Адв. Марковски: Държавата трябва да осигурява маските безплатно!

Глобите за хората без предпазни средства могат да се обжалват
26 окт 2020 10:20, Петя Славова
36
Адв. Марковски: Държавата трябва да осигурява маските безплатно!
Снимка: БГНЕС

Солени глоби очакват хората, които са без маски на обществени места, но могат ли да обжалват глобите?

"Законът казва, че в условията за изпълнение на противоепидемичните мерки, ако са свързани с разход, той е за сметка на държавния бюджет", обясни пред Нова тв адвокат Марин Марковски.

"В Закона се казва така: "Държавните и общински органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по чл. 47 - като слагане на маски. Средствата за това се осигуряват от държавния бюджет", посочи юристът.

Той коментира и дали физическо лице може да обжалва глоба, наложена в градския транспорт, за неносене на маска, като се има предвид спорния текст в закона.

"Съставя се акт за административно нарушение, прави се наказателно постановление и получилият акта има право да го обжалва пред съда. Неговият адвокат заявява, че съгласно закона клиентът му няма маска, защото държавата не е осигурила. Тоест, има възражение, което е сериозно", заяви Марковски.

Според него държава трябва да раздава маски и призова за носене на предпазни средства.

Юристът коментира и предсрочно свалената карантина на българските премиер и президент, които бяха контактни лица на заразени с COVID-19.

"Смятам, че има изключително голям проблем. Когато налице е административна заповед тя е валидна за всички. Има равенство на закона с права и задължения, според Конституцията. Ако в закона има изключения и се сочи кои са - тогава да. В заповедта, ако не е записано, трябва да се изпълнява безпрекословно", заяви Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам да раздадат маски, държавата да изпълни задълженията си. Пари за парцали не харча!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Законът казва, че в условията за изпълнение на противоепидемичните мерки, ако са свързани с разход, той е за сметка на държавния бюджет"А държавния бюджет кой го пълни? Пак хората.
10
1
 
9
 
! Отговори
22 преди 3 години
ДА, така е.Ако българите си знаехме правата и задълженията и имахме културата да ги спазаваме, можехме да сме "Швейцария на Балканита"Ама... :(Нито задълженията си спазваме, нито правата си отстояваме компетентно. А когато компетентни хора ни "отварят очите" как е, се правим на остроумни като коментиращите по-долу.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионеркатаГоспожо, обръснете си краката и гърба.
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви маски, докато не ги осигурят безплатно. Достатъчно на брой, да се сменят на 3 часа, както препоръча НОЩ.
7
15
 
18
 
! Отговори
пенсионерка преди 3 години
Хайде стига!!!...Сега пък и маски безплатни...И аз съм пенсионерка, ушила съм си 2-3, със съответните материали, отивам до магазина за храна и после пера с вряла вода и я изглаждам да стерилизирам ...Сякаш нямат деца и внуци да им подарят ако трябва по някоя и друга маска...Съвсем се изложи адвокате...Освен това-да добавя - пенсионерите да си стоят в къщи и да не се мотаят много много по улици и магазини.
6
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адв.Марковски, тези неща, за които пледирате, защото вашият хонорар хич не е малък, може да се уредят по друг начин,така че адвокати да не могат да се включват в ход: необлагаема глоба за неносене на маски 100 лв; глобата се заплаща веднага. Ако нарушителят няма в момента пари,той се задържа в РУ на МВР до изплащане на глобата. Не е необходима такава висока глоба за неспазване на изискванията на МЗ - 300лв. 100 лв стигат -важен е не размерът на глобата, а "оборотът" - 3 глоби по 100 лв са 300 лв
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чак пък за всички няма смисъл, щото някои искат да си носят разни шарени фешън маски, ама на пенсионери примерно и други желаещи би било добре да им дават. Нали има един телефон, на който можело самотни пенсионери да се обаждат ако имат нужда някой да им напазарува, може да им ги раздават от там.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че го казва по Нова. Иначе е ясно, санциите за неносене падат в съда.
3
2
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
През деня със маски,вечер в къщи с каски,не дай Боже в късна доба,ГДБОП да дойде до`***!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тона го казват много адвокати.Просто заповедта няма силата на закон. Прилагането на закона винаги е с предимство
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хеле. И тестовете.