! Отговори
хм преди 3 години
А при учителите колко % ва? Олеее, те не боледуват!
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Процентите се учат в 5 клас - учениците знаят какво да направят ...МОН - не!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StoyanovНай първо фатя невярващите . хихиииии
44
7
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До АнонименЩе стане за вас вярващите коне с капаци. За останалите като нас всичко си върви нормално.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете се - сега ще стане опасно!
42
0
 
17
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
MOH се излагат яко ...СЕГА ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ ЩЕ ЗНАЯТ КВО ДА ПРАВЯТ, ТЕЗИ ДЕ ДЕТО НЕ ИСКАТ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ.ИЛИ ЩЕ ВЗИМАТ БЕЛЕЖКИ НА ПОРАЗИЯ, ИЛИ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ ЗА РАЗНАСЯНЕТО Й!ПО-БЕЗУМНО РЕШЕНИЕ НЕ Е ИМАЛО!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 37 Ти не гледай правописа , а осмисляй коментарите. Аман от такива правописци като теб.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак циркаджилъци. Вирусът си битува от година у нас и нищо чак толкова не е сторил, по-различно от останалите, които циркулират наоколо.Сега срещу фобии и поразено ужасено съзнание не може много да се направи. Добре, че тия са малницинство. Тях може да ги обсужи и психиатър. Друго не е нужно. Но психарите-политици са опасните.
39
3
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
До Пенсионер 32 Недей да ми крадеш ника. Никакъв пенсионер не си , а заблуден протестиращ.
38
2
 
3
 
! Отговори
Ти преди 3 години
До АзСпокойно бе АЗе, нема да пукнеш.
37
9
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Докато стигнат 15% диагностицирани деца колко ли родители ще се разболеят. 20% от заразените са с усложнения, около 5% стигат до интензивно лечение - на кислород или интубация, а смъртността у нас е около 4%. Децата не се тестват дори и да са контактни. Такова мазало ще стане много скоро, че всички, които не вярват, че има вирОс ще имат възможността за среща с него. 80% от заразените ще го прекарат леко или без симптоми, но никой не знае кой ще изтегли късата клечка. Играем си на руска рулетка.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анита 28Колко жалко, че така и не сте научили правописа. Всъщност едва ли е жалко, не мисля че ще ви потрябва за нещо.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще затворят когато тия от МОН се разболеят.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доколкото 90% от децата го карат безсимптомно....