Всеки пети малък търговец - ударен от коронакризата

В центъра на София много магазини затвориха
9 ное 2020 09:36, Петя Славова
21
Всеки пети малък търговец - ударен от коронакризата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки края на карантината и отпускането на мерките през лятото, коронакризата удари всеки пети малък търговец, оборотите на дребно продължават да регистрират значителен спад спрямо лятото на 2019 г. Само към края на първото полугодие оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, намалява с 18.1% спрямо същия период през 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През юли показателят е надолу със 17.5%, а през август – с 12.2 на сто.

От статистиката става ясно, че спадът се забавя, но все пак остава двуцифрен. Тенденциозно най-голямо понижаване бележи търговията с текстил облекло, обувки и кожени изделия, която намалява с между 22-27%. На второ място като спад е търговията с компютърна и комуникационна техника, където свиването е между 9-21%. Оборотът в търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки намалява с между 7-22%. През разглеждания период ръст има при онлайн търговията на дребно, който през август достига 43.1 на сто. За сравнение, през юли увеличението е в размер от 22.2%. Любопитно е да се отбележи, че на месечна база НСИ отчита увеличение в показателя, който за периода юни-юли варира между 0.1-0.9%. През осмия месец пък този растеж е в размер на 2.6 на сто.

Спадът доведе до масови фалити и затворени обекти. За да стимулират търговците, хазяите смъкнаха наемите на търговски обекти с между 30-40%, коментираха от Българската ритейл асоциация (БРА). Данните сочат, че спад има и при таксите за управление. От БРА посочват, че търговията със стоки, които не са от първа необходимост - дрехи, обувки и играчки, е пострадала най-сериозно по време на пандемията.

Според тях потребителите са станали изключително пасивни по отношение на пазаруването си, като изключение правят покупките за пазарската кошница. Именно заради това много от малките компании фалираха, но средните успяха да се задържат на повърхността в зависимост от заделените буферни средства за непредвидени разходи. С пандемията се справиха и някои от големите вериги, които предварително бяха инвестирали в дигитализацията си - те имат е-платформи за пазаруване.

Според председателя на Националното сдружение на недвижимите имоти (НСНИ) Добромир Ганев потреблението у нас се възстановява най-бавно спрямо останалите страни в Европейския съюз. Според него смъкване в цените на имотите няма - наемодателите предпочитат помещенията им да останат празни, вместо да намалят цената на наема. Данни на роден сайт за недвижими имоти сочат, че средната цена на магазините над 50 кв.м, които се отдават под наем в столицата, е 2402 евро, или близо 4700 лв. За квадратен метър от обектите трябва да броим средно по 14.56 евро (28 лв.). "Ако има нови ограничителни мерки, ще има много проблеми на този пазар – търговските и офисните площи са най-засегнати не само в България, но и в световен мащаб", категоричен бе Ганев.

Точен разчет колко от наемодателите са свалили цените няма, тъй като не всички наеми у нас се регистрират в Агенцията по вписванията. В списъка попадат само тези, които са със срок над 5 години. Договорките за цените започват още в началото на пандемията, като първоначално те са били със срок до края на извънредното положение. Впоследствие се постига съгласие за намаляване на наемите до края на годината.

Масов фалит затвори търговските обекти на "Дондуков" и "Граф Игнатиев"

Масов фалит затвори малките магазини и ателиета в центъра на София. На столичния бул. "Дондуков" има общо 128 търговски обекта - банкови офиси, магазини за дрехи, обувки и козметика, а също и редица заведения и ресторанти. В отсечката между Министерския съвет и бул. "Васил Левски" обаче 23 обекта вече не работят. На вратите на 18% от магазините в търговския район остават само надписите дава се под наем. Жертва на пандемията са станали няколко бутика за дрехи, салон за красота, заведение за бързо хранене и книжарница.

Същата картина може да се види и по протежението на ул. "Граф Игнатиев" от метростанция "Васил Левски" до площад Славейков, съобщава "Монитор". От около 140 магазина 11 са със затворени врати и облепени прозорци. На стъклата може да се видят големи надписи "Отдава се под наем". Сред затворилите са фризьорски салон, студио за татуировки, антикварен магазин, галерия за рисуване и магазин за обувки. В някои помещения вече се наместват новите наемополучатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн търговията процъфтява! Това е ключа от бараката. Просто светът вече е различен. На никой не му се ходи, да си гуми времето по тия магазинчета, които са описани в статията. Дупки, кисели продавачи, които пушат пред вратите.Изобщо по"Графа" търговията не върви от доста време и непрекъснато се сменят наемателите/не е, заради пандемията/.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева: Около 40 млн. лв. ще отделим за заведенията, училищните дейности, фитнесите и спортни зали.Гладна мечка хоро не играе. Пари да има и за частните фитнеси и спа центрове
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така им се пада Всички малки търговци удрят всеки ден и държавата и клиентите - с касовите бележки , с просрочена храна , надписани сметки и много други Сега през зимата внимавайте като си купувате бира - понеже не се купува много и масово продават бира с изтекъл срок Намирал съм по магазините бира изтекла с месец , дори с 3 месеца изтекъл срок Пише го на гърлото на бутилката или на етикета Намирал съм големи бутилки кока -кола , опитали са изтрият срока но отдолу си личи че е изтекъл
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеки пети малък търговец - ударен от коронакризата" е заглавието. Ми тя короната ходи с една бухалка и удря по главите на хората и малките търговци то е ясно да няма да удря по държавните служители я. То се вижда че цялата работа е измислена така че за половината народ да има живот а за другата половина да има криза и ограничения, проследяване регистриране манипулиране спекулиране разболяване и умиране от тая корона разбира се.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така стана като взехме мерки да си разрушим икономиката.
15
0
 
5
 
! Отговори
Работяга работибеден преди 3 години
Обикновен човек работещ служител - служа покорно плащам всички данъци, осигуровки и дори и данък ТРУД викат му ДОО. Не мога да си позволя жилище плащат ми на ръба на разходите. Плащам наем поне има лесно откачане отколкото кредити за жилище до гроб. Не само реститутки с имоти и наеми. Погледнете Моловете те са най-големите наемодатели, вижте ТехПарка София и ко-уъркинг спейсове за офиси под наем почасово. Така че не са само бабите реститутки вижте и другите *** как печелят.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са ни кръчмите, от малъл все с чудя как всички кафенета пълни, кога работят тия хора? Трябва повече паркове и чист въздух, както и нормална ифраструктура (не лукс, нормална!).
13
1
 
3
 
! Отговори
Разпран редактор преди 3 години
и малките дилъри сме ударени
12
2
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Милиони и милиарди ще им се раздават на бизнесите. Дори на стартъп фирмите на мамини момченца 18-25 годишни серийни иноватори да се учат на иновативен бизнес. Икономиката на България се крепи на туризма, хотели, ресторанти и увеселителни заведения и професии като екскурзоводи, лихвари, кредитни и застрахователни брокери все жизнено важни професии.Като се крепи икономика на увеселителен бизнес и туризъм КОГА ли ще узаконят жриците на любовта, неизменна част от туризма да плащат данъци в НАП?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕдна от "ключовите" индустрии. Ама другите две - туризма и държавната администрация се радват на помощи от държавата.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В някои помещения вече се наместват новите наемополучатели."Ъъъъъ....това как да го разбираме? Накой наема помещението и почва да сомбственика му плаща наем ли?
9
2
 
3
 
! Отговори
Братинята преди 3 години
СПОКО БИЗНЕСА истинските бизнесмени и търговци ЩЕ СИ КОМПЕНСИРАТ по всички линии от държавата, от евро фонодовете и от самите обикновени хора клиенти ще избият загубите до печалби не 5 кратно, а 100 кратно пъти в повече. Това е да си истински търговец и бизнесмен да намираш пролуките и изгодата при всяко положение.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй, много завиждате вие селяните...
7
8
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До МиБай столичанин се мисли за нещо повече от земята и на него мотика не мож му върши работа. Той гледа надменно, псува селяните и пърди в наследственото неремонтирано копторче в центъра с обзаведено с мебелите на баба му. Копането на полето му е под достойнството - не може човек с коефициент на интелигентност 34 да ходи на полето. За него нищо под шефче не на нивото му, обаче гадните селяни са завзели тези длъжности и той е останал безработен или бакшиш.
6
6
 
14
 
! Отговори
Ми преди 3 години
Мотиката бе мой!На село стягаш къщата на дядо ти!Хващаш да обработваш земите в наследство.Бач от мрак до мрак.Няма да си богат,но няма и да си гладен!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, ключовата индустрия на територията се срутва.Трагедия.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото време през което имаше лапане от наемчета на магазини, мода за продаване на *** отмина. В някои отношения вируса ще сложи в ред цялата работа...
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, не може всеки да продава *** от Китай, да има марка модни *** или да има бързооборотно барче.СоркаБъркате икономика с депо за отпадъци
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки пети друг път!Всеки!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега наемолапачите и реститутките ше лапат заседелия въздух у копторите. Скоро ще има верижна реакцийка из лихварите и те ше лапат въздух.