Умира ли коронавирусът при среща с микровълнова фурна?

Темата повдигна проф. Кантарджиев
31 окт 2020 19:41, Петя Славова
53


Можем ли да се заразим с коронавирус от храна и убива ли микровълновата фурна вируса? Темата повдигна професор Кантарджиев по време на брифинг за ситуацията с COVID у нас.

От началото на пандемията изникват нови и нови въпроси относно COVID-19. Последният от тях е можем ли да се заразим с инфекцията чрез приема на храна. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, можем да избегнем подобна среща със заразата по начин, който изненада повечето хора.

Ръководителят на департамента по имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов потвърди, че коронавирусът няма шанс в микровълновата фурна.

Според него обаче е излишно да претопляме храната си, защото риск да се заразим от нея по принцип няма, предава Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че микровълновата фурна играе важна роля във всякакъв вид лабораторни изследвания.

Чорбанов предупреди, че, за да запази храната ни здравословните си свойства, не трябва да прекаляваме с употребата на микровълнова фурна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Отново за професора-калинка Кошмарджиев... ааа, пардон, Кантарджиев ли беше?Вирусът не може да бъде "убит" в микровълнова по две причини.Първо, вирусът е молекула РНК обвита в протеинова обвивка, тоест не е живо същество като бактерията, за да бъде "убит".Второ, има сведения че силата му отслабва при висока температура, но само толкова. В микровълновата не могат да се убият бактериите Стафилококус Ауреус, които ги има в повечето от нашите носове.За урината има логика, защото тя е стерилна.
23
0
 
2
 
! Отговори
Нянго преди 3 години
Абе кво значи преципитира на български
22
2
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Счита се, че вирусите са на границата между живо и неживо. Но тъй кото РНК то им е белтъчна молекула - значи високата температура ги убива като преципитира белтъците им.
21
1
 
1
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
И нормалната фурна върши същата работа!!!!!!!!! Важно е да не е кихал някой болен върху готовата храна. Затова е добре да я претопляме на фурна или на котлон.
20
4
 
11
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Препоръчвам на всички мои пациенти при най малкото съмнение за коронавирус да си пъхнат главата в микровълнова та печка и да завъртят копчето на макс
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулТотално безотговорно поведение от твоя страна. Ама ти сам си написал какво си - ***.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки има глава на раменете и разбра какво каза или по точно какво не каза Кантарджиев.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Микровълновата може и да убива коронавируса, но убива и всичко полезно в храната... Т.е. после ядете баласт...
16
9
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Който се чувства хипохондрик да си се затваря у тях си.За мен живота продължава.
15
0
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Във каквато и да е фурна да го бутнеш все ще мре. Същото е и с всичко живо на този свят. Не е необходимо да си професор за да го знаеш.
14
4
 
8
 
! Отговори
Започна преди 3 години
Психотронната война ,който е с плитък мозък ще се побърка.Не вярвайте на белите мафиоти и политици.
13
3
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Доналд Тръмп посъветва да се пие белина,а сега да разбираме,че има нова мода?!?! Всички болни от ковид в микровълнова?!? Хахахаха хахаха....На времето явно чичко Адолф е бил прав за крематориумите,защото те изгарят всички черни бацили с бради!
12
6
 
6
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 9Това са митове и легенди. Стерилизация се извършва в лабораторни условия единствено и само в автоклав - под високо налягане и температура. Не може с печка за 100 лева да постигнеш същото като с уред който струва колкото една лека кола втора употреба от автокъща!
11
1
 
6
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Микровълновата фурна използва микровълнова радиация с честоти в диапазона от 2,4 гигахерца. Точно в този диапазон работят всякакви видове WiFi устройства, но с много по-нищожна мощност.Прочие, вирусите първо не са живи, за да бъдат "убити", мисля че всеки студент по медицина трябва да го знае. Бактериите са най-простите живи едноклетъчни.И второ, ултравиолетовите лъчи във високия диапазон унищожават вирусите, такъв апарат има на летище София който работи с дължина на вълната 250 нанометра!
10
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До АНОНИМНИЯТТОВА Е ТАКА НО ЛИЦЕТО СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ МИЕ С УРИНА БЕЗ ДА СЕ ОТМИВА ЗАЩОТО ТАКА СЕ СЪЗДАВА ПРЕДПАЗЕН ФИЛТЪР!
9
3
 
9
 
! Отговори
А така преди 3 години
ае всички маскирани - главите в микровълновата, сетингите на 3 мин и цъкате суич онТака казаха по телевизора
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великият"професор"Кантарджиев почна да претопля стари манджи! Отдавна е известно,че маските за многократна употреба от типа FFP2 и FFP3 най добрата стерилизация е микровълновата печка!
7
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМНИЯТ преди 3 години
Не, вирусът е проектиран да минава през микровълновите вълни. Една знахарка ми каза един начин. Сутрин, с първата урина, напоявате хубаво един потник и го обличате отдолу, под другите дрехи. Като ходите така целия ден, сте защитени от коронавируса. Урината е познат още от древността дезинфектант. Използвана е от Древните лечители и я има дори и в източните книги.
6
0
 
9
 
! Отговори
аде де преди 3 години
Моля следващата поданица за "вируса" да бъде, дали умира след пускането на водата във WC-то.
5
0
 
6
 
! Отговори
Дртпрч преди 3 години
Негасена вар.Действа .