Таксито поскъпва, ще "цъка" от 1.54 лв.?

Промените ще влязат в сила от началото на 2021 г.
3 ное 2020 08:40,
55
Таксито поскъпва, ще "цъка" от 1.54 лв.?
Снимка: БГНЕС

Цените на таксиметровите услуги поскъпват. Броячът на таксито в София ще започва от 1,54 лв. Първоначалната му цена се увеличава от два до три пъти, предвиждат поправки в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

Браншът настоява за увеличението от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни.

"Едвам смогваме да си плащаме лизинга, как да ги съберем с тия 70 стотинки, има амортизация на автомобила, гориво…  ние возим в момента по-евтино и от градския транспорт", твърди шофьорът Димитър пред Нова тв.

"Всеки би желал да кара само далечни курсове и да не кара в града", включва се и колегата му Диян Йонков.

Ако промените бъдат приети,  първоначалната цена преди още да започне да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката  може да започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно.  Тези, които се качват в жълтите коли обаче не приемат увеличението.

Още по темата

"Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво основание. И ние искаме по-големи заплати, ама никой не ни ги дава. Имам деца, при които ходя с такси и абсолютно не ме устройва на заплатата, която получаваме", категорична е Траяна.

"Не е нормално и не е редно така, народът обедня и е болен и не е редно цената на таксито да се вдига" заявява и Дочка. От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

"Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София", посочва Спас Атанасов  - председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи. "Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим", заяви Бойко Рановски от  Автомобилна администрация.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Решението е денонощно метро.
51
0
 
4
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Още една причина хептен да спра да ги ползвам... Хем повечето си смръдкат, шоферите често са ба си и нихилистите, а и в тая ситуация... мерси... Ама избрахте и време... :)
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнете с това, че най-голямата таксиметрова компания е на Шиши...
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всички други търговски дейности и услуги, когато нещо не върви или бавно се харчи, логиката е да свалим цената! Печели се от оборота /тава всеки го знае/. По-високи цени, по-малко и то заблудени или само в крайна нужда клиенти. Ама и без туй таксиметровия бранш трябва да се редуцира и да оцелеят най-гъвкавите, с коректни цени. Сега ще стане по-бързо.
48
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 3 години
А кой ще ги проверява за помпи щото броячите много въртят?
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такси не съм се качвал от 7 години. Ако всички правеха като мен, миризливите бакшиши щаха да си търсят друга работа.
46
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До ТаксиАбсолютно си прав. И вие сте хора и заслужавате достойно заплащане за труда си. Проблемът идва от доводите за увеличението и като цяло от отношението на голяма част от колегите ти към клиентите ви:1. По всяко време компаниите могат да вдигнат цените, не е нужно общината да ви заставя цени, само защото компаниите ги е страх от конкуренция.2. Късите курсове така и така се отказват по-често, така че това е много лъжлив довод за исканото увеличение.
45
0
 
7
 
! Отговори
!!! преди 3 години
До ТаксиНа Витошка сигурно не можеш - аз си пия от магазина за 70 стинки :D
44
12
 
0
 
! Отговори
Такси преди 3 години
Стига сте се оплаквали и ние сме хора, едно кафе не можеш да пиеш за 1,50
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 Софиянец>Колега, да беше ги питал дали ще те закарат от Младост 4 до Младост 2 през Центъра. Нямаше да ти откажат :)
42
0
 
10
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Глупости, как само 1.54? Направете поне 3-4 лева. Че съвсем да останете без клиенти :D И после да ви видим колко ще наглеете пак.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой бакшиш не качва за под 5 лева и в момента? За какво са тези глупости. Обикновено за кратките курсове върви пазарлък и се минава на "твърда" тарифа.
40
0
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
за последните 3 години не съм се качвал на такси, няма и да се кача, освен ако не е на живот и смърт. Причината затова е, от както две коли ми отказаха транспорт от Младост 4 до Младост 2 в дъжда с приятелката ми, понеже било много кратко разстояните и искаха 10лв. Звъннах на приятел и той ни закара, НА такси няма да се кача!
39
0
 
4
 
! Отговори
Гого преди 3 години
От правителството съобщиха, че за извозване на пациенти с к-19 ангажират полиция, пожарна и такситата. Та имам един въпрос- кой ще заплаща таксиметровата услуга или ще е безплатна?
38
1
 
17
 
! Отговори
Поет преди 3 години
Да се върнат по селата и да си гледат животните , какво се натъпкали куцо киораво сакато таксиджия са става?
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да цъка.Само не ми е ясно защо в условията на пазарна икономика общината ще трябва да определя цените.По-скоро общинара би трябвало да контролира дали автомобилите и шофьорите отговарят на изискванията за таксиметрова дейност, но не и да се намесва при определянето на цената.Така изглежда, че по-скоро лобират за определени фирми от бранша.
36
2
 
11
 
! Отговори
s.todorova преди 3 години
В една Литва, да речем, хората си ползват главно Болт. Сваляш си приложението, намира най-близката до теб кола, за около 15 километра от летището до хотела, сме платили двойно по-малко в сравнение с България. Колата чиста, не смърди на коч и фас. Няма такива стоянки пред летището, не звъниш да чакаш, като ***. Толкова ли е сложно...
35
2
 
15
 
! Отговори
s.todorova преди 3 години
Дададада 10000 лева не искат ли !?! Такситата са си чисто обирджийство. Разбирам, че трябва да се изкарват пари, обаче това вече е гавра с клиентите.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам логиката на поскъпването след като и сега плачат, че нямат работа.
33
0
 
20
 
! Отговори
Мен преди 3 години
АКо искат и 10лв да го направят, аз и без това не се возя при тия ***. Нека освободят пазара, да махнат максималните и минимални цени - така е честно. Обаче и да пуснат юбер и лифт. Пазара ще се саморегулира всичко ще си дойде на мястото, а не сега 2 големи фирми да изнудват всички.