Два пъти по-малко чужденци у нас през зимата

Резервациите - за двойно по-кратък престой
23 окт 2020 21:45, Петя Славова
8
Два пъти по-малко чужденци у нас през зимата
Снимка: БГНЕС

Близо два пъти по-малко чуждестранни граждани се очаква да пристигнат у нас през предстоящия зимен сезон, предава "Монитор". Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през октомври, ноември и декември 2019 г. на месец са идвали средно по 683 141 чужденци. Прогноза на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) пък сочи, че тази година те ще са между 350 000 и 400 000 души.

По думите на директора на ИАОТ Румен Драганов между 100 000 и 120 000 души или едва 30% от тях или ще потеглят на път с цел туризъм.

Предвижда се у нас най-често да дойдат на зимна почивка гости от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция.

Още по темата

"При чужденците наблюдаваме съкратен престой - за уикенда или три нощувки", коментира той, като допълни, че предишни години те са прекарвали по седмица на ски и сноуборд у нас.

Пътуванията на нашенци също ще се осъществяват предимно през почивните дни от седмицата, като те ще наброяват 150 000 - 190 000. По коледните и новогодишните празници и неработните дни около тях (22 декември - 2 януари)  се очаква те да наброяват 500 000 като ваканциите ще са свързани главно с посещения при близки и приятели.

На най-значителен интерес отново ще се радват къщите за гости и хижите, фаворит стават и балнео и СПА дестинациите в страната. Според експерта фестивалният туризъм у нас също има потенциал да привлече голям брой българи и чужденци.

По отношение на един най-предпочитаните ски курорти в страната като Банско Драганов заяви, че затварянето на града през месец март не би трябвало да повлияе негативно на избора на зимна дестинация на туристите. Причината е наличието на ясни правила, по които да работят местата за настаняване. Проблем по-скоро би могъл да възникне във връзка с организацията на пристигащите и липсата на места за паркиране.

Припомняме, че със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон. Според тях туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабинковите лифтове и станциите. В ски гардеробите също ще бъде въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
То въобще ако има някакви чужденци в зимните курорти освен с гърч-оля и северномакедончоля ще е чудо.
6
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Изгпнихте българите, сега ми гонете дивото. Пак като затворят границите ще ви питам.
5
0
 
8
 
! Отговори
SokoBana преди 1 месец
Какви чужденци?!?! След още седмица чужденците ще ги виждате през крив макарон! Защо се самозаблуждавайте, че ще има сезон дори и с -50% по слаб.
4
0
 
9
 
! Отговори
х преди 1 месец
Какъв зимен сезон ве. Светът гори, а тия им се привиждат чужди туристи.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** отново е капо.... съдба
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска ви се ама няма, бързо пускайте кочините за продажба и махнете алчните такси поддръжка.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой луд чужденец ще дойде тука.
Те хората ги е страх да идват в България.
Тук ще ги оберат,ограбат или пребият.
Може и живи да не се приберат.