МОН с указания: Затварят училища при 15% деца със симптоми на коронавирус

Ще има единен алгоритъм за цялата страна
2 окт 2020 07:00, Анисия Иванова
58
МОН с указания: Затварят училища при 15% деца със симптоми на коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Два варианта за преминаване към електронно обучение предвижда указание на Министерството на здравеопазването, спуснато на Регионалните здравни инспекции.

В единия случай присъственото обучение се отменя, ако 15% или повече от децата отсъстват по медицински причини, свързани със симптоми на коронавирус, дори и той да не е доказан. Другият вариант за преминаване към електронно обучение за всеки клас е, ако независимо по какви причини, над 20% от децата не са на училище.

“Показателят е сходен като при грипните вълни”, обясни пред “Труд” д-р Янка Драганова, шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ-Варна. Всички училища в дадена община ще бъдат затваряни, независимо от броя на болните, само ако има рязко влошаване на епидемиологичната обстановка.

В сряда всички РЗИ от страната са провели видеоконферетна връзка, на която е бил обсъден именно “подходът към всички лечебни структури във всички училища към всички части на държавата, където има или няма епидемичен взрив или обстановка”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на първия от възобновените редовни брифинги на Националния оперативен щаб.

Към 30 септември потвърдените случаи на COVID-19 в училищата и детските градини са: 117 ученици, 12 деца в детски градини, 14 учители в детски градини, 72 учители в училища, 49 души непедагогически персонал в детските градини, 20 души непедагогически персонал.

Статистиката на МОН сочи, че у нас училищата са 2359, като по данни на РУО паралелките в тях за тази учебна година са 33 745. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас, а 68 400 са учителите, педагогическите специалисти и директорите.

Вече има засечени опити на директори да поставят паралелки под карантина, дори и когато това не се налага. В общия случай, ако дете е с положителна проба, класът се карантинира. Има информация, че в Пловдивска област директори са искали да пратят вкъщи съучениците на деца, които не са болни, а контактни - примерно родителите са с положителни проби. За да се избегнат такива ограничения от страх или престараване, РЗИ-тата са дали в указанията си и предписания да се действа по единен алгоритъм.

Преди коронакризата, за да се обяви национална грипна епидемия у нас, трябваше да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия. При отсъствие на повече от 30% от учениците поради заболявания от грип временно се прекратяваха учебните занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
12
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнитаАбсютна преувеличеност е тая вирус.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подгряват ни за тотално затваряне и унищожаване.
31
14
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Децата са най ценното ни богатство. Дистанционното обучение ще ги направи затлъстели аутисти и интроверти, което е и целта на истерията с вируса. Отвреме на време ще се социализират дистанционно и ще правят виртуален секс. Дистанционното обучение е решението.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то хубаво ще затварят ако станат 15% заразените, ама как ще разберат, че са толкова след като никой не ходи да се тества, а всички си го карат на крак. В момента има много с някакви леки симптоми, които изобщо не си и помислят да се вкарват във филма с карантините и просто не се тестват. Това е положението. А пък и да се тестват, директорите предпочитат да си мълчат и да не обръщат много внимание, че има болни, освен ако не им се каже официално.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анита преди 3 години
До азТЕ ТОЛКОВА МНОГО НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ.САМО МОГАТ ДА СЕДЯТ НА СТОЛОВЕТЕ.ЖАЛКО.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анита преди 3 години
До ПенсионерДа децата са най-ценното богатство,но в БГ ЯВНО НЕ Е ТАКА.ЩЕ БРОИМ КОЛКО ЛИ ДЕЦА ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЯТ,КОЛКО ЩЕ УМРАТ И ТОГАВА ВИСО4АЙШИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ НЯКАКВО АДЕКВАТНО РЕШЕНИЕ,НО ДОТОГАВА ЩЕ БРОИМ.ЩЕ ИГРАЕМ НА ИГРА.ВСИ4КИТЕ ТАМ ***,НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА,БИЗНЕСА Е НА ПЪРВО МЯСТО ПРОУМЕЙТЕ ГО!
27
12
 
3
 
! Отговори
Анита преди 3 години
Що за у4ител си ти ,като говориш за смешен корона вирус,колко жалко,4Е и у4ителите ни са непросветени,а ще у4ат нашите деца.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Напълно подкрепям! Учител съм и наблюденията ми са същите. Проблема е че всичко това се отразява и на здравето на учениците, защото така не се обръща внимание на проблеми и заболявания които могат да бъдат наистина сериозни и изобщо не говоря за смешният корона вирус. Още от пролетта на миналата година масово не се обръща внимание на никакви заболявания, освен на ЕДНО и това е бомба със закъснител.
25
10
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Училищата са инкубатори на корона вирус.
24
18
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
При 15 % заразени деца затварянето на училищата ще е много късно. Дистанционно обучение е решението.Децата са най ценното ни богатство.
23
4
 
15
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 3 години
Абе нещо много се разпуснахте от СТРАШНИЯТ Коронавирус.Защо затворихте държавата и фалирахте тогава хиляди бизнеси?Нали не беше като грип а сега ще го третирате като грип.Много бързо прежалихте болните, старите и възрастните.Един диктатор в близкото минало и той така ги прежали но не стигна далече.
22
9
 
21
 
! Отговори
Какво си пожелаваш? преди 3 години
Хайде стига сте играли на пандемии, че ще предизвикате Господ, да ви прати ИСТИНСКА!
21
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко,което ни дрънкат разни измислени щабове и папагалските медии са пълни измишльотини.От началото до края.Трудно ще се докаже истината за коронавируса.Призрачна история.
20
3
 
28
 
! Отговори
аз преди 3 години
A онези "калинки" по кабинетите,които цял ден са на Фейсбук,имат ли на представа в момента в който станат(а то ще е скоро) 15% болни деца в училище,вече колко учители,родители,баби и дядовци ще бъдат заразени? И как ще ги разберат,че болните са 15% на това никакво тестване?
19
2
 
30
 
! Отговори
инспектора се чудеше преди 3 години
Тази сутрин какво да отговори на Николаев когато го попита ,защо когато деца бъдат карантинирани родителите им не се карантинират ? Човека попадна в небрано лозе и каза че щели да го обсъждат кой да им давал болнични и се чудеше какво да смутолеви , защото като ще се бориш със зараза няма как родителите да не се карантинират нали и те са били по цял ден с децата си ? Отделно когато дете се закашля и вдигне температура никои не му прави задължително тест , и ако е болно то ще си заразява .....
18
14
 
18
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Ще продължаваме да тормозим учениците, тъй като възрастните не се подчиняват и протестират! Заради сополи затварят училища!
17
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиновниците заседават дистанционо, но набутаха учениците от горен курс по 30 деца в тясно и задушни класни стаи и да пътуват по два пъти на ден нагъчкани в нередовния градски транспорт в столицата.
16
2
 
42
 
! Отговори
пример преди 3 години
Във на сина ми класа са 22 деца 6 са болни Това е над 15% ---нито някое е изследвано нито се знае кое от какво е болно ,другите ходят на у-ще ! На хартия мерки всякакви ,на практика пълна анархия ! Във действията на властите няма никаква логика ,те твърдят че водят борба ,но всичките им мерки са непълни ,взаимоизключващи, пълни с моментно лутане....очаквам бум и затваряне не само на у-ща .
15
11
 
14
 
! Отговори
Баз преди 3 години
Нееее. Целта е отново да ни затворят отвсякъде. 4 отсъстващи от 30 нищо не е. да не ми се правят.....
14
12
 
21
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Стига сте мислили простотии! Оставете децата ни да си учат спокойноприсъсвено! Колко деца и възрастни го прекараха февруари и януари?!