Джипове отново возят туристи в "Рила" въпреки забраната

Единият нарушител е местен, обясни директорът на парка
6 окт 2020 10:01, Петя Славова
68
Джипове отново возят туристи в "Рила" въпреки забраната
Снимка: Кадър, Нова тв

Отново бяха забелязани джипове по високите части на Рила. Автомобилите са били видени през уикенда точно до хижа "Рилски езера" и те за пореден път возят туристи. Нито полицейските акции, нито намесата на жандармерия и всякакви други органи не спират шофьорите от нерегламентираните превози.

"В понеделник следобед подателят на сигнала се е свързал с инспектора на парковия участък. Действието се случва в неделя след 17 часа, когато е свършило работното време на нашите служители. Лифтът не е работил и те са се възползвали от момента. От кадрите, които видях, единият от нарушителите е местен и системен. Другият автомобил е неизвестен, подали сме сигнал за издирването на собственик", обясни пред Нова тв директорът на НП "Рила" Красимир Андонов.

Той разкри, че на въпросния нарушител е санкциониран многократно, но дори и солените глоби не го спират. Според него в парка има обичайна практика туристи и собственици на джипове да разменят контактите си, за да се осъществява превоз.

"Активният сезон приключи и туристите са значително по-малко. Все още има хора, които се качват, а тези шофьори се възползват от това. Вече доста време е създадено организация, заедно с полицията, за да се ограничи достъпа на тези джипове. Те дори не се движат така редовно. Но има такива единични случай, като този", каза още Андонов и допълни, че туристите сами търсят шофьорите въпреки призивите.

По думите му, системният нарушител е с глоби за хиляди левове и е крайно време НАП да предприеме мерки за събираемост на глобите, тъй като сега чувството на недосегаемост на тези превозвачи е огромно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: туристиджиповеНП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
Джипове возили до рилските езера?ДА ВОЗЯТ! То колко дюни се развалиха само едни хора да си построят хотели на първа линия на морето.Ама сега рилските езера.А един президент дето утрепа архар в един резерват кво стана?Нищо.Така е! За едни може за други не.Забрана имало.Що си не еб.мамата.
36
3
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До До 33Много ясно че масовият туризъм и големите хотели са лоши, ама толкова ти е акъла. 1. Природата отива на кино.2. Местните като изядат и изпият парите работят камериерки и поддръжка на хотели по наследствените им земи.3. Плащат им никакви пари, защото вече нямат избор - няма имот, няма алтернатива. 4. Стават феодални селяни на човека с парите и големите хотели.Евентуално след години се усещат, но вече е късно. Ходи си поговори с местните по морето и в банско.
35
9
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Събрали се зелени сектанти и решили да ограничат достъпа до национален парк - защо? Пари, пари и накрая много пари. Измисляме си голям проблем и взимаме колосална субсидия за да го решим, реално забиваме една табела и си бием шута. Онези "осморазрядни ceляндypи" само пречат и трябва да се отстранят, масовия туризъм е лош, защото така няма субсидии, няма рекет, няма пара за зелените феодали.
34
6
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Далаверата е да се заграбват едни огромни територии от зелената мафия, после следват грантове, субсидии, дарения от сектанти, рекет и т.н. Защо всички еко шамани, са се завряли на пъпа на София? Защо имат армия от адвокати и ПР-и? Далавера ли беше да опишеш? Далавера за стотици милиони евро.
33
2
 
7
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Ми като няма държава, всеки си прави каквото иска, въпросът е да не е засегнат боко или някой велик гербаджия !!!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слабоумният, проблемът ти е че на правиш разлика между паркове със забрана на МПС-та и паркове със разрешен достъп на МПС. Рилски езера е със статут на забранен достъп на МПС. И не си ти този който решава защо е такъв статута. Капийш или не разбираш смислово какво значи със забранен и разрешен достъп? Аре сега каже и покажи къде в Алпите си ходил в резерват с жипката където достапът на МПС е забранен и да идем да питамем парковите власти на съответния парк.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далаверата е добра и още се чудя как местните селинджъри не са изринати от някой поставено лице и да направят Монопол. Да им палят джипки и къщи както по морето. Езерата =Слънчака.Горе на хижата да се отвори бардак и казино и СПА с вода от Бъбрека
30
3
 
10
 
! Отговори
американец преди 3 години
еб..си и смешната "държава" !за какво и се плащат данъци, след като тя не може (не иска?)да се справи с някакви местни наглеци!!
29
2
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ех ако искаха много лесно може да се реши проблема. При системни нарушения му се конфискува превозното средство и отвореняка си слиза пеша от гората. Гаранция, че след 1-2ма изгорели кола няма да стъпи там повече.
28
5
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Проблема е че тежко ментално увреден зелен сектант или ПР на заплата при Тома Белев - ти си знаеш, няма да ти се бъркам. Аргументи НУЛА. Рила е на всички нас и ще ходим там когато и както преценим. Рила не е твоя, не е на зелената мафия, не е на 500 души, а местните хора ако имат топки, трябва да ви наритат дупетата да си знаета за напред къде ви е мястото.
27
6
 
3
 
! Отговори
Тома Белев до 25 преди 3 години
500 души обаче отбрани, не някакви случайни да ми ходят на Рила. Да вадят пачките иначе никаква Рила казах, иначе ще ви спукаме от бой всички цитирам "осморазрядни ceляндypи". Това си е моя територия и аз решавам кой ще ми влиза във владението! Тези местните да се изнасят, имам планове да им заграбя и техните имоти, ей така да си увелича територията на ранчото.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма повече жипиве жетове....
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факта че се ограничава достъпа на хора до национален парк Рила, още повече български граждани е престъпен акт на тероризъм. Връщаме се в средновековието, някакъв феодал в случая Тома Белев, решил че никой няма право да му влиза във владението му, което си е заграбил и ще реже уши при нарушение на заповедта му. Крепостните селяни да треперят, феодала си иска лептата.
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоумявам каква е тая бананова република, която не може да спре някакви осморазрядни ceляндypи, които съсипват парка с 15+-годишните си бракми?! Също недоумявам кой би им бил клиент на същите?! Моментално езерата да се затворят. Лифтът да приема по 500 души на ден и всичко с онлайн резервация предварително. Както е по много подобни обекти по цял свят.
23
14
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Слабоумнико става въпрос за национален парк, свободен за посещение на туристи, а не за резерват - правиш ли разлика сектанте? Естествено че по света е разрешено в националните паркове да влиза в с МПС-та, какъв е проблема?
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
баси държавата, полиция и 2 министерства, кмет и община не могат да се оправят с 10 селски римляни!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кво значи, в съда ще падне глобата. Ако падне значи е неправемерно наложена. Тоя щом кара джип в национален парк и е хванат вътре, брат му да е съдията, ще го осъди. То иначе"Явно не си имал досег до българското правосъдие и живееш в един розов свят. Искрено ти пожелавам, това да си остане така
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 21: какво се обясняваш със тоя селянин! Такива като него карат в гърция със 80 по магистралата, защото ако го глобят ще трябва да си продава бъбрека за да се прибере.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходил си в Алпите с джипка в защитена зона слабоунико, ама друг път. Туй го разравяй на аверите си в кръчмата.
18
10
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Щото съм ходил и съм се возил с автомобил в Алпите слабоумнико.